Pozdravnu riječ održali su izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu te Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica.
Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, izv. prof. dr. sc. Boris Habrun u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo činjenicu “da je u području djelovanja ovog Zavoda aktivnost i skupova i vrlo zanimljivih i izuzetno stručnih znanstvenih predavanja izuzetno velika” i na tome je i ovom prigodom čestitao akademiku Cvetniću.
Prof. dr. sc. Jadranka Frece iskazala je ponos činjenicom da je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Hrvatskim veterinarskim institutom već po drugi put suorganizator ovakvog simpozija.
Prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar zahvalila je akademiku Cvetniću na volji, želji i entuzijazmu da i po drugi puta organizira ovakav simpozij.
Prošle godine smo krenuli zahvaljujući akademiku Željku Cvetniću sa temom “Kvaliteta i sigurnost hrane – jučer, danas i sutra” i ja se nadam da će ovoj generaciji koja započinje ove godine studij upravljanja sigurnošću hrane upravo to biti početak novih spoznaja, kako na predmetima “Sigurnost hrane”, tako “Upravljanje kvalitetom i sljedivost” koja nas očekuje u drugom semestru.
Unatoč daleko većem interesu, simpozij je osmišljen za uži krug slušatelja i to ne s namjerom da ga se proširi, nego da ubuduće možda bude i manji.
Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica
U budućnosti želimo ponuditi dislokaciju zagrebačkih kapaciteta i novih objekata pa i subjekata da se negdje izgrade – u Zagrebu više nemaju gdje. Zagreb se metropolizira i spušta upravo u ovu dolinu u kojoj smo mi i nadam se da će u budućnosti zagrebačko sveučilište i drugi fakulteti pa i bilo kakav znanstvenoistraživački i umjetnički rad, događati upravo na ovim prostorima. Slijedom te ideje došli smo i do ovoga simpozija.
Kazao je da intencija ovakvog skupa nije masovnost nego da sudionici simpozija budu studenti te da istovremeno zaposlenici Hrvatskog veterinarskog instituta, osobito oni iz Veterinarskih zavoda koji iznimno vladaju svojim područjem i vrlo su stručni, dobiju priliku da iskažu javnosti svoje znanje i stručnost i da se upravo na taj način stručnoj javnosti i pojedinačno predstave.
“Europska unija i njezina politika u sigurnosti hrane imaju svoju politiku u tom pitanju. Europskom politikom u područu sigurnosti hrane obuhvaćena je hrana od uzgoja do stola. Cilj je te politike zajamčiti sigurnu i hranjivu hranu za ljude i životinje, visoke standarde zdravlja i dobrobiti životinja te zaštite bilja kao i jasnu informaciju o podrijetlu, sadržaju, načinu označavanja i upotrebi hrane. Mislim da je u toj rečenici sažeto sve – od agronomije, veterine i prehrambene tehnologije, a mi ćemo u ovom simpoziju pokazati i razraditi tek njezine pojedine detalje.
Tijekom simpozija održana su sljedeća predavanja: