Izvor:
http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/HranaZivPod/Plan%20-%20hrana%20%C5%BEivotinjskog%20podrijetla%202022_.pdf
“ 1. UVOD
Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane čija provedba je osigurana Zakonom o hrani (Narodne novine, br. 81/13, 14/14, 30/15, 115/18) temelj je za osiguranje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača u vezi s hranom.
Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla za 2022. godinu (u daljnjem tekstu: Plan) izrađen je i donesen temeljem članka 7. stavak 4. Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21), a u svrhu osiguranja zaštite zdravlja potrošača te provjere da li hrana koja je spremna za stavljanje na tržište i hrana koja je već stavljena na tržište udovoljava propisima o:
- mikrobiološkim kriterijima za hranu životinjskog podrijetla;
- aditivima u hrani životinjskog podrijetla
- alergenima u hrani životinjskog podrijetla
- najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani
- hrani podvrgnutoj ionizacijskom zračenju
- GMO u hrani
- kontroli otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva na razini proizvodnje, prerade i stavljanja hrane na tržište Dodaci I. – III. sastavni su dio ovoga Plana.
Plan je izradila Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a provode ga veterinarski inspektori Državnog inspektorata. Obzirom da je ovaj Plan operativan i sastavni je dio Nacionalnog plana službenih kontrola hrane i godišnjeg plana rada veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Dodatak I. i II. Plana nisu javno dostupni.
2. CILJ PLANA
Cilj Plana je u hrani životinjskog podrijetla utvrditi:
- mikrobiološki status određenih kategorija hrane odnosno trendove pojavnosti pojedinih mikroorganizama u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije te provjeriti da li su postignuti ciljevi planova samokontrole uspostavljenih od strane subjekata u poslovanju s hranom u odnosu na obvezne mikrobiološke kriterije propisane Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu sa svim njezinim izmjenama i dopunama (dalje u tekstu: Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005);
- poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o najvećim dopuštenim količinama i vrstama aditiva u hrani životinjskog podrijetla;
- poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o označavanju alergena u hrani životinjskog podrijetla;
- utvrditi da li se količine određenih kontaminanata u hrani nalaze unutar granica dopuštenih Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 sa svim njezinim izmjenama i dopunama (dalje u tekstu: Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006);
- poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o hrani podvrgnutoj ionizacijskom zračenju;
- poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o GMO hrani;
- pojavnost zoonotskih i komenzalnih bakterija otpornih na antimikrobna sredstva u hrani životinjskog podrijetla na razini primarne proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište sukladno Provedbenoj odluci Komisije (EU) 2020/1729 od 17. studenoga 2020. o praćenju i izvješćivanju o otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva te stavljanju izvan snage Provedbene odluke 2013/652/EU;
- prikupljanje podataka za predstojeće razdoblje kako bi se omogućio sustavan monitoring te provela analiza rizika za pojedinu vrstu i kategoriju hrane te na taj način unaprijedila zaštita zdravlja ljudi i interes potrošača.
Izvor:
http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/HranaZivPod/Plan%20-%20hrana%20%C5%BEivotinjskog%20podrijetla%202022_.pdf
Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla u 2022. godini objavljen je na adresi: