23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
KomentariVeterinarski fakultet u Zagrebu

Noć muzeja 2023. na Veterinarskom fakultetu

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove je godine sudjelovao u 18.-toj po redu Noći muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u petak 27. siječnja. Manifestacija započeta 2005. godine kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja 2007. godine prerasla je u nacionalnu, a Veterinarski fakultet se pridružio 2016. godine po prvi puta ponudivši javnosti širok opseg vlastitih eksponata i bogatih muzejskih zbirki iz svoje stogodišnje povijesti, započevši time i novi oblik promocije ne samo svojih aktivnosti nego i čitave veterinarske struke. Tako svake godine broj posjetitelja Veterinarskom fakultetu u Noći muzeja raste, a među njima je sve više onih najmlađih. Svaka Noć muzeja na Veterinarskom fakultetu izgleda različito od prethodne i posjetiteljima redovito nudi nešto novo, pa je i ove godine bilo i novosti i iznenađenja. Neki su Zavodi posjetiteljima svake godine otvoreni, drugi jedne godine otvore, a sljedeće zatvore svoja vrata, no i tada su posjetiteljima otvorena neka druga koja otkrivaju nova atraktivna iznenađenja uz zajamčeno zadovoljstvo.
Čak i ako ste ranije nekom prilikom sve već vidjeli jer toliko dobro poznajete Fakultet (a takvih je iznimno malo), i njega i sve njegove sadržaje prilično drugačije ćete doživjeti noću, kada smisao ove godinama rastuće manifestacije poprimi svoj izvorno zamišljeni karakter. Kako je na Fakultet i njegove Zavode moguće dolaziti i ulaziti sa više različitih ulaza istovremeno, bilo nam je teško utvrditi točan broj posjetitelja koji su ih u ovogodišnjoj Noći muzeja posjetili.
Obzirom na činjenicu da smo posjetivši predviđene lokacije u obilasku svaki put zatekli nove posjetitelje i da je njihov broj svaki put bio zamjetan, nezaobilazna je konstatacija da je Noć muzeja na Veterinarskom fakultetu uistinu zaživjela. Već nakon ovih nekoliko godina ona se pokazuje kao nova dimenzija interakcije Fakulteta sa građanima, a čini se kako postaje i nova tradicija u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Nadolazeće godine mogle bi Noći muzeja na Veterinarskom fakultetu donijeti i puni status tradicije, ako do sada već nisu. Sudjelovanje na Noći muzeja potvrđuje da Fakultet i danju i noću živi sa svojim sugrađanima i izvan svakodnevnih formalnih nastavnih, kliničkih, laboratorijskih i svih drugih okvira.
Nakon svih dosadašnjih Noći muzeja na Veterinarskom fakuletu ne možemo ne primijetiti redovite domaćine na pojedinim Zavodima čije je zalaganje u informiranju posjetitelja neprocjenjivo, pa svi bez iznimke zaslužuju najljepše riječi pohvale za svoj trud.
Noć muzeja na Veterinarskom fakultetu posjetitelju je izvrsna prilika da obogati svoj život novim saznanjima iz prirodnih znanosti, naročito jer su znalci pri ruci ili u blizini, a i najmanji doživljaj znanosti kroz blizak susret sa dosad neviđenim, a atraktivnim, na svakoga može ostaviti snažan dojam. To je vjerojatno samo jedan od razloga zbog kojeg su reakcije posjetitelja i ove godine bile izvrsne, što svakom od fakultetskih domaćina ostavlja zadovoljstvo u srcu, a možda i neke nove motive ili inspiraciju za sljedeću Noć muzeja.

Vezani sadržaji

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – prva obavijest

Urednik

Četvrta stipendistica doktorskog studija Veterinarske znanosti: Mihaela Vranješ, dr. med. vet.

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Noć muzeja 2024. “Muzeji i nova publika”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više