Izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
NCP COST RIBMINS za RH
Kris De Smet, EU Commission: “RIBMINS snažno doprinosi znanstvenom i tehnološkom razvoju u skladu s aktualnim izmjenama EU zakonodavstva kroz Uredbu (EU) 2017/625 o službenim kontrolama i provedbenu Uredbu (EU) 2019/627”.
Blaise Ouattara, FAO: “RIBMINS aktivnosti mogu biti korisne zemljama u razvoju. Mnoge od njih započinju integriranje pristupa temeljenih na riziku u njihove sustave sigurnosti hrane – uključujući identifikaciju čimbenika rizika povezanih s klaoničkim objektima. Prepoznajem mogućnosti partnerstva s RIBMINS mrežom u podizanju kapaciteta i unaprjeđenja u lancu proizvodnje mesa.”
Nakon pozvanih predavanja, uslijedila su izlaganja RIBMINS radnih grupa WG1 – WG4. U svakoj sekciji održano je nekoliko kratkih priopćenja o znanstvenim aktivnostima u okviru ciljeva RIBMINS projekta. Sva su predavanja bila popraćena zanimljivim raspravama sudionika, te ističemo glavne zaključke:
WG1: Djelokrug i ciljevi sustava osiguravanja sigurnosti mesa
- Čini se da je nakon 80 godina raspravljanja sazrijelo vrijeme za uspostavljanje sustava sigurnosti mesa temeljenog na riziku. Poticaj za to dolazi globalno, ne samo u europskom kontekstu. Pandemija COVID-19 mogla bi i ubrzati te promjene.
WG2: Na farmi: kontrole i kategorizacija prema riziku
- Kako se inspekcija mesa treba temeljiti na riziku, neophodna je razmjena relevantnih informacija među svim fazama proizvodnog lanca. U okviru RIBMINS projekta proučava se način razmjena podataka (npr. podataka o lancu prehrane i harmoniziranih epidemioloških indikatora) između farmera, službenih veterinara i subjekata u poslovanju s hranom, kao i poboljšanje sadržaja i primjene tih podataka. Raspravlja se o mogućim intervencijama na razini stada koje su usmjerene na uzročnike zoonoza.
WG3: U klaonici: kontrole i kategorizacija prema riziku
- Neke od glavnih sastavnica budućeg sustava sigurnosti mesa na razini klaonice su metode otkrivanja kontaminacije i intervencije namijenjene postizanju sigurnosti mesa. RIBMINS COST projekt pokriva obje te razine. Neke intervencije su se pokazale učinkovitima u smanjivanju mikrobioloških opasnosti u mesu goveda, svinja, ovaca i brojlera. Razvijen je kompjuteriziran video sustav u inspekciji mesa koji se primarno koristi u inspekciji mesa peradi.
WG4: Utjecaj promjena i alternativa na tradicionalni sustav kontrole mesa
- Istaknut je širok interes struke za praćenje trendova, usklađivanja i inovacija u modelima postizanja sigurnosti mesa, zdravlja životinja i dobrobiti. Prepoznato je kako na naš rad i doprinos društvu utječu kultura, sustavi i tehnologije. Naši članovi i sve zainteresirane strane nastavit će razmatrati prednosti i nove mogućnosti te smanjivati slabosti i prijetnje modernizaciji inspekcije mesa.
https://ribmins.com/ribmins-conference-and-mc-meeting-online/ ↗.
RIBMINS je otvoren za sve zainteresirane buduće članove koji djeluju u području sustava sigurnosti mesa. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na: www.ribmins.com ↗.
Vezano:
- Službeni/ovlašteni veterinari – demografska slika u RH i usporedba sa situacijom u EU
- Biosigurnost od zoonoza na farmama za uzgoj domaćih preživača
- Koncept budućeg europskog sustava sigurnosti mesa i uloga službenog veterinara u njemu
- Preko 150 stručnjaka EU započelo rad na poboljšanju sustava inspekcije mesa
- COST FBP sastanak u Hrvatskom veterinarskom institutu