Image default
Sigurnost hraneSkupovi

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Peti po redu simpozij SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak, 8. ožujka 2024. s početkom u 11 sati u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta (Gradska vijećnica) u Velikoj Gorici.
Moderatori simpozija bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i akademik Željko Cvetnić.

simpozij Sigurnost hrane i zaštita potrošača

Na samom početku simpozija, akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci uputio je prigodnu riječ dobrodošlice svim sudionicima.

Akademik Željko Cvetnić

Prof. dr. sc. Branka Levaj pozdravila je sudionike u funkciji o. d. dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pritom podsjetila kako je ideja o održavanju ovakvih simpozija potekla od prof. dr. sc. Mirjane Hruškar kao voditeljice studija Upravljanje sigurnošću hrane te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao najznačajnije institucije za promicanje znanosti i umjetnosti u Hrvatskoj.
Prof. dr. sc. Branka Levaj
Ocijenila je da je simpozij interesantan ne samo zbog tematike nego i koncepta jer je namijenjen i studenticama i studentima, a ne samo završenim stručnjacima, čime studenti dobijaju drugačiji pogled na tematiku kojom se inače bave u studijskom okruženju.

Akademik Darijo Vretenar

Glavni tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar pozdravio je sudionike simpozija ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te rekao nekoliko riječi o samoj Akademiji koja osim kroz rad akademika djeluje i kroz ukupno sedam umjetničko-galerijskih jedinica i muzeja te 27 znanstvenoistraživačkih jedinica od kojih 12 u Zagrebu te 15 zavoda koji su izvan Zagreba. Jedan od najmlađih je Zavod u Velikoj Gorici koji djeluje sedmu godinu pod vodstvom akademika Cvetnića i upravljanjem prof. Matković Mikulčić. Iskazao je uvjerenje da je ovaj simpozij “sigurno jedna od važnijih aktivnosti koje se tijekom godine odvijaju u Zavodu“.

prof. dr. sc. Mirjana Hruškar
U uvodnoj riječi, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu podsjetila je sudionike da je prvi od ovih simpozija održan 2019. godine, a današnji je peti po redu zbog koronavirusne pauze 2020. godine. Ocijenila je da su ovo teme koje sigurno interesiraju širu populaciju te o njima svi razgovaraju i svima su poznate. No, organizator je htio ne širiti simpozij na veći broj sudionika nego ga je namijenio studentima diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” jer se htjelo sa akademskog stajališta na temelju znanstvenih činjenica progovoditi o ovoj temi. Profesorica Hruškar iskazala je uvjerenje da je jako važno da o tim temama govore različite struke. Tako su, u pravilu, svake godine na simpoziju po dva predavača iz Hrvatskog veterinarskog instituta te zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Prvi simpozij “Sigurnost i kvaliteta hrane – jučer, danas i sutra” u nizu godišnjih simpozija ove vrste u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici održan je 2019. godine.

sudionici-MirjanaHruskar

Uz studentice i studente prve godine diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu simpoziju su prisustvovali i gosti iz splitskog, riječkog i vinkovačkog Zavoda Hrvatskog veterinarskog instituta te njegove zagrebačke središnjice.

Prof. dr. sc. Nada Vahčić, dr. sc. Tina Lešić, dr. sc. Marija Denžić Lugomer, Ivana Žepić, univ. mag. ing. techn. aliment.

Na simpoziju su održana sljedeća izlaganja:

  • Senzorska procjena hrane kao dio koncepta sigurnosti hrane
    prof. dr. sc. Nada Vahčić
    Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
  • Glifosat oko nas
    dr. sc. Marija Denžić Lugomer
    Hrvatski veterinarski institut – Veterinarski zavod Križevci
  • Pojavnost toksikotvornih plijesni i mikotoksina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima
    dr. sc. Tina Lešić
    Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
  • Što radi tehnolog osiguranja kvalitete?
    Ivana Žepić, univ. mag. ing. techn. aliment.
    Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu

Nakon održanih predavanja održana je i kraća rasprava kojoj je slijedio zaključak da je i ovaj simpozij ostvario svoju osnovnu namjenu, a sljedeći se opravdano može očekivati u isto doba sljedeće godine.

Vezani sadržaji

Održan simpozij “Suvremeni pristupi u prevenciji i kontroli bolesti pčela”

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više