Doc.dr.sc. Dalida Galović
Poljoprivredni fakultet Osijek
C ilj istraživanja bio je odrediti optimalne razine i izvore minerala koji se koriste u hranidbi tovnih pilića. Pokus je proveden na 600 jednodnevnih pilića Hubbard Flex provenijencije i trajao je 42 dana. Slučajnim odabirom pilići su podijeljeni u 6 skupina (po 100 pilića u svakoj skupini s 5 ponavljanja). Prva i druga skupina pilića hranjeni su s dodatkom anorganskih minerala (100 mg/kg Zn, 120 mg/kg Mn, 16 mg/kg Cu i 40 mg/kg Fe). Treća i četvrta skupina hranjena je smjesom u koju su dodani organski minerali (Fe, Cu 10 mg/kg te Zn, Mn 40 mg/kg), dok su peta i šesta skupina pilića hranjene najnižom razinom organskih minerala (Fe, Cu 5 mg/kg te Zn, Mn 20 mg/kg). Skupine 1., 3. i 5. u obroku su primale Se u anorganskom, a 2., 4. i 6. skupina su u smjesi dobivale Se u organskom obliku. Razina Se bila je jednaka za sve skupine (0,3 mg/kg). U početnom dijelu istraživanja zabilježen je utjecaj različitih razina minerala u smjesi na tovna obilježja kod pilića (živa težina, prirasti, konzumacija i konverzija, u odnosu na završni dio tova (22.-42. dan), gdje razlike u promatranim tovnim obilježjima nisu bile značajne. Između pokusnih skupina nisu utvrđene razlike u udjelima osnovnih dijelova (prsa, bataci sa zabatacima, leđa, krila) i trbušne masti u trupu. Dodatak minerala značajno je utjecao na istražena tehnološka svojstva mesa pilića (pH45, pH24, drip loss, L*-, a*- i b*-vrijednost, dok je izvor selena utjecao na drip loss i L*-vrijednost prsnog mišića. Dobiveni rezultati u ovom istraživanju ukazuju na mogućnost zamjene anorganskih minerala u hrani za tovne piliće, nižim razinama organskih minerala (Fe, Cu 10 mg/kg, Zn, Mn 40 mg/kg te Se 0,3 mg/kg), bez negativnog utjecaja na proizvodne pokazatelje u tovu. Niže razine organskih minerala u smjesama u odnosu na uobičajene razine anorganskih, rezultiraju manjom oksidacijom lipida i proteina u mišićnim tkivima, čime se izravno utječe na kvalitetu mesa pilića. Osim toga, uporabom nižih razina organskih minerala smanjuje se i njihovo izlučivanja u fecesu.
Kontakt:
Doc.dr.sc. Dalida Galović
Poljoprivredni fakultet Osijek
Kralja Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
dalida.galovic@pfos.hr