23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaZnanstveni rad

Plahost pasa kao simptom hipotireoidizmaTimidity of dogs as a symptom of hypothyroidism

Obradović, T.*, Z. Alavanja
Dr. sc. Tajana Obradović, dr. med. vet., Zvjezdana Alavanja, dr. med. vet., Veterinarska bolnica, Lazinska 28, Zagreb; *e-mail: info@veterinarska-bolnica.hr

Sažetak


Dr. sc. Tajana Obradović, Veterinarska bolnica, Zagreb
Dr. sc. Tajana Obradović, Veterinarska bolnica, Zagreb
Na osnovi pretrage psa utvrđeno je da boluje od neuroloških manifestacija poput promjena ponašanja, i to od plašljivosti do bezrazložne agresije. Kliničkim i laboratorijskim nalazima nije utvrđen razlog neuroloških manifestacija, ali je poznato da ih hipofunkcija štitne žljezde može uzrokovati.
Radom su opisane utvrđene neurološke manifestacije. Da bi se to provjerilo, primijenjen je dijagnostički terapijski postupak te je dan levotiroksinatrij. Nakon njegove primjene izgubile su se neurološke manifestacije u psa, čime je dokazano da su one bile uzrokovane hipotireoidizmom. Rezultat postupka dokazao je da se neurološke manifestacije u pasa mogu suprimirati i kontrolirati adekvatnom primjenom lijeka.


Ključne riječi: hipotireoidizam, problem u ponašanju pasa, plašljivost u pasa, pretjerana stidljivost, agresija u pasa.

Abstract


On the basis of examination of a dog, it was found that the dog suffered from neurological manifestations in the form of a changeable behaviour – from timidity to groundless aggression. Clinical and laboratory reports failed to find the cause of the neurological manifestation, although it is known that hypo function of the thyroid gland may be the cause. This paper describes the neurological manifestations determined.
Diagnostic therapy was applied to verify this whereby levothyroxine sodium was applied. After application of levothyroxine sodium, the previous neurological manifestations in the dog were lost. This proves that the neurological manifestations in the patient were caused by hypothyroidism. The result of this procedure proved that neurological manifestations in dogs may be suppressed and controlled by the application of an adequate remedy.


Key words: hypothyroidism, dog behavior problems, dog frightulness, extreme shyness, dog aggression.

Uvod


Među raznim endokrinološkim zdravstvenim problemima u pasa najčešće se dijagnosticiraju oni koji su povezani s hipotireoidizmom. Iako se hipotireoidizam u pasa pojavljuje kao kongenitalni, primarni ili centralni tip, ipak se najčešće povezuje s primarnim tipom. Utvrđeno je da je tip hipotireoidizma većinom povezan s nekim određenim uzrokom. U pasa se kao uzrok hipotireoidizma najčešće navodi limfocitni tiroiditis (Conaway i sur., 1985.) ili tireoidna atrofija, te je u tom slučaju riječ o primarnom stečenom hipotireoidizmu.

Bolest se razvija polagano i polagano se razvijaju njezini simptomi. Podmuklost hipotireoidizma je što čak ni klinički znakovi ili laboratorijski nalazi ne moraju biti dovoljno specifični da bi se sa sigurnošću moglo odrediti radi li se zaista o tome. Iz toga razloga mnogi vanjski simptomi, kao što su suha dlaka ili seboreja, obostrane alopecije s hiperpigmentacijom ili bez nje, zatim primarna područja promjena na koži kao što su lateralno lumbalno područje, vrh i baza repa te baza ušiju, razni simptomi kao što su netolerancija na hladnoću, usporen rad srca, neplodnost ženki i mužjaka, konstipacija i debljanje mogu biti povezani s različitim bolestima, ali mogu biti i uzrokom hipotireoidizma zbog čega se i smatra da je to podmukla bolest (Peterson i Ferguson, 1989.).

Psihološki status psa uglavnom se koristi u kliničkoj adspekciji radi li se o simptomima poput ataka središnjega živčanog sustava. U pravilu simptomi upućuju na aterosklerozu (Liu i sur., 1986., Patterson i sur., 1985.), cerebralni miksedem ili tumor hipotalamusa ili hipofize.

U radu je prikazan slučaj u kojemu je utvrđeno da hipotireoidizam ne mora pokazivati uobičajene simptome, bilo vanjske bilo laboratorijske, a da je moguće da životinja boluje zbog hipofunkcije tiroideae.

Materijali i metode


Pacijent je bio kuja, mješanka Tosa Inu, rotvajlera, Stafforda i Prese Canario, oštenjena 27. lipnja 2013. g., koja je dovedena u ambulantu zbog čudnog ponašanja. Bila je udomljena u starosti od četiri mjeseca i tad je započela pohađati dresuru u KOSSP-u (Klub za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“). Svoje ponašanje počinje mijenjati sa šest mjeseci starosti.
Pojavljuje se plahost, nesigurnost, povlačenje od nepoznatih osoba, a u nekim trenucima pokazuje i neprimjerenu agresiju. Promjene ponašanja ne mijenjaju se niti nakon brojnih dresura s raznim dreserima.
U starosti od 17 mjeseci kuja je dovedena u ambulantu isključivo radi čudnog ponašanja. Prvo je pregledana klinički te je nađeno da je u dobroj kondiciji.
Njezin je dlačni pokrivač bio uredan, a dlaka gusta i sjajna. U ingvinalnom području utvrđena je promjena na koži u obliku svijetlosmeđe pigmentacije, promjera 5 cm. Laboratorijski nalazi pokazali su sljedeće. Biokemijski nalazi: Hb < 0,5 g/L (15 – 19), bil < 0,5 mg/dL (< 0,5), urea 32 mg/dL (< 54), crea 0,516 mg/dL (< 1,6), got 9,36 UI/L (< 19), GPT < 2,65 UI (< 39), TG 72 mg/dL (< 98), gluk 93 mg/dL (74 – 126), chol < 100 UI/L (100 – 250), P-am 95,3 UI/L (371 – 1.000), ALP < 32 UI/L (< 164); KKS: WBC 10,1 x 109/L (6,0 – 17), lymph 5,2 x 109/L (0,8 – 5,1), mon 0,6 x 109/L (0,0 – 1,8), gran 4,3 x 109/L (4,0 – 12,6), gran 42,6 %, mon 5,9 %, limph 51,5 %, RBC 5,65 x 1012/L (5,5 – 8,5), HGB 120 g/L (110 – 190), HCT 41,5 % (39 – 56), MCV 77,1 fL (62 – 72), MCH 22,2 pg (20 – 25), MCHC 298 g/l (300 – 380), RDW 12,6 % (11 – 15,5), PLT 387 x 109 /l (117 – 460), MPV 8,9 fL (7 – 12), T3 1 nmol/l , T4 34 nmol/l, FT4 9,2 pmol/l ; mokraća: SG 1,010, pH 6, leu –, nit –, pro –, glu –, ket –, ubg –, bil –, er –, hb –.
Kuja je liječena dva mjeseca levotiroksinatrijem, nakon čega se njezino ponašanje promijenilo. Vlasnici navode da se plašljivost izgubila, da kuja pokazuje znatiželju prema nepoznatima, prilazi im još s dozom nesigurnosti. Agresija se izrazito smanjila.
Narav je znatno stabilnija te pri inzultima koji su prije kod nje izazivali agresiju sad stabilno procjenjuje situaciju, pokušava izbjeći konflikt i, tek ako u tome ne uspije, pokazuje zube za upozorenje. Samo u dva navrata dogodilo se da je izbio blaži oblik agresije u posljednja dva mjeseca.

Rasprava


Ponašanje pasa uobičajeno se pripisuje karakteru psa. U ovom je radu dokazano kako je ponašanje psa direktno povezano s organskim uzrokom u ovom slučaju konkretno sa štitnjačom, i to s njezinim slabijim radom. Poznato je da niska funkcija štitne žljezde može negativno utjecati na ponašanje životinje (http://www.whole-dog-journal.com/issues/8_6/features/Dogs-With-Hypothyroidism_15723-1.html) a u ovom je radu prvi put prikazano na koju vrstu ponašanja, kako i koliko, te da se takvo ponašanje može kontrolirati uz pomoć adekvatne terapije.


Literatura [… prikaži]

HRVATSKI VETERINARSKI VJESNIK

Vezani sadržaji

Primjena terminoloških načela na sinonimne nazive u veterinarskoj kirurgiji

Urednik

Makrorabdioza ptica – dobro poznata bolest novog naziva

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Popis propisa objavljenih od 24. studenoga 2023. godine do 23. veljače 2024. godine

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više