JANKOVIĆKirurgijaPopularni članci i videoStomatologija

Oteklina u ustima

Autor: Antun Janković DVM, Veterinarska ambulanta JANKOVIĆ


Moj pas ima oteklinu u ustima ispod obraza. Oteklina se povećava, a on se ponaša normalno. Što bi moglo biti?

 

Odgovor: Što je točno, ne mogu reći bez pregleda vašeg ljubimca.

Usta su tjelesna šupljina ograničena obrazima i tvrdim nepcem, a u njoj se nalazi jezik, gingive i zubi. Promjena na bilo kojem od nabrojanih organa može dovesti do veće ili manje patologije. U ustima najčešće su promjene na zubima i gingivama kao posljedica nakupljanja kamenca na zubima te posljedičnog gingivitisa. Pored toga moguća su oštećenja i upale zuba sa pratećom patologijom zaba i gingiva te mehanička oštećenja jezika i tumori nepca.

Opisati ću slučaj koji smo imali u mojoj ambulanti pa možda prepoznate slične elemente u patologiji vašeg ljubimca.

 

 

Vlasnici su u ambulantu doveli kujicu pekinezericu staru dvanaest godina sa oteklinom na desnom obrazu koja je prije godinu dana bila mala, a u međuvremenu se dosta povećala. Sada je bila veličine velike šljive. Kujica se ponaša normalno, jede i pije, no vlasnici žele znati što se događa. Inače kujica je zadnjih godinu dana bila liječena u drugoj ambulanti antibioticima i vitaminima bez poboljšanja stanja.

Rendgenska pretraga pokazala je veliku loptastu djelomično kalcificiranu tvorbu na gingivama maksile ispod desnog obraza te nefiziološki položaj kutnjaka i predkutnjaka na tom mjestu. Jedino što nam je preostalo je operacija uklanjanja nastalog tumora te kasnije utvrđivanja prirode istog.

Poslije obavljenih predoperativnih analiza krvi te pretrage srca pristupili smo operaciji.

Već tijekom operacije utvrdili smo da nije u pitanju tumor u užem smislu već zanemareni kalcificirani granulom zuba koji je narastao do ekstremne veličine za pekinezera. Tijekom uklanjanja granuloma bili smo primorani ukloniti i tri zuba koji su s njim bili povezani. Operativna rana je očišćena od mogućih ostataka granuloma te rekonstruirana.

Pacijentica se u potpunosti oporavila za šest dana.

Navedena patologija najvjerojatnije je počela kao mehaničko oštećenje zuba u smislu bilo njegovog pomicanja u zubnoj alveoli kao posljedici djelovanja sile na zub, bilo kao posljedica ulaska stranog tijela između zuba ili u zubnu alveolu i razvoja septičkog procesa u zubnoj alveoli. Ono što je počelo kao infekcija i nakupljanje gnoja kasnije je tijekom vremena proraslo vezivnim tkivom te je djelomično kalcificiralo.

Dobro je da su vlasnici doveli pacijenticu kako bi joj kirurški obradili nastalo stanje jer pored njenog dobrog raspoloženja, navedeni proces ju je iscrpljivao i mehanički smetao. Prije ili kasnije nastali proces bi ugrozio njen život.

Savjet je da što prije odvedete vašeg ljubimca na pregled veterinaru.

 

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više