Bolesti domaćih životinjaKućni ljubimciObjave iz ordinacijaPopularni članci i videoVETERINA BRANIMIR

Pododermatitis – kožne bolesti šapa

Branimir Rebselj DVM
VETERINA BRANIMIR


Veterina BranimirU današnje je vrijeme informiranost vlasnika o različitim generaliziranim kožnim oboljenjima njihovih ljubimaca dosta porasla, ali primjetio sam da je jedno područje dosta zanemareno i u pravilu mu se pridaje premalo pažnje, a to su šape. Vlasnici, a ponekad i sami veterinari, neke kožne probleme na šapama svojih ljubimaca i pacijenata smatraju pod „normalnim“ i ponekad se naprosto pomire sa sudbinom da to tako mora biti i da pas mora sa time živjeti cijeli život, da tome nema lijeka.

Sigurno ste barem jednom u životu vidjeli nekog engleskog ili francuskog buldoga koji ima problema sa šapama, bilo da se radi samo o učestalom svrabu i lizanju šapa ili o pojavi prištića i kvržica između prstiju koji nikako ne prolaze ili prolaze, pa se vraćaju …
Krenemo li malo dublje i ozbiljnije u tu problematiku vidjet ćemo da je pododermatitis čitavi mali svijet za sebe i da svaka ta promjena na šapi ima svoj uzrok i u većini slučajeva način na koji se može izliječiti ili barem zaliječiti i držati pod kontrolom.

Što je pododermatitis?

Kao što se već iz naslova može vidjeti radi se o upali kože nogu koje može biti lokalizirano na cijelu šapu ili samo na pojedini dio, pa smo ih tako i podijelili:

  • pododermatitisi sa lokalizacijom na mekušima
  • pododermatitis sa lokalizacijom na noktima i korijenu nokta
  • pododermatitis koji se manifestira intenzivnim svrbežom šapa i
  • pododermatitisi sa lokalizacijom u interdigitalnom području.

Pododermatitis nije specifično vezan za određenu starosnu skupinu, spol ili pasminu iako se češće javlja kod kratkodlakih pasmina posebice engleskih i francuskih buldoga, bull terijera i njemačkih ovčara.
Klinička slika se često manifestira sa povremenim pojavama određenih simptoma koji se s vremenom mogu smiriti, pa se nakon nekog vremena ponovo pojavi ili može biti samo jedan od simptoma nekog generaliziranog kožnog oboljenja.

Najčešći simptomi su crvenilo i zadebljanje kože sa gornje i donje strane šape kao i interdigitalnog prostora. Primarne promjene se često zakompliciraju sa ispadanjem dlake, hiperpigmentacijom zahvaćene kože, gnojnom upalom kože, stvaranjem kvržica i prištića koji često znaju pucati, pa se često može vidjeti kako se iz njih cijedi gnojni sadržaj. Također dolazi do otečenja cijele šape ili samo pojedinog dijela npr. između prstiju.
Pododermatitis je vrlo često bolan i izrazito svrbi. Često se kod životinja sa bijelom bojom krzna može primjetiti tamnije obojenje dlake što je uzrokovano intenzivnim lizanjem. Ponekad su zahvaćeni nokti, pa može doći do „odljuštivanja“ noktiju. Zbog svega navedenog nije rijetko da je i opće stanje životinje promijenjeno, nerado hoda, potištena je, slabije jede.

Pododermatitisi sa lokalizacijom na mekušima

Kod ovog oblika bolesti, kao što je vidljivo iz samog naziva bolesti, promjene se javljaju prvenstveno na mekušima. Promjene koje se javljaju su prekomjerno zadebljanje, pucanje mekuši, stvaranje čireva, ljuštenje. Vrlo često su posljedica različitih autoimunih bolesti koje se osim na šapama manifestiraju i različitim drugim simptomima po tijelu, nekih metaboličkih poremećaja kao i posljedica štenećaka što je u današnje vrijeme doista rijetko.
Kod bull-terijera i to kod mlađih jedinki, može se javiti idiopatska hiperkeratoza mekuši.

Pododermatitis sa lokalizacijom na noktima i korijenu nokta

Ovo je jedan od rjeđih oblika pododermatitisa, ali je vrlo upečatljiv i frustrirajući, kako za vlasnika tako i za psa. Manifestira se tako da se nokat naprosto odljušti sa korijena i onda nekako „nespretno“ strši na prstu, vrijeđa nježni korijen iz kojeg nokat raste i vrlo često uzrokuje bolnost i šepanje. Uzroci ovoga također mogu biti različiti. Ako se radi samo o jednom noktu uzrok može biti mehanički, ako se ta pojava počne javljati na svim noktima i na svim šapama onda moramo razmotriti druge uzroke, a to mogu biti različite baterijske i gljivične infekcije kao i različite autoimune bolesti.

Pododermatitis koji se manifestira intenzivnim svrbežom šapa

Ovo je najčešći oblik i sa njime se susrećemo gotovo svakodnevno. Vrlo je čest popratni nalaz svih alergija, bilo da se radi o alergiji na hranu, kontaktnom dermatitisu ili atopičnom dermatitisu. Glavni uzrok intenzivnog svrbeža je kombinacija same alergije i sekundarne infekcije različitim bakterijama i/ili gljivicama. Kod pasmina svjetlije dlake lako se može primijetiti i promjena boje dlake uzrokovana intenzivnim lizanjem. Ovdje je možda potrebno posebno spomenuti infekcije sa Malasseziom koja se vrlo često razmnoži nakon dugotrajne terapije kortikosteroidima kod alergičnih pasa, pa imamo situaciju da pas koji je prvotno liječen od atopičnog dermatitisa ponovno razvije slične simptome bez obzira na terapiju i prehranu.

Pododermatitisi sa lokalizacijom u interdigitalnom području

Interdigitalni dermatitis je također vrlo česti problem u današnjih pasa. Postoji velik broj uzročnika i isto toliko različitih oblika same upale i – kao što smo već spomenuli na početku – neki su vlasnici to prihvatili kao svakodnevnu pojavu, što je naravno u potpunosti pogrešno.
Najčešći oblici su interdigitalna pioderma tj. gnojna upala kože koja se manifestira gnojnom upalom dlačnog folikula koju uzrokuje Staphylococcus intermedius. Može doći do urastanja mladih dlaka koje se počnu ponašati kao strano tijelo. Ako upala prijeđe u kronični oblik prvo se pojave sitni prištići ispunjeni bistrom tekućinom koji s vremenom zadebljaju i postanu gnojni. Ove promjene u pravilu ne svrbe, ali nekad mogu postati bolne, pa životinja počne šepati. Terapije ovog oblika bolesti mogu potrajati i mjesecima, a uspješnost izlječenja je individualna i ovisi o mnogo čimbenika i vrlo često se može dogoditi da se bolest vrati ili ne uspije do kraja izliječiti, pogotovo ako se prekasno počne liječiti.
Još jedan od uzročnika su šugarci iz porodice Demodex što se manifestira sličnim simptomima, ali – u pravilu – uz jaki svrab. Neki od uzročnika mogu biti i strana tijela, prvenstveno govorimo o klasu te jedan vrlo čest uzročnik, a to je zima.

Njega šapa u zimskom periodu

Njega šapa u zimskom periodu je vrlo važan čimbenik u održavanju zdravlja psa i prevenciji nastajanja nekih od prije navedenih bolesti.
Zima je period u kojem naši ljubimci za razliku od nas nemaju izbora ostati u kući na toplome već bez obzira na hladnoću moraju barem 2-3 puta dnevno izaći na hladnoću, ako ništa drugo onda obaviti nuždu, a pri tome nemaju tople cipelice koje će im sačuvati šape od hladnoće, leda i soli koje ih vani čekaju.
Za početak, prije izlaska u šetnju ne bi bilo loše malo podšišati dlaku između prstiju ako je ona duža kako se na nju ne bi dodatno skupljao snijeg i voda koja se može početi lediti ako je pas duže u šetnji. Isto tako, trebalo bi namazati mekuši vazelinom ili nekim od komercijalnih preparata za njegu šapa koji se danas bez problema mogu nabaviti u svakom pet shopu.
Kada ste u šetnji izbjegavajte da vam se pas zatrčava kroz male lokvice vode jer one na dnu mogu biti zaleđene, a led može biti oštar poput žileta. Isto tako pazite da vam pas ne ide na led jer se i on može poskliznuti i ozlijediti isto kao i čovjek. Kada ste nakon duže šetnje došli kući nemojte pustiti psa da se odmah legne uz radijator ili grijalicu kako nebi došlo do nastajnja ozeblina na mekušima. Poslije šetnje obavezno dobro isperite šape i područje između prstiju od soli, a zatim posušite kako ne bi došlo do upale kao što je interdigitalni dermatitis.

Ovim smo samo zagrebli površinu problematike mnogih pasa. Nadam se da će vlasnicima sada barem malo biti lakše prepoznati navedene simptome i shodno tome potražiti adekvatnu pomoć.

Vezani sadržaji

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

Intolerancija na hranu

Urednik

Thelazia callipaeda – očni crv

Urednik

Urinarna inkontinencija u pasa

Urednik

Bolesti kože izvornih pasmina ovaca na jadranskim otocima

Urednik

Kako zaštititi psa tijekom ljeta?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više