Sigurnost hraneUprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

Objavljen Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla u 2022. godini

Izvor:
http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/HranaZivPod/Plan%20-%20hrana%20%C5%BEivotinjskog%20podrijetla%202022_.pdf


1. UVOD


Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane čija provedba je osigurana Zakonom o hrani (Narodne novine, br. 81/13, 14/14, 30/15, 115/18) temelj je za osiguranje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača u vezi s hranom.

Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla za 2022. godinu (u daljnjem tekstu: Plan) izrađen je i donesen temeljem članka 7. stavak 4. Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21), a u svrhu osiguranja zaštite zdravlja potrošača te provjere da li hrana koja je spremna za stavljanje na tržište i hrana koja je već stavljena na tržište udovoljava propisima o:

  • mikrobiološkim kriterijima za hranu životinjskog podrijetla;
  • aditivima u hrani životinjskog podrijetla
  • alergenima u hrani životinjskog podrijetla
  • najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani
  • hrani podvrgnutoj ionizacijskom zračenju
  • GMO u hrani
  • kontroli otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva na razini proizvodnje, prerade i stavljanja hrane na tržište Dodaci I. – III. sastavni su dio ovoga Plana.

Plan je izradila Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a provode ga veterinarski inspektori Državnog inspektorata. Obzirom da je ovaj Plan operativan i sastavni je dio Nacionalnog plana službenih kontrola hrane i godišnjeg plana rada veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Dodatak I. i II. Plana nisu javno dostupni.

2. CILJ PLANA


Cilj Plana je u hrani životinjskog podrijetla utvrditi:

  • mikrobiološki status određenih kategorija hrane odnosno trendove pojavnosti pojedinih mikroorganizama u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije te provjeriti da li su postignuti ciljevi planova samokontrole uspostavljenih od strane subjekata u poslovanju s hranom u odnosu na obvezne mikrobiološke kriterije propisane Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu sa svim njezinim izmjenama i dopunama (dalje u tekstu: Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005);
  • poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o najvećim dopuštenim količinama i vrstama aditiva u hrani životinjskog podrijetla;
  • poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o označavanju alergena u hrani životinjskog podrijetla;
  • utvrditi da li se količine određenih kontaminanata u hrani nalaze unutar granica dopuštenih Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 sa svim njezinim izmjenama i dopunama (dalje u tekstu: Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006);
  • poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o hrani podvrgnutoj ionizacijskom zračenju;
  • poštuju li se od strane subjekata u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o GMO hrani;
  • pojavnost zoonotskih i komenzalnih bakterija otpornih na antimikrobna sredstva u hrani životinjskog podrijetla na razini primarne proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište sukladno Provedbenoj odluci Komisije (EU) 2020/1729 od 17. studenoga 2020. o praćenju i izvješćivanju o otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva te stavljanju izvan snage Provedbene odluke 2013/652/EU;
  • prikupljanje podataka za predstojeće razdoblje kako bi se omogućio sustavan monitoring te provela analiza rizika za pojedinu vrstu i kategoriju hrane te na taj način unaprijedila zaštita zdravlja ljudi i interes potrošača.

Izvor:
http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/HranaZivPod/Plan%20-%20hrana%20%C5%BEivotinjskog%20podrijetla%202022_.pdf

Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla u 2022. godini objavljen je na adresi:

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Odluka o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više