Moderatori simpozija bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i akademik Željko Cvetnić.
Na samom početku simpozija, akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci uputio je prigodnu riječ dobrodošlice svim sudionicima.
Prof. dr. sc. Branka Levaj pozdravila je sudionike u funkciji o. d. dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pritom podsjetila kako je ideja o održavanju ovakvih simpozija potekla od prof. dr. sc. Mirjane Hruškar kao voditeljice studija Upravljanje sigurnošću hrane te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao najznačajnije institucije za promicanje znanosti i umjetnosti u Hrvatskoj.
Ocijenila je da je simpozij interesantan ne samo zbog tematike nego i koncepta jer je namijenjen i studenticama i studentima, a ne samo završenim stručnjacima, čime studenti dobijaju drugačiji pogled na tematiku kojom se inače bave u studijskom okruženju.
U uvodnoj riječi, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu podsjetila je sudionike da je prvi od ovih simpozija održan 2019. godine, a današnji je peti po redu zbog koronavirusne pauze 2020. godine. Ocijenila je da su ovo teme koje sigurno interesiraju širu populaciju te o njima svi razgovaraju i svima su poznate. No, organizator je htio ne širiti simpozij na veći broj sudionika nego ga je namijenio studentima diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” jer se htjelo sa akademskog stajališta na temelju znanstvenih činjenica progovoditi o ovoj temi. Profesorica Hruškar iskazala je uvjerenje da je jako važno da o tim temama govore različite struke. Tako su, u pravilu, svake godine na simpoziju po dva predavača iz Hrvatskog veterinarskog instituta te zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
Prvi simpozij “Sigurnost i kvaliteta hrane – jučer, danas i sutra” u nizu godišnjih simpozija ove vrste u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici održan je 2019. godine.
Uz studentice i studente prve godine diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu simpoziju su prisustvovali i gosti iz splitskog, riječkog i vinkovačkog Zavoda Hrvatskog veterinarskog instituta te njegove zagrebačke središnjice.
Na simpoziju su održana sljedeća izlaganja:
- Senzorska procjena hrane kao dio koncepta sigurnosti hrane
prof. dr. sc. Nada Vahčić
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu - Glifosat oko nas
dr. sc. Marija Denžić Lugomer
Hrvatski veterinarski institut – Veterinarski zavod Križevci - Pojavnost toksikotvornih plijesni i mikotoksina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima
dr. sc. Tina Lešić
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb - Što radi tehnolog osiguranja kvalitete?
Ivana Žepić, univ. mag. ing. techn. aliment.
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
Nakon održanih predavanja održana je i kraća rasprava kojoj je slijedio zaključak da je i ovaj simpozij ostvario svoju osnovnu namjenu, a sljedeći se opravdano može očekivati u isto doba sljedeće godine.