Izlaganje sa skupaSigurnost hrane

Organizacija sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje

Alen Petričević
Odjel za upravljanje incidentima i sustavom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb

Izlaganje sa Znanstveno-stručnog skupa

VETERINARSKI DANI 2018.

SažetakUvodZakonodavstvoUstrojstvo HR RASFF sustavaZaključakLiteraturaAbstract


Izvor: Zbornik Veterinarski dani, Opatija, 2018.

Sažetak


Europska unija ima jedan od najviših standarda koji se tiču sigurnosti hrane na svijetu i to zahvaljujući nizu propisa koji su doneseni u zadnjih 15 godina. Ključnu ulogu u postizanju sigurnosti hrane na tržištu kao i zašite zdravlja potrošača ima Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – RASFF (engl. Rapid Alert System for Food and Feed). U RASFF sustavu sudjeluje 28 zemalja članica EU-a, Agencija za sigurnost hrane (EFSA) te pridružene zemlje kao što su Švicarska, Lihtenštajn, Norveška, Island te putem INFOSAN-a i ostale treće zemlje. Zahvaljujući RASFF sustavu mnogi sigurnosni rizici iz područja hrane stavljeni su pod nadzor ili se unaprijed poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi konačan proizvod bio siguran za potrošača.
Ključne riječi: RASFF, HR RASFF, nacionalna kontakt točka, kontakt točka, sigurnost hrane, obavijesti

Uvod


RASFF sustav osnovan je 1979 godine kao odgovor na incident gdje je u narančama iz Izraela utvrđena povećana količina teškog metala žive, a iste su bile distribuirane u Njemačku i Nizozemsku. Nakon ovoga, a kasnije i drugih incidenata ukazala se potreba za brzom razmjenom informacija o distribuciji nesukladnih proizvoda između pojedinih zemalja kako bi iste mogle poduzeti odgovarajuće mjere u cilju zaštite zdravlja ljudi.
RASFF sustav se pokreće kada se utvrdi ozbiljan izravni ili neizravni rizik po zdravlje ljudi bilo da se radi hrani, hrani za životinje ili materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom.

Zakonodavstvo


Pravni temelj današnjeg europskog RASFF sustava je Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, kojom je propisano osnivanje sustava kao mreže koju bi činile Komisija, europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i zemlje članice. Kroz sustav se izmjenjuju sve relevantne informacije o nesukladnom proizvodu, mjerama koje se poduzimaju kao što su povlačenje i opoziv proizvoda, odbijanje nesukladnih proizvoda s granice te popratna dokumentacija vezana uz sljedivost proizvoda.
Uredbom (EZ) br. 16/2011 od 10. siječnja 2011. godine o provedbenim mjerama za Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje uspostavlja se RASFF sustav, njegova struktura i način međusobne komunikacije. U Hrvatskoj je Zakonom o hrani („Narodne novine”, broj 81/13, 14/14) propisana uspostava nacionalnog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – HR RASFF, a njegova organizacija, komunikacija i način upravljanja istim određena je Pravilnikom o sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje („Narodne novine”, broj 155/2013).

Ustrojstvo HR RASFF sustava


HR RASFF sustav pokreće se u slučaju utvrđenog ozbiljnog izravnog ili neizravnog rizika po zdravlje ljudi, a odnosi se na hranu, hranu za životinje i materijale koji dolaze u kontakt sa hranom. Komunikacija unutar sustava odvija se između Nacionalne kontakt točke (NKT-a) i Kontakt točke (KT-a) putem koje su uključena ostala tijela i institucije.
NKT je u sastavu Ministarstva poljoprivrede, unutar uprave nadležne za sigurnost hrane i predstavlja središnju kontakt točku koja upravlja i koordinira HR RASFF sustavom te je ujedno i kontakt točka prema Europskoj komisiji (EU RASFF-u). KT je imenovana kontakt točka u tijelima i institucijama koje su uključene u HR RASFF sustav, a uključuje veterinarsku, sanitarnu i poljoprivrednu inspekcije te Hrvatsku agenciju za hranu i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

NKT zaprima obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu kroz HR RASFF sustav od strane KT-a te RASFF obavijesti od strane Europske komisije (EU RASFF-a), analizira ih, izdaje službene obavijesti koje dostavlja kontakt točki te kada je potrebno dostavlja obavijesti Europskoj komisiji. KT zaprima službene obavijesti od NKT-a, poduzimaju potrebne aktivnosti i/ili mjere i druge aktivnosti u okviru svojih nadležnosti te o tome obavještavaju NKT.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) te Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) na zahtjev NKT-a izrađuju inicijalnu procjenu rizika, s napomenom da HCPHS izrađuje inicijalnu procjenu rizika koja se odnosi na ostatke pesticida.

Shematski prikaz razmjene obavijesti i podataka u HR RASFF sustavu.

S obzirom na vrstu incidenta i da li se proizvod nalazi na tržištu ili ne, NKT o istome obavještava nadležnu inspekciju na način da prosljeđuje odgovarajuću službenu obavijest. Ukoliko se radi o ozbiljnom riziku koji nalaže hitno poduzimanje aktivnosti i/ili mjera nadležnoj KT prosljeđuje se „Hitna obavijest“, dok se „Obavijest za informaciju“ prosljeđuje u trenutku kada postoji ozbiljan rizik, ali proizvoda više nema na tržištu ili zato što priroda rizika ne zahtijeva hitno poduzimanje aktivnosti i/ili mjera.

„Obavijest o odbijanju s granice“ je službena obavijest koja se odnosi na hranu i hranu za životinje koja je odbijena na vanjskim granicama Europske unije, dok se službena obavijest „Novosti“ dostavljaju kada NKT raspolaže informacijama koje bi mogle biti zanimljive nadležnim inspekcijama u njihovom svakodnevnom radu. Svakoj službenoj obavijesti unutar HR RASFF sustava se dodjeljuje identifikacijski broj koji se sastoji od godine, troznamenkastog rednog broja obavijesti i oznake „HR“ (npr. 2018.xxxHR), dok obavijesti zaprimljene iz EU RASFF sustava imaju samo oznaku koja sadrži godinu i četveroznamenkasti redni broj obavijesti (npr. 2018.xxxx).

U slučaju kada se utvrdi da hrana, hrana za životinje ili materijali koji dolaze u kontakt sa hranom nisu podrijetlom iz RH, već da su proizvedeni ili distribuirani iz neke od zemalja članica EU ili trećih zemalja ili su distribuirani u neku od zemalja članica EU ili treće zemlje te ako je nesukladna pošiljka odbijena s graničnog prijelaza Republike Hrvatske, NKT o tome obavještava Europsku komisiju putem aplikacije iRASFF.

Sve informacije o nesukladnom proizvodu za koji se zahtjeva povlačenje i/ili opoziv potrošači kao i subjekti u poslovanju s hranom i/ili hranom za životinje mogu pronaći na službenim stranicama Hrvatske agencije za hranu pod naslovom „Obavijest za potrošače“.

Zaključak


HR RASFF sustav brzim protokom informacija i dostavom svih relevantnih podataka vezanih za sljedivost proizvoda uz kontinuiranu komunikaciju između tijela i institucija uključenih u taj sustav uz poduzimanje odgovarajućih mjera kao što su povlačenje i opoziv proizvoda nametnuo sa kao jedan od bitnih faktora u zaštiti potrošača od rizika koji mogu štetno utjecati po njihovo zdravlje uslijed konzumacije nesigurne hrane kako na području RH tako i Europske unije u cjelini.


Literatura [… prikaži]

ORGANIZATION OF RAPID ALERT SYSTEM FOR FOOD AND FEED


Alen Petričević, Ministry of Agriculture, Veterinary Directorate


The European Union has one of the highest standards on Food safety in the World thanks to a set of regulations that have been established in the last 15 years. The RASFF system (Rapid Alert System for Food and Feed) plays a key role in achieving Food safety on the market as well as consumers health. The RASFF system consists out of 28 EU member states, the European Food Safety Agency (EFSA) and associated countries such as Switzerland, Liechtenstein, Norway, Iceland and other third countries through INFOSAN. Thanks to the RASFF system, many Food Safety risks are put under control or precautionary measures are taken to ensure that the final products put on the market are safe for the consumer.


Key words: RASFF, HR RASFF, national contact point, contact point, food safety, notifications

Vezano uz :

    Vezani sadržaji

    7. Hrvatski veterinarski kongres

    Urednik

    U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

    Urednik

    17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

    Urednik

    Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

    Urednik

    Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

    Urednik

    Svjetski dan sigurnosti hrane

    Urednik

    Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više