Izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, nzdolec@vef.hr
SažetakUvodPodaci o lancu prehrane i epidemiološki pokazateljiUmjesto zaključkaLiteraturaAbstract
Izvor: Zbornik Veterinarski dani, Opatija, 2017.
Sažetak
E uropska agencija za sigurnost hrane predlaže uspostavljanje sveobuhvatnog integriranog sustava kontrole mesa u cilju unaprjeđenja sigurnosti mesa i inspekcije mesa. Sustav se temelji na prepoznavanju stvarnih javno-zdravstvenih rizika i provođenju kontrolnih mjera u cijelom proizvodnom lancu od farme do klaonice.
Tako se predviđa i nadogradnja tradicionalnog koncepta kontrole sigurnosti mesa u klaonicama sustavnom kontrolom postojećih, primarno bioloških opasnosti i rizika za potrošače mesa. U praksi to znači usmjeravanje kontrolnih mjera u klaonicama prema prethodno detektiranim opasnostima/riziku na farmi.
Kategorizacija farmi i klaonica trebala bi pridonijeti boljoj informiranosti potrošača o razini (bio)sigurnosti u objektima, što može povratno utjecati na praksu rizičnijih objekata. Nadalje, podaci o lancu prehrane trebaju postati temelj u analizi rizika na razini klaonice, ukoliko su ti podaci iz primarne proizvodnje vjerodostojni, potpuni i primjenjivi. Trenutno taj sustav podataka s farme zahtjeva ozbiljne preinake i poboljšanja.
Najvažnije biološke opasnosti u proizvodnji mesa, na razini farme i klaonice, su Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, verotoksična Escherichia coli, Trichinella i Toxoplasma gondii. Temeljem podataka iz proizvodnog lanca o tim opasnostima, odabiru se mjere smanjivanja ili eliminacije rizika, poput dekontaminacije trupova, smrzavanja mesa, vizualne inspekcije mesa ili laboratorijskih testiranja. Međutim, i dalje sprječavanje (križnog) bakterijskog onečišćenja mesa/organa u klaonicama treba biti usmjereno na dobru higijensku praksu. S tim u vezi, uvođenje i prihvaćanje vizualne inspekcije mesa (bez palpacije i zarezivanja) samo po sebi nema nikakvog učinka na smanjenje bakterijskog onečišćenja trupa/organa u uvjetima loše higijenske prakse na liniji klanja u objektu.
Ključne riječi: meso, rizici, kontrola, sigurnost hrane
Uvod
Donositi neku opću definiciju inspekcije mesa nezahvalno je, jer ona ne obuhvaća samo pregled mesa na liniji klanja (post mortem pregled) već i šire aspekte sigurnosti mesa koji imaju velik utjecaj na prikladnost mesa za prehranu ljudi. To je posebno vidljivo iz znanstvenih mišljenja EFSA-e (2011, 2012, 2013) gdje se preporučuje proširenje kontrolnih mjera od klaonice unazad, prema farmi. Procjenom rizika detektirane su mikrobiološke opasnosti visokog ili srednjeg rizika iz mesa – Salmonella spp., verotoksična Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Campylobacter spp., ESBL/AmpC rezistentne bakterije, te parazitološke opasnosti Toxoplasma gondii i Trichinella spp. (Zdolec i sur., 2013). Na pojedine navedene opasnosti moguće je djelovati u različitim fazama lanca proizvodnje mesa (Tablica 1) u smislu smanjivanja rizika i postizanja zadanih ciljeva na trupovima/u mesu (npr. odsutnost patogenih bakterija, razvojnih stadija parazita).
Podaci o lancu prehrane i epidemiološki pokazatelji
Umjesto zaključka
Na kraju, ne možemo ne spomenuti nedavno donesenu Uredbu (EU) 2017/625 o službenim kontrolama u kojoj se fragmenti poslova službenih kontrola u dijelu ante mortem i post mortem pregleda mogu u budućnosti provoditi pod nadzorom ili odgovornošću veterinara, a od strane educiranih službenih pomoćnika. U našem sustavu kontrolnih tijela, pomoćnici u radu ovlaštenim veterinarima u klaonicama su u svakom slučaju dobrodošli, u poslovima tehničke naravi. Sveobuhvatni sustav kontrole sigurnosti mesa koji je opisan u ovom radu zahtijeva kompetentnost veterinarske struke, što se postiže i unaprjeđuje kroz sustav visokog školstva, specijalizaciju, programe trajne edukacije doktora veterinarske medicine, a dokazuje kroz akreditacijske i inspekcijske nadzore.
Literatura [… prikaži]
NEW TRENDS IN MEAT SAFETY SYSTEMS
Nevijo Zdolec
I ntegrated meat safety assurance system was proposed recently by European Food Safety Authority as a tool for improving meat safety and meat inspection. The system is based on risk assessment and preventive measures through the whole agri-food chain from farm to slaughterhouse. The traditional concept of meat safety should be supplemented by additional controls of biological hazards in primary production.
Risk categorization of slaughterhouses and farms should present a better and reliable information for consumers, and possibly improve the practices in high-risk premises. Food Chain Information should became the baseline of risk assessment at slaughterhouse level, if these data are reliable, correct and applicable. The main biological hazards in meat production are Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, verotoxic Escherichia coli, Trichinella and Toxoplasma gondii. Based on FCI, specific measures or risk reduction are employed, such as meat decontamination, freezing, visual inspection or laboratory testing. However, the prevention of meat/offal (cross)-contamination should be still focused on Good Hygienic Practice. In this respect, accepting and introducing a visual only meat inspection by itself does not have any effect on reducing bacterial contamination under the condition of poor hygienic practice at slaughter-processing.
Key words: meat, risk, control, food safety
- Spongiformna encefalopatija jelena – Chronic wasting disease (CWD)
- Ptičja influenca u divljih kanida – prijetnja javnom zdravlju i zdravlju životinja
- Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla
- Nova regionalizacija RH u odnosu na ASK
- Novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja