Hrana za kućne ljubimceHranidba domaćih životinjaSigurnost hraneVeterinarsko javno zdravstvo

Mikotoksini u hrani i hrani za životinje

dr.sc. Mario Mitak

izvadak

Izvor: VETERINARSKI PRIRUČNIK, Medicinska naklada Zagreb, 2012.


veterinarski-prirucnik-3d
Mikotoksini u hrani i hrani za životinje
[…] Do danas je otkriveno više od 300 vrsta plijesni koje proizvode preko 1000 raznih mikotoksina i njihovih metabolita. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina […]

Izvori mikotoksina
U posljednje vrijeme, velika se pažnja posvećuje reziduama mikotoksina, bez obzira radi li se o hrani biljnog ili životinjskog podrijetla.
U nastanku mikotoksikoza životinja najvažniju ulogu imaju žitarice, najčešće kukuruz […], ali i ostale žitarice poput ječma, pšenice i zobi koje također sudjeluju kao izvor mikotoksina ali se u manjoj mjeri koriste kao krmiva. Hranidba životinja kontaminiranom krmom može prouzročiti mikotoksikoze životinja, ali i deponiranje određenih mikotoksina u tkivima životinja (bez kliničkih znakova bolesti) koji kao rezidue, posljedično, mogu djelovati na zdravlje ljudi.
Ljudi su mikotoksinima izloženi najviše kroz konzumaciju žitarica (kukuruz), zatim kikirikija i drugih orašastih plodova. Druge žitarice (soja, grah, kava), ako su neadekvatno skladištene mogu biti izvor mikotoksina, ali i druge namirnice (kruh, jaja, meso, suhomesnati proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi). Rezidua mikotoksina nalazimo i u prerađevinama od voća i povrća (sokovi i pekmezi) i u tkivima životinjskog podtijetla (ukoliko je prethodno hrana za životinje bila kontaminirana plijesnima i mikotoksinima).
Mikotoksini naknadno mogu nastati u procesu zrenja suhomesnatih proizvoda, u proizvodnji plemenitih sireva, koji osim standardnih sojeva plijesni mogu biti kontaminirani i nekom od toksogenih vrsta plijesni.
Tako se toksični metabolit aflatoksina mogu naći i u životinjskim proizvodima, mlijeku i mesu, sa svim štetnim djelovanjem na jetra, dok ohratoksin kojega osim u žitaricama možemo naći u mlijeku, siru, mesu, jajima ima značajnu ulogu u nastajanju balkanske endemske nefropatije […] zearalenon u visokoj koncentraciji može estrogeno djelovati u ljudi (prerani početak puberteta u djevojčica). Dokazani su još toksični učinci fumonizina iz kukuruza na probavni trakt ljudi i učestalost pojave karcinoma jednjaka, zatim, ergot alkaloidi kao produkti Claviceps purpurea i Claviceps fusiformis izazivali su otrovanja u ljudi putem žitarica […]


* Napomena: nije dozvoljeno prenošenje i daljnja objava ovog teksta bez pisanog dopuštenja izdavača.



Autor teksta: dr.sc. Mario Mitak, znanstveni savjetnik, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinaski institut Zagreb
Odabrala: doc.dr.sc. Vlasta Herak-Perković, dr.med.vet., urednica 6. izdanja
veterinarski-prirucnik-97x120


O mikotoksinima u hrani i hrani za životinje pročitajte u Veterinarskom priručniku (Medicinska naklada Zagreb, 2012.)

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više