IzdvojenoSigurnost hraneSimpozijSkupovi

Održan simpozij “Sigurnost hrane i zaštita potrošača”

simpozij sigurnost hrane i zaštita potrošača HAZU Velika GoricaDvorana velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta bila je 6. ožujka 2020. domaćin simpozija “Sigurnost hrane i zaštita potrošača”. I ovogodišnji je simpozij održan u organizaciji velikogoričkog Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskog veterinarskog instituta. Ovaj zavod je zadnje osnovani Zavod HAZU sa zadatkom djelovanja u okviru lokalne zajednice što uspješno ostvaruje od svog osnutka.hazu-velika-gorica-sigurnost-hrane-i-zastita-potrosacahazu-velika-gorica-sigurnost-hrane-i-zastita-potrosaca-sudionici
Pozdravnu riječ održali su izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu te Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica.

Izv. prof. dr. sc. Boris Habrun
Izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta
Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, izv. prof. dr. sc. Boris Habrun u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo činjenicu “da je u području djelovanja ovog Zavoda aktivnost i skupova i vrlo zanimljivih i izuzetno stručnih znanstvenih predavanja izuzetno velika” i na tome je i ovom prigodom čestitao akademiku Cvetniću.
Kao ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta veselim se ovako lijepoj i kvalitetnoj suradnji između Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici i Hrvatskog veterinarskog instituta. Drago mi je da mogu reći da ćemo kao i do sada i ubuduće u svim organizacijama skupova koji će se ovdje organizirati biti potpora u svakom smislu u kojem možemo biti, a naročito na način da uvijek iz naših redova preporučimo ljude koji su u pojedinim segmentima eksperti koji stvarno imaju nešto zanimljivo i aktualno za reći. Također mi je jako drago da kada govorimo o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača, danas imamo uvažene predavače iz dvije eminentne znanstvene institucije – Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta.

Prof. dr. sc. Jadranka Frece
Prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Jadranka Frece iskazala je ponos činjenicom da je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Hrvatskim veterinarskim institutom već po drugi put suorganizator ovakvog simpozija.
To je vrlo aktualna tema u današnje doba moderne civilizacije i globalizacije koja kao društveno-ekonomsko-sociološki proces ima za posljedicu protok robe i hrane iz svih dijelova svijeta, ali također za posljedicu ima i standardizaciju hrane odnosno obvezu da hrana mora biti zdravstveno ispravna za potrošača. Stoga su i nastale razne ISO norme i zakonski propisi i ona kolokvijalna uzrečica “Zaštita hrane u proizvodnom lancu ‘Od polja do stola'”. Također razvojem znanosti i osviještenosti nas samih potrošača, osim prema sigurnosti hrane, razvoj hrane ide prema funkcionalnoj hrani, prema personaliziranoj prehrani, ali to je možda jedna druga tema, možda nekog drugog simpozija. Za nas potrošače, ali i za zakonodavce, ustvari je bitna zaštita hrane i njezina mikrobiološka ispravnost.

Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar
Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu.
Prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar zahvalila je akademiku Cvetniću na volji, želji i entuzijazmu da i po drugi puta organizira ovakav simpozij.
U skladu sa željom da ovaj simpozij bude vezan za studente, on je organiziran u manjem krugu, te prvenstveno obuhvaća studente prve i druge godine diplomskog studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojima se ozračje sigurnosti hrane i kultura sigurnosti hrane kroz simpozij pokušava prikazati na drugačiji, neuobičajeni način.
Prošle godine smo krenuli zahvaljujući akademiku Željku Cvetniću sa temom “Kvaliteta i sigurnost hrane – jučer, danas i sutra” i ja se nadam da će ovoj generaciji koja započinje ove godine studij upravljanja sigurnošću hrane upravo to biti početak novih spoznaja, kako na predmetima “Sigurnost hrane”, tako “Upravljanje kvalitetom i sljedivost” koja nas očekuje u drugom semestru.
Unatoč daleko većem interesu, simpozij je osmišljen za uži krug slušatelja i to ne s namjerom da ga se proširi, nego da ubuduće možda bude i manji.

Dražen Barišić
Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica.
Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica
Znanje spaja, znanje širi vidike, znanje je moć. Na karti znanosti i znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada, Velika Gorica je počela pulsirati. Postati najmlađi Zavod HAZU u Hrvatskoj je bila velika čast našem gradu, pa se za to još jednom svima zahvaljujem.
U budućnosti želimo ponuditi dislokaciju zagrebačkih kapaciteta i novih objekata pa i subjekata da se negdje izgrade – u Zagrebu više nemaju gdje. Zagreb se metropolizira i spušta upravo u ovu dolinu u kojoj smo mi i nadam se da će u budućnosti zagrebačko sveučilište i drugi fakulteti pa i bilo kakav znanstvenoistraživački i umjetnički rad, događati upravo na ovim prostorima. Slijedom te ideje došli smo i do ovoga simpozija.

Akademik Željko Cvetnić, voditelj velikogoričkog Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Akademik Željko Cvetnić, voditelj velikogoričkog Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci.
Uvodnu riječ u simpozij održao je domaćin i organizator simpozija, akademik Željko Cvetnić, voditelj velikogoričkog Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Kazao je da intencija ovakvog skupa nije masovnost nego da sudionici simpozija budu studenti te da istovremeno zaposlenici Hrvatskog veterinarskog instituta, osobito oni iz Veterinarskih zavoda koji iznimno vladaju svojim područjem i vrlo su stručni, dobiju priliku da iskažu javnosti svoje znanje i stručnost i da se upravo na taj način stručnoj javnosti i pojedinačno predstave.
Proizvodnja hrane je strateška odrednica svake države, a sigurnost hrane i zaštita ljudi je jedno od najvažnijih strateških pitanja svake države.
“Europska unija i njezina politika u sigurnosti hrane imaju svoju politiku u tom pitanju. Europskom politikom u područu sigurnosti hrane obuhvaćena je hrana od uzgoja do stola. Cilj je te politike zajamčiti sigurnu i hranjivu hranu za ljude i životinje, visoke standarde zdravlja i dobrobiti životinja te zaštite bilja kao i jasnu informaciju o podrijetlu, sadržaju, načinu označavanja i upotrebi hrane. Mislim da je u toj rečenici sažeto sve – od agronomije, veterine i prehrambene tehnologije, a mi ćemo u ovom simpoziju pokazati i razraditi tek njezine pojedine detalje.

Jelka Pleadin, Sanja Vidaček Filipec, Jelena Pešić, Ines Škoko
Izv. prof. dr. sc. Jelka Pleadin, Hrvatski veterinarski institut, prof. dr. sc. Sanja Vidaček Filipec, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Jelena Pešić, mag. ing. techn. aliment., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ines Škoko, znanstvena suradnica, Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split.

Tijekom simpozija održana su sljedeća predavanja:

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Epidemija antraksa u Parku prirode Lonjsko polje 2022. godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više