23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Divlje životinje i divljačIzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarska djelatnost

Oralna vakcinacija lisica u Hrvatskoj u 2015. godini

Danas prvi dan nastavka kampanje

uprava-webTemeljem Pravilnika o oralnom cijepljenju lisica (“Narodne novine”, broj 137/13), a sredstvima iz IPA predpristupnog fonda EU, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane je 2011. godine započela provedbu projekta Oralne vakcinacije lisica u Republici Hrvatskoj.

lisicaKako su lisice prirodni rezervoari bjesnoće u Hrvatskoj, akcija oralne vakcinacije lisica provodi se tijekom godine u dva perioda – u proljeće i u jesen. Cilj jesenske akcije je imunizacija odraslih lisica prije sezone parenja, a proljetna kao glavni cilj ima procjepljivanje mladih lisica. Naime, proljetnu akciju provodimo u vrijeme u kojem se smatra da su mladi lisičići stari barem dva mjeseca.

Vakcinalni mamac
Vakcinalni mamak i PVC kapsula sa cjepivom
(izvor: Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane)

Vakcinaciju lisica provodimo koristeći tzv. vakcinalne mamke koji su izrađeni od smjese ribljeg brašna, specifičnog i intenzivnog mirisa i okusa privlačnog za divlje životinje, pa tako i lisice. U središtu mamka nalazi se plastično-aluminijska kapsula u kojoj je cjepivo u obliku otopine (sadrži atenuirani virus bjesnoće soj SAD Bern).

Cjepivo koje se oslobađa u ustima nakon probijanja kapsule, potiče u lisica razvoj protutijela na virus bjesnoće. Otprilike tri tjedna nakon provedene vakcinacije postignut je imunitet koji štitu životinju od bjesnoće najmanje godinu dana.

infoUz cjepivo, u svakom mamku se nalazi i antibiotik tetraciklin (150 mg po mamku), koji se odlaže u zubima, što koristimo kao dokaz da je lisica imunizirana.
Mamci su u potpunosti neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja, ali nisu namijenjeni domaćim životinjama, a posebice nisu namijenjeni vakcinaciji pasa i mačaka. Stoga svoje ljubimce trebate spriječiti u mogućem pokušaju konzumacije ovih mamaka. Imunizacija pasa, mačaka i vretica provodi se po drugoj osnovi i na drugačiji način.

Linije leta (Izvor: Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane)
Linije leta
(izvor: Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane)
Kao i prošlih godina, distribucija vakcinalnih mamaka bit će obavljena korištenjem zrakoplova koji su opremljeni specijalnim uređajima s ugrađenim GPS sustavom. Zahvaljujući tome, mamci su distribuirani linijski tako da je njihova međusobna udaljenost oko 80 metara, a udaljenost između pojedinih linija distribucije (linija leta zrakoplova) oko 500 metara.
Na ovaj način, godišnje bude distribuirano više od 2.5 milijuna mamaka što evidentno osigurava dovoljnu gustoću distribuiranih mamaka i dovoljnu procijepljenost lisica.

Dosadašnjim kampanjama značajno je smanjen broj bijesnih lisica u Republici Hrvatskoj. Konkretno, još 2011. godine u Republici Hrvatskoj smo imali 700 pozitivnih nalaza na bjesnoću u lisica, a 2014. godine samo 1 (jedan).

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane objavila je slijedeći

Plan distribucije cjepiva u 2015 godini (proljetna kampanja):


 • 18. ožujak – 28. ožujak 2015. godine (Zračna luka Osijek):
  Vukovarsko-srijemska županija, Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska županija, Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska županija, Sisačko-moslavačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska županija, Međimurska županija, Zagrebačka županija, Grad Zagreb.

 • 29. ožujak – 5. travanj 2015. godine (Zračna luka Rijeka):
  Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Karlovačka županija

 • 6. travanj – 8. travanj 2015. godine (Zračna luka Brač):
  Dubrovačko-neretvanska županija, Splitsko-dalmatinska županija

Za dodatne informacije…

…o provedbi oralne vakcinacije lisica u RH možete kontaktirati:

 • Ivana Lohman Janković, dr. med. vet.
  Tel: 00 385 1 6443 857
  e-mail: ivana.lohman@mps.hr
 • Ivica Sučec, dr. med. vet.
  Tel: 00 385 1 6443 872
  e-mail: ivica.sucec@mps.hr

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Početak proljetne akcije oralne vakcinacije lisica

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Epidemija antraksa u Parku prirode Lonjsko polje 2022. godine

Urednik

Objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više