Pozdravnu riječ održali su izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu te Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica.
Prošle godine smo krenuli zahvaljujući akademiku Željku Cvetniću sa temom “Kvaliteta i sigurnost hrane – jučer, danas i sutra” i ja se nadam da će ovoj generaciji koja započinje ove godine studij upravljanja sigurnošću hrane upravo to biti početak novih spoznaja, kako na predmetima “Sigurnost hrane”, tako “Upravljanje kvalitetom i sljedivost” koja nas očekuje u drugom semestru.
Unatoč daleko većem interesu, simpozij je osmišljen za uži krug slušatelja i to ne s namjerom da ga se proširi, nego da ubuduće možda bude i manji.
U budućnosti želimo ponuditi dislokaciju zagrebačkih kapaciteta i novih objekata pa i subjekata da se negdje izgrade – u Zagrebu više nemaju gdje. Zagreb se metropolizira i spušta upravo u ovu dolinu u kojoj smo mi i nadam se da će u budućnosti zagrebačko sveučilište i drugi fakulteti pa i bilo kakav znanstvenoistraživački i umjetnički rad, događati upravo na ovim prostorima. Slijedom te ideje došli smo i do ovoga simpozija.

“Europska unija i njezina politika u sigurnosti hrane imaju svoju politiku u tom pitanju. Europskom politikom u područu sigurnosti hrane obuhvaćena je hrana od uzgoja do stola. Cilj je te politike zajamčiti sigurnu i hranjivu hranu za ljude i životinje, visoke standarde zdravlja i dobrobiti životinja te zaštite bilja kao i jasnu informaciju o podrijetlu, sadržaju, načinu označavanja i upotrebi hrane. Mislim da je u toj rečenici sažeto sve – od agronomije, veterine i prehrambene tehnologije, a mi ćemo u ovom simpoziju pokazati i razraditi tek njezine pojedine detalje.

Tijekom simpozija održana su sljedeća predavanja:











