Hrvatski veterinarski institutSigurnost hraneZoonoze i Jedno zdravlje

Opasnost i rizik od bakterija koje se prenose hranom: Salmonella spp. i E. coli

Dr. sc. Marijana Sokolović, dr. vet. med.
znanstveni suradnik
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Centar za peradarstvo, Laboratorij za analitiku stočne hrane


Oboljenja ljudi uzrokovana hranom kontaminiranom patogenim bakterijama ili njihovim toksinima značajan su problem javnog zdravstva. Bakterije roda Salmonella mogu biti prisutne u različitim vrstama hrane, uključujući voće i povrće. No, infekcija u ljudi najčešće nastaje zbog konzumacije kontaminirane hrane animalnog podrijetla (jaja i meso). Bakterija E. coli normalni je pripadnik mikroflore probavnog sustava ljudi, sisavaca i ptica te je prisutna i u tlu, vodi i biljkama. Osim dobro poznatog patogenog soja O157:H7 u novije su vrijeme patogena svojstva proizvodnje verotoksina uočena i u sojeva koji pripadaju drugim serogrupama E. coli, a koji mogu uzrokovati sporadične i epidemijske infekcije u ljudi. Kontrola zoonoza uzrokovanih patogenim bakterijama temelji se na procjeni rizika gdje se analizom izvora i pojavnosti pojedinih patogena, njihovih čimbenika virulencije i štetnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja odabiru odgovarajuće preventivne mjere u cilju sprečavanja daljnjih štetnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja.


< < Sveobuhvatno zdravlje ispravnost hrane i prevencija zoonoza


Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres – druga obavijest i pozivno pismo

Urednik

Bakterijske zoonoze u pasa

Urednik

Potpisan sporazum o suradnji između Hrvatskog veterinarskog instituta i Sveučilišta u Mostaru

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Potpisan sporazum o suradnji Hrvatskog veterinarskog instituta i javne ustanove Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više