Sigurnost hraneUprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

Mogućnosti fleksibilnosti u primjeni odredbi higijenskog paketa

Snježana Lugarić, dr. med. vet.

Odjel za sigurnost hrane životinjskog podrijetla
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske

Izlaganje sa skupa VETERINARSKI DANI 2013
Snježana Lugarić, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske
Snježana Lugarić, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske

1. UVOD


Danom pristupanja Europskoj uniji u Republici Hrvatskoj direktno su primjenjive Uredbe higijenskog paketa koji se sastoji, među ostalim, od Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane (SL L 139, 30. 4. 2004., sa svim izmjenama i dopunama), Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004., sa svim izmjenama i dopunama), Uredbe (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o službenim kontrolama koje se provode radi provjeravanja poštivanja propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja (SL L 165, 30. 4. 2004., sa svim izmjenama i dopunama) i Uredbe (EZ) br. 854/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju posebnih pravila organizacije službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi (SL L 139, 30. 4. 2004., sa svim izmjenama i dopunama), ali koje su i prije pristupanja bile transponirane u Hrvatskom zakonodavstvu pravilnicima.

Objekti u kojima se obavlja poslovanje s hranom životinjskog podrijetla, dakle, moraju u potpunosti udovoljavati odredbama Uredbe (EZ) br. 852/2004 te zavisno o djelatnosti odredbama Uredbe (EZ) br. 853/2004. Obzirom na trenutnu situaciju u RH te stanje gospodarstva, ovim Pravilnikom propisati će se mogućnosti mjera prilagodbi ili odstupanja od odredbi propisa o hrani.

Higijenski paket nudi mogućnosti mjera prilagodbi pojedinih odredbi na načine da se:
– odobre
1. odstupanja ili izuzeća od pojedinih zahtjeva propisanih u Prilozima higijenskog paketa
2. prilagodbe pojedinih zahtjeva propisanih u Prilozima higijenskog paketa
– isključe neke aktivnosti (djelatnosti) od odredbi higijenskog paketa.

Nacionalne mjere prilagodbi koje pojedina zemlje članica propiše ostale zemlje članice obično prihvaćaju (usvajaju), a Europskoj komisiji se dostavlja obavijest te predmetni nacrt mjera.
Kako bi zemljama članicama olakšala uvođenje mjera prilagodbi, Europska komisija je izdala smjernice te vodiče za implementaciju određenih odredbi higijenskog paketa:
– Vodič za implementaciju pojedinih odredbi Uredbe (EZ) br. 852/2004
– Vodič za implementaciju pojedinih odredbi Uredbe (EZ) br. 853/2004
– Vodič za implementaciju procedura temeljenih na HACCP načelima te olakšavanju provedbe HACCP načela.

Svrha ovoga članka je upoznati subjekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i službene osobe koje provode poslove službenih kontrola u predmetnim objektima o mogućnostima mjera za prilagodbu ili odstupanjima od zahtjeva utvrđenih propisima o hrani životinjskog podrijetla, a u skladu sa člankom 10. stavkom 3. Uredbe (EZ) br. 853/2004.

2. PRAVILNIK O NACIONALNIM MJERAMA ZA PRILAGODBU ZAHTJEVA UTVRĐENIH PROPISIMA O HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA


Nacionalni pravilnik o mjerama za prilagodbu zahtjeva utvrđenih propisima o hrani, trenutno je u izradi i donosi se kako bi se omogućila:
– daljnja primjena tradicionalnih metoda u svakoj fazi proizvodnje, prerade ili distribucije hrane životinjskog podrijetla,
– lakše poslovanju u regijama u kojima postoje posebna zemljopisna ograničenja, uključujući najudaljenije regije iz članka 299. stavka 2. Ugovora o osnivanju Europske zajednice,
– fleksibilnost u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata malog kapaciteta,
– uvjeti pod kojima subjekti u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji koriste mjere prilagodbe propisane ovim Pravilnikom stavljaju na tržište hranu životinjskog podrijetla iz ovih objekata.

Za potrebe predmetnog pravilnika biti će određeni objekti u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla manjeg kapaciteta u kojima će se moći primijeniti mjere prilagodbe zahtjevima.

1. MJERE PRILAGODBI ZAHTJEVA U KLAONICAMA

a. prilagodba odredbi vezanih uz prostorije za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje
b. prilagodba odredbi za odvojeni prostor s odgovarajućom opremom za čišćenje, pranje i dezinfekciju sredstava za prijevoz stoke
c. korištenje prostora za klanje za obavljanje djelatnosti pražnjenja i čišćenja želudaca, mjehura i crijeva
d. korištenje prostora za klanje za obavljanje djelatnosti rasijecanje mesa
e. u prostoriji za hlađenje/komori za hlađenje moguće je skladištiti zadržane i zdravstveno ispravne trupove/meso, pod određenim uvjetima
f. garderobni prostori za radnike – mogućnost dislociranja od radnog dijela objekta ukoliko postoji veza sa radnim dijelom odobrenog objekta
g. u objektima malog kapaciteta i neredovitom dinamikom klanja nije obavezna stalna prisutnost službenog veterinara tijekom klanja u slučajevima ukoliko:

  • i. službeni veterinar nije utvrdio nesukladnosti prilikom ante mortem pregleda
  • ii. je osigurana jasna sljedivost svih dijelova trupa i organa svake pojedine životinje koji podliježu post mortem pregledu
  • iii. se post mortem pregled obavlja unutar vremenskog okvira:
    – 6 sati nakon klanja prve i 3 sata nakon klanja posljednje životinje

2. MJERE PRILAGODBI U OBJEKTIMA U KOJIMA SE PROIZVODE TRADICIONALNI MESNI I MLIJEČNI PROIZVODI

– mesni proizvodi:
a. pri tradicionalnim načinima prerade mesa dozvoljava se upotreba tradicionalnih materijala
b. korištenje istog ulaza/izlaza za sirovinu i gotov proizvod ukoliko postoji adekvatna vremenska odvojenost
c. korištenje različitih metoda prerade ukoliko postoji adekvatna vremenska odvojenost
d. skladištenje upakiranih i neupakiranih proizvoda u istoj prostoriji
e. garderobni prostori za radnike – mogućnost dislociranja od radnog dijela objekta ukoliko postoji veza sa radnim dijelom odobrenog objekta

– mliječni proizvodi:
a. pri tradicionalnim načinima prerade mlijeka dozvoljava se upotreba tradicionalnih materijala
b. garderobni prostori za radnike – mogućnost dislociranja od radnog dijela objekta ukoliko postoji veza sa radnim dijelom odobrenog objekta

Popis zakonodavstava:

1. Zakon o veterinarstvu (Narodne novine, br. 82/13)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_82_1734.html
2. Zakon o hrani (Narodne novine, br. 81/13)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_81_1699.html
3. Zakon o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (Narodne novine, br. 81/13)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_81_1701.html
4. Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (Narodne novine, br. 81/13)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_81_1700.html
5. Pravilnik o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom (Narodne novine, br. 125/08, 55/09 i 130/10)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_10_125_3580.html
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_05_55_1275.html
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_11_130_3406.html
6. Pravilnik o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima (Narodne novine, br.15/10, 133/10)
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_02_15_374.html
– http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_12_133_3458.html
7. Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane (SLL 31, 1. 2. 2002., sa svim izmjenama i dopunama)
8. Higijenski paket – Uredba (EZ) br. 852/2004, Uredba (EZ) br. 853/2004, Uredba (EZ) br. 882/2004 i Uredba (EZ) br. 854/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004.
9. Vodič za implementaciju pojedinih odredbi Uredbe (EZ) br. 852/2004
10. Vodič za implementaciju pojedinih odredbi Uredbe (EZ) br. 853/2004
11. Vodič za implementaciju procedura temeljenih na HACCP načelima te olakšavanju provedbe HACCP načela.

Vezani sadržaji

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više