Izv. prof. dr. sc. Jelka Pleadin
znanstvena savjetnica, Hrvatski veterinarski institut
Djelovanje površinskih plijesni na kvalitetu i sigurnost mesnih proizvoda
Najznačajniji hrvatski tradicionalni mesni proizvodi
Budući općenito predstavljaju nutritivno bogate proizvode, konzumacija ove vrste proizvoda svakim danom sve značajnija, pa standardizacija kvalitete i sigurnost TMP zahtijevaju istraživanja u području senzorskih i fizikalno-kemijskih svojstava te potencijalnih izvora kontaminacije.
Podaci o projektu
Cilj projekta
Dosadašnji rezultati
U Hrvatskom veterinarskom institutu, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Jelke Pleadin, provedena su ispitivanja fizikalno-kemijskih parametara, odnosno nutritivnih parametara kvalitete TMP, a trenutno su u postupku LC-MS/MS analize kojima se ispituje koncentracija mikotoksina kao potencijalnih kontaminanata ovih proizvoda. Nadalje, pod vodstvom voditeljice paketa za provedbu analiza plijesni dr. sc. Manuele Zadravec, znanstvene suradnice HVI, na do sada uzorkovanim proizvodima provodi se molekularna identifikacija površinskih plijesni te se provode analize gena odgovornih za produkciju mikotoksina. Osim timskog rada velikog broja znanstvenika, veliku snagu ovom projektu daje i znanstvenoistraživački rad mlade istraživačice, doktorandice Tine Lešić, mag. ing. biotehnol., također djelatnice HVI.
Najznačajniji znanstveni doprinos projekta
Više detalja o projektu možete vidjeti na:
http://tmpmouldrisk.com/
- Uvid u mikotoksine: Alltechov pregled europske žetve za 2024.
- Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja
- Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača
- Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“
- Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu