Bolesti domaćih životinjaIzdvojeno

Novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja

… kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 15. srpnja 2023. godine)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


Na snazi novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge


Stupilo je na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge. Kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju se područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije. Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja određuju se dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Detaljnije o svemu na poveznici:
https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/na-snazi-novo-rjesenje-o-odredjivanju-zona-ogranicenja-i-zarazenog-podrucja-zbog-izbijanja-africke-svinjske-kuge/6296

Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.

Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Rješenje:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Rje%c5%a1enje%20o%20odre%c4%91ivanju%20zona%20ograni%c4%8denja%20i%20zara%c5%beenog%20podru%c4%8dja%20zbog%20izbijanja%20afri%c4%8dke%20svinjske%20kuge..pdf

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

Rješenje o određivanju zona ograničenja zbog ASK-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Urednik

Afrička svinjska kuga – aktualni status

Urednik

Prvi ovogodišnji slučaj afričke svinjske kuge u svinja u uzgoju

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više