doc. dr. sc. Hrvoje Lucić
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Autori:
prof. dr. sc. Ivan Bogut
doc. dr. sc. Jozo Grbavac
dr. sc. Ivan Križek
Recenzenti:
Prof.dr.sc. Jelka Stevanović (pok.)
Prof.dr.sc. Josip Krnić
Prof.dr.sc. Has-Schön Elizabeta
Doc.dr.sc. Hrvoje Lucić
Doc.dr.sc. Drago Bešlo
Tijekom ovogodišnjeg međunarodnog znanstvenog skupa “Krmiva”, netom završenog u Opatiji, stručnoj javnosti predstavljen je sveučilišni udžbenik “MORFOFIZIOLOGIJA PROBAVNOG SUSTAVA DOMAĆIH ŽIVOTINJA I RIBA” autora prof. dr. sc. Ivana Boguta, doc. dr. sc. Joze Grbavca i dr. sc. Ivana Križeka. Udžbenik je izdan uz odobrenje Fakultetskog vijeća Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U njemu su prikazane morfološke i fiziološke osobitosti probavnog sustva domaćih sisavaca, domaće peradi i riba s ciljem povezivanja njihove građe i funkcije te cjelovitog razumijevanja, prije svega namijenjenog studentima poljoprivrede, a zatim i ostaloj zainteresiranoj stručnoj javnosti. Morfologija i fiziologija probavnog sustava domaćih životinja i riba detaljno je opisana na ukupno 394 stranice i podijeljena u osam poglavlja. Knjiga je obogaćena s ukupno 124 fotografije i crteža, 18 tablica te 67 citiranih literaturnih izvora.
Sva su poglavlja knjige opisana na određenom broju stranica i podijeljena na potpoglavlja prema redoslijedu koji je uobičajen u tumačenju sustavne anatomije i fiziologije. Sistematično, prva potpoglavlja donose kratki sažetak mikroskopske građe probavne cijevi općenito, a zatim slijede potpoglavlja s opisima makroskopske građe pojedinih organa. Svakom organu probavnog sustava sisavaca dodijeljen je dio teksta koji počinje s ispravnim nazivom u skladu s hrvatskim anatomskim nazivljem, a u nastavku autori tumače dijelove organa i njihovu međusobnu povezanost. Raščlamba anatomskih dijelova organa praćena je latinskim nazivima koji su napisani kosim slovima i odvojeni zagradama ili zarezima. Nakon opisa anatomije određenog dijela probavnog sustava autori iznose i njegove fiziološke značajke. Odabrani dijelovi opisa popraćeni su i odgovarajućim fotografijama, shemama ili crtežima koji omogućuju lakše razumijevanje složenije građe pojedinih organa ili anatomskih cjelina unutar probavnog sustava. Sve su ilustracije vrlo jasnog sadržaja i tehničke kakvoće.
Knjiga obuhvaća i poglavlja koja se bave osnovama apsorpcijskih procesa u probavnom sustavu i metabolizmu hranjivih tvari. Opisana je građa i tipovi prijenosa pojedinih hranjivih tvari kroz stanične membrane, a autori se posebno bave i specifičnostima apsorpcije u probavilu preživača. Metabolizam hranjivih tvari sistematiziran je prema temeljnoj podjeli na ugljikohidrate, masti i proteine. Detaljni opisi kreću od putova pregradnje glukoze, procesa oksidativnog metabolizma, preko prometa masnih kiselina, fosfolipida i kolesterola pa sve do prometa aminokiselina te razgradnje i izgradnje proteinskih molekula.
Posebno je zanimljiv i dio knjige koji obuhvaća poglavlje “Probavni sustav peradi” o kojemu općenito postoji malo literature na hrvatskom jeziku. Na početku poglavlja autori iznose kratki prikaz anatomije probavnog sustava domaće peradi, podijeljen u manje dijelove teksta temeljem slijeda pojedinačnih organa. Kratki prikaz općenite mikroskopske građe probavne cijevi u domaće peradi izdvojen je u manju cjelinu na početku potpoglavlja, ali su specifične mikroskopske osobitosti pojedinih organa uklopljene i u opis makroskopske građe u nastavku teksta. Zatim, autori opisuju i osnovne značajke fiziologije probavnog sustava domaće peradi funkcionalnim slijedom.
Poznavanje osnova građe i funkcije probavnih organa domaćih životinja od neizmjerne je važnosti za sve profile stručnjaka koji se bave tim životinjama, pogotovo u smislu uzgoja životinja i iskorištavanja dobara koje domaće životinje daju. Upravo se u tome ogleda značenje koje sveučilišni udžbenik “MORFOFIZIOLOGIJA PROBAVNOG SUSTAVA DOMAĆIH ŽIVOTINJA I RIBA”, autora prof. dr. sc. Ivana Boguta, doc. dr. sc. Joze Grbavca i dr. sc. Ivana Križeka, dobiva u području osposobljavanja mladih agronoma za njihov budući stručni rad. Nadalje, prema dostupnim podacima zaključujem da u znanstvenom i stručnom području kojim se ovaj udžbenik bavi, nema slične knjige na hrvatskom jeziku namijenjene primarno zainteresiranoj stručnoj i znanstvenoj javnosti s područja agronomije i njoj pridruženih struka biotehnološkog područja. Zadanoj problematici autori udžbenika pristupaju na prikladan način, tekst je pisan ispravnim hrvatskim jezikom i lako razumljivim stilom te vjerujem da postoji i šira društvena zainteresiranost za ovo djelo.
Sveučilišni udžbenik “MORFOFIZIOLOGIJA PROBAVNOG SUSTAVA DOMAĆIH ŽIVOTINJA I RIBA”, autora prof. dr. sc. Ivana Boguta, doc. dr. sc. Joze Grbavca i dr. sc. Ivana Križeka, nedvojbeno ispunjava sve zahtjeve znanstveno-nastavne literature za predmete kojima je namijenjen. Ovaj je udžbenik vrijedan prilog ukupnoj udžbeničkoj literaturi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Mostaru, koji su potaknuli njegovu objavu, te sveukupnoj sveučilišnoj literaturi namijenjenoj ponajprije ciljanoj skupini studenata, a zatim i cjelokupnoj zainteresiranoj stručnoj javnosti.
doc. dr. sc. Hrvoje Lucić