K ongresni centar Hotela Aristos je 17.06.2015. godine bio domaćin još jedne svečane promocije, ovaj puta promocije knjige „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ autora dr. sc. Marija Mitaka.
Dr. sc. Mario Mitak je znanstveni savjetnik i dugogodišnji ugledni djelatnik Hrvatskoga veterinarskog instituta, voditelj laboratorija za mikrobiologiju hrane za životinje te predstojnik Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta.
Dobrodošlicu prisutnima na početku promocije, u ime Hrvatskoga veterinarskog instituta zaželio je ravnatelj HVI, doc. dr. sc. Boris Habrun uputivši pritom srdačne pozdrave prisutnim djelatnicima Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, profesorima s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnicima Medicinske naklade kao izdavača, te glavnoj urednici i recenzentima ove knjige kao i svim uzvanicima.
Svi djelatnici Hrvatskoga veterinarskog instituta zasigurno su ponosni na ovo djelo koje je upravo predstavljeno javnosti. To potvrđuju i riječi ravnatelja HVI doc. dr. sc. Borisa Habruna, koji je istaknuo činjenicu da se i on kao ravnatelj, ali i svi drugi zaposlenici, raduje uspjehu svakog pojedinca posebice kada je riječ o zaposlenicima Hrvatskoga veterinarskog instituta “jer je uspjeh svakog pojedinca zaposlenog u Institutu ujedno i uspjeh Instituta“.
“Hrvatski veterinarski institut ima dugu, 82-godišnju povijest i tijekom njegovih prvih desetljeća nije bilo istaknute izdavačke djelatnosti, a razlog tome je tadašnja misija HVI. Naime, daleke 1933. tadašnja Veterinarska eksperimentalna stanica, preteča današnjeg Hrvatskoga veterinarskog instituta imala je kao prvenstvenu zadaću proizvodnju jeftinih i učinkovitih vakcina za tadašnje raširene zarazne bolesti životinja. Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, HVI sve više postaje znanstveni, dijagnostički i analitički institut koji radi velik broj različitih pretraga. U njemu je radio velik broj stručnjaka od kojih su mnogi u svakodnevnom radu ostavili velik i neizbrisiv trag, bili su ugledni znanstvenici i stručnjaci, no nažalost nije se pisalo puno knjiga. Tek zadnjih petnaestak godina izdavačka djelatnost HVI postala je značajnija i zapaženija, pa su veći broj zaposlenika HVI bili autori i koautori knjiga te sudjelovali i u pisanju većih udžbenika. U svojoj najnovijoj povijesti, HVI je svake godine izdavač ili suizdavač barem jedne monoautorske knjige nekog od svojih zaposlenika, a prema svemu sudeći možemo još koncem ove ili početkom slijedeće godine očekivati novu promociju.” Na kraju svog izlaganja, doc. dr. sc. Boris Habrun istaknuo je svoje veliko osobno zadovoljstvo i ponos na činjenicu da su sve knjige u kojima su kao autori učestvovali djelatnici HVI zaista reprezentativne i kvalitetno napisane.
Vjerujemo da će i ova knjiga biti poticaj i drugim djelatnicima HVI za stvaranje novih vrijednih autorskih djela koja obogaćuju ne samo stručnu veterinarsku literaturu nego i čitavu veterinarsku struku i hrvatsku medicinsku publicistiku uopće.
Spoznaje i značaj patologije hranidbe u veterinarskoj medicini ukratko su u svojim govorima približili recenzenti knjige, doc. dr. sc. Ana Beck, prof. dr. sc. Vladimir Mrljak i doc. dr. sc. Breda Jakovac Strajn.
Doc. dr. sc. Ana Beck
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Z ahvaljujući ambiciji, znanju, požrtvovnosti i želji pojedinih kolegica i kolega veterinara da svoje znanje podijele i stave na raspolaganje široj stručnoj zajednici, u posljednjih deset godina svjedočimo porastu broja naslova koji se bave različitim aspektima veterinarske struke, značajno doprinoseći usvajanju novih, viših standarda u veterinarskoj djelatnosti. Stoga želim još jednom čestitati autoru na iznimnom trudu i radu kojim se je svrstao u redove stručnjaka koji pomiču granice veterinarstva u našoj zemlji.
Predan i mukotrpan rad autora je ključan, ali ne i dostatan, da bi rukopis bio pretočen u ovako lijepo opremljen udžbenik, stoga upućujem čestitke Hrvatskom veterinarskom institutu, kući koja motivira i podupire svoje djelatnike da stečena znanja pretoče u pisanu riječ.
Čestitala bih također i predstavnicima izdavačke kuće „Medicinska naklada“, koji čine najvažniju kariku u lancu kojim pisana riječ postaje knjiga koja doseže široku stručnu publiku i izvan granica Republike Hrvatske. Također pozdravljam inicijativu stručne urednice „Medicinske naklade“ doc. dr. sc. Vlaste Herak Perković, zbog koje Biblioteka udžbenici i priručnici broji sve više veterinarskih naslova, doprinoseći razvoju i ugledu veterinarske struke.
Udžbenik „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ je vrijedan prilog dr. sc. Marija Mitaka osuvremenjivanju veterinarske literature koja se bavi hranidbom domaćih životinja.
Premda je autor renomirani stručnjak iz područja kontrole kvalitete hrane i krmiva, širina njegove veterinarske izobrazbe i dugogodišnje iskustvo u rješavanju složene terenske problematike, omogućili su mu multidisciplinarni pristup odabranoj temi. Autor nas kroz uvod i četrnaest poglavlja na pristupačan, razumljiv i nadasve stručan način vodi kroz hranidbene potrebe i problematiku hranidbe životinjskih vrsta širokog filogenetskog raspona. Premda dr. Mitak detaljno obrađuje hranu i krmiva te njihov utjecaj na zdravlje svinja, goveda, ovaca, koza, konja, pasa, mačaka i riba, istaknula bih poglavlja koja se odnose na problematiku hranidbe papkara, jer najraskošnije reflektiraju dugogodišnje empirijsko i znanstveno iskustvo dr. sc. Marija Mitaka.
Povezivanje kliničkih i postmortalnih nalaza sa pogreškama u hranidbi jest dijagnostički izazov. Nerijetko uključuje protokol koji se temelji na postepenom isključivanju mikroorganizama kao mogućih primarnih uzročnika kliničke slike, što utječe na porast troškova pretraga i još važnije, produžava vrijeme izloženosti životinja štetnom djelovanju toksina ili, na primjer, hipovitaminoza. Stoga ovaj udžbenik smatram velikom pomoći u budućem uzgojnom, kliničkom i dijagnostičkom radu, jer nudi obilje korisnih, lako primjenjivih informacija stručnjacima različitih profila, od agronoma, stočara, veterinara kliničara i veterinarskih patologa, kroz koje mogu promptno prepoznati, liječiti i otkloniti uzroke nastanka patologije hranidbe.
Četrnaesto poglavlje ovog udžbenika je upravo na tom tragu, jer u formi tablica nudi brz, precizan i jednostavan pristup ključnim podacima o hranidbenim potrebama životinja koji su sistematizirani prema uzgojnoj i dobnoj kategoriji te prema tjelesnoj masni. Isto poglavlje nudi tablični prikaz kliničkih znakova nedostatka ili viška hranjivih tvari u svinja, mliječnih krava, konja, pasa, mačaka i peradi što će zasigurno pomoći veterinarima u terenskom radu pri uzimanju anamneze ili odabiru uzoraka za dijagnostiku.
Autor na sveobuhvatan način progovara o mogućim rizicima i pašnog i stajskog uzgoja koji su povezani sa konzumacijom toksičnog bilja, bilo da se radi o sekundarnim kontaminantima poput mikotoksina i pesticida ili o biljkama koje sadrže specifične alkaloide koji različitim mehanizmima oštećuju metaboličke procese u tijelu životinje. Dvanaesto poglavlje ovog udžbenika smatram posebno vrijednim, jer uključuje ilustracije koje zorno prikazuju morfologiju otrovnog bilja što je do sada nedostajalo u veterinarskoj literaturi. Rukopis Marija Mitaka pod naslovom “PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA” predstavlja moderan, kvalitetno strukturiran udžbenik koji je namijenjen veterinarima različitih kliničkih i dijagnostičkih disciplina te agronomima i biotehnolozima koji posredno i neposredno sudjeluju u uzgoju domaćih životinja.
Zbog svoje znanstvene i empirijske utemeljenosti, sveobuhvatnosti i multidisciplinarnog pristupa udžbenik će zasigurno biti iznimno zanimljivo i korisno štivo u izobrazbi studenata veterinarske medicine. Još jednom čestitam autoru i želim mu da „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ ostvari brojna reizdanja.
Prof. dr. sc. Vladimir Mrljak
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
U veterinarskoj medicini, napose stočarskoj proizvodnji, hranidba, odnosno njezin utjecaj na proizvodnju i zdravlje domaćih životinja je jedan od najvažnijih čimbenika. Poremećaji u prehrani mogu imati svoje implikacije i na gospodarsku sferu u veterinarskoj proizvodnji, ali isto tako, hranidba domaćih životinja ima veliku važnost i na veterinarsko javno zdravstvo. Različitim preventivnim postupcima u hranidbi domaćih životinja možemo utjecati i na zdravlje ljudi. Kao posljedica različitih hranidbenih poremećaja mogu se pojaviti različite bolesti, kao što su recimo metaboličke i proizvodne bolesti. Definitivno, patologija hranidbe domaćih životinja zauzima vrlo važno mjesto u veterinarskoj medicini. Pri tome vrlo je važna poveznica između hranidbe, zdravlja životinja i uspješnosti reprodukcije. Veterinarska struka i znanost u tom segmentu je nezamjenjiva. Istovremeno, pozornost autora usmjerena je i na otkrivanje hranidbenih poremećaja i na supkliničkom nivou, s nespecifičnim kliničkim simptomima, što je za nas kliničare vrlo važno, kada nam autor svojim znanjem pomaže u boljem razumijevanju tih vrlo specifičnih tema. Sve navedeno ukazuje na potrebu i opravdanost izdavanja ovakvih djela.
Knjiga „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ upravo nam pomaže u boljem, bržem razumijevanju ovih područja veterinarske medicine.
Možemo reći da je knjiga „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ značajno djelo koje svojom strukturom i namjenom predstavlja novost u veterinarskoj literaturi Hrvatske. Posebnu vrijednost knjizi daje sveobuhvatnost ovog dijela, stoga što je na jednom mjestu autor objedinio informacije od farmskih životinja, preko kućnih ljubimaca do riba. Naime, u ovom djelu autor je na jednostavan i razumljiv način, objedinio i obradio najvažnije teme unutar kompleksnog i širokog područja patologije hranidbe domaćih životinja.
Valja napomenuti da u Republici Hrvatskoj ne postoji izdanje sličnog sveobuhvatnog sadržaja i kakvoće. Premda postoje još neka druga djela, mišljenja sam da se ne mogu usporediti s ovim rukopisom iz područja patologije hranidbe domaćih životinja.
Rukopis je podijeljena u 14 poglavlja te uvod, no ne bih o sadržaju poglavlja. Možda samo da istaknem, vrlo detaljne, priložene tablice sa nutritivnim potrebama koje će biti vrlo koristan podatak za doktore veterinarske medicine u njihovom svakodnevnom radu. Na kraju rukopisa, autor iznosi pregled literature korištene u ovom radu. Analizom bibliografskih jedinica, složenih abecednim redom, možemo zaključiti da je autor koristio najnovije, relevantne, stručne i znanstvene članke iz svjetske literature u veterinarskoj medicini. Metodološki pristup koji je autor primijenio u pisanju ovog djela omogućit će budućim korisnicima jednostavno korištenje, te brzi dolazak do tražene informacije.
Važno je istaći da su sva stručna nazivlja i jedinice u potpunosti prilagođeni hrvatskoj jezičnoj i stručnoj praksi, uključujući i mjerne jedinice. Sadržaj rukopisa iznesen je pregledno i jasno, suvremeno i kompetentno. Tekstovi su vrlo dobro ilustrirani sa većim brojem slika, crteža, dijagrama i tablica što omogućuje lagano snalaženje u često kompleksnim temama. Možemo reći da ilustracije i njihov opis upotpunjuju vrlo lijepu stručnu i znanstvenu cjelinu. Knjiga je napisana na način da može služiti kao udžbenik dodiplomske nastave, te istovremeno kao knjiga iz koje će znanje crpiti specijalizanti raznih struka, naročito iz područja veterinarske medicine, ali isto tako korisno može poslužiti i kolegama u praksi.
Prema svemu rukopis dr. sc. Marija Mitaka pod prije navedenim naslovom vrijedan je prilog poznavanju obima i sadržaja istraživanja patologije hranidbe domaćih životinja, odnosno velik doprinos suvremenoj bibliografiji u veterinarskoj medicini. U obimu u kojem je predočen, tekst daje čitatelju mogućnost lakšeg razumijevanja svih patoloških zbivanja u hranidbi domaćih životinja.
Dame i gospodo, kolegice i kolege, veliko mi je bilo zadovoljstvo što sam imao priliku biti jedan od recenzenata ovog značajnog djela. Vjerujem da ćete i vi podijeliti moje mišljenje kada uzmete u ruke knjigu „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“, autora dr. sc. Marija Mitaka.
Doc. dr. sc. Breda Jakovac Strajn
Univerza v Ljubljani Veterinarska fakulteta – Veterinarski fakultet Sveučilišta u Ljubljani
N akon upućenih pozdrava prodekanice u ime Veterinarskog fakulteta u Ljubljani i Nacionalnoga veterinarskog instituta pri Veterinarskom fakultetu u Ljubljani, doc. dr. sc. Breda Jakovac Strajn obratila se uzvanicima slijedećim riječima: Svakako bih htjela da svi znate da mi je stvarno čast i zadovoljstvo danas biti ovdje i ispratiti knjigu „PATOLOGIJA HRANIDBE DOMAĆIH ŽIVOTINJA“ u svakodnevni život. Kad kažem da mi je zadovoljstvo nije to samo riječ. To je zato što nas ima vrlo malo koji radimo na patologiji ishrane životinja i stoga je ova knjiga važan doprinos u području prehrane i patologije hranidbe domaćih životinja. U knjizi je ogroman broj podataka sa različitih područja ishrane i patologija ishrane životinja. Zato je veoma korisna za sve koji rade na području ishrane životinja kao i za one koje to područje jednostavno zanima. U knjizi možete pronaći hranidbene potrebe za pojedinačne životinjske vrste kao i bolesti zbog nepravilnih obroka. Opisane su i odlike hrane za životinje, štetne tvari kao što su mikroorganizmi, kemijske tvari i otrovne biljke te dijagnostika hranidbenih poremećaja. Još jednom čestitam autoru na dobro urađenom djelu, čestitam svima koji su zaslužni za konačni izgled knjige i rekla bih da – čekam novu knjigu!
U svom obraćanju sudionicima promocije svoje knjige, autor dr. sc. Mario Mitak pojasnio je da je ova knjiga nastala iz potrebe za objedinjavanjem raštrkanih činjenica o patologiji hranidbe kroz sakupljanje i proučavanje literature tijekom desetak godina. Autor je kroz ovu knjigu nastojao dati opis najznačajnijih hranidbenih poremećaja i opis najvažnijih uzroka hranidbenih bolesti životinja, te na temelju iskustvenih rješenja napisati štivo prihvatljivo studentima veterinarske medicine, nutricionistima u tvornicama hrane za životinje, veterinarima na farmi, …
Možda najvažnija osobina autorovog pristupa stvaranju ove knjige je jasna, izravna namjera da u knjigu budu uključena tri segmenta patologije hranidbe – hranidbeni, veterinarski i javnozdravstveni dio.
Poveznica hranidbe, zdravstvenog stanja i uspješnosti životinjske proizvodnje je nevidljiva, ali iznimno važna.
Bez obzira na postavku kako samo zdrava životinja može imati adekvatnu proizvodnju, patologija hranidbe je područje koje se pomalo zanemaruje.
Hranidbeni poremećaji imaju svoje mjesto u području veterinarske medicine, no rezultati znanstvenih istraživanja nisu dovoljno objedinjeni i povezani, ni kod nas ni u svijetu.
U knjizi se pokušalo razraditi čimbenike nutritivnih potreba, posljedica njihovog nezadovoljavanja, metaboličke i proizvodne bolesti nutritivne etiologije, bolesti uzrokovane uobičajenim i štetnim tvarima i učinke pogrešaka tijekom pripreme hrane za životinje i načina hranidbe.
Hranidba se uvelike razlikuju od regije do regije i od zemlje do zemlje, podaci u ovoj knjizi temelje se na tradiciji hranidbe u ovim područjima, kako s obzirom na vrstu krmiva tako i na životinjske vrste.
Ova se knjiga zasnivana na veterinarskoj djelatnosti usmjerenoj na očuvanje zdravlja životinja.
Utjecaj veterinara na rješavanje hranidbenih problema uglavnom počinje nakon što se hrana već konzumira.
Pozornost je usmjerena i na otkrivanje hranidbenih poremećaja koji se skoro redovito očituju subkliničkim ili nespecifičnim kliničkim znakovima.
Za otkrivanje takvih poremećaja potreban je etiološki pristup s poznavanjem posebnosti hranjivih i esencijalnih tvari u hrani i primjeren klinički pregled i uspješna laboratorijska dijagnostika.
Posebno se ističu mogućnosti preventivnog djelovanja.
Osim zaštite zdravlja životinja i poticanja produktivnosti hranidba domaćih životinja hranidba ima veliki utjecaj u veterinarskom javnom zdravstvu.
Hranidbom se posredno kontrolira i kvaliteta prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla i njome se može spriječiti ugrožavanje zdravlja ljudi u pogledu intoksikacija organskim i anorganskim kontaminantima u prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla.
Većina istraživanja na tom području, usmjerena je na područje mikotoksina, kontaminacije teškim metalima, patogenim mikroorganizmima, veterinarskim lijekovima ili drugim onečišćenjima, kao i utjecaja na okoliš u pogledu mirisa, kontaminacija mineralima, itd.
Uvođenje novih vrsta krmiva i njihova primjena u hranidbi domaćih životinja mijenja se i patologija hranidbe koja pod utjecajem novih spoznaja biva konkretnija i preventivno i kurativno uspješnija.
Autor dr. sc. Mario Mitak je u svojoj zahvali istaknuo zasluge mnogih dragih ljudi koji su prepoznali inspiraciju za knjigu i sa zahvalnošću naglasio kako ona ne predstavlja samo njegovu osobnu nagradu. Svoje kratko obraćanje uzvanicima, uz prethodnu veliku zahvalu završio je riječima: “Dinamična izdavačka djelatnost Hrvatskog veterinarskog instituta promiče osuvremenjivanje sveukupne veterinarske literature u Hrvatskoj i iskreno se nadam da će ova knjiga kao i prethodno objavljene knjige potaknuti druge djelatnike HVI-a na pisanje novih knjiga.“