Hrvatska veterinarska komoraVeterinarska djelatnost

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora

Povodom 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora održao je 28. lipnja 2023. godine (tematsku) sjednicu u cilju pokušaja rekapitulacije važnosti i vrijednosti članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji iz perspektive primjene instrumenata zajedničke poljoprivredne politike te utjecaja koje ona ima na konkurentnost očuvanja ruralnih područja, generacijsku obnovu i održivo korištenje prirodnih resursa.

Uvodno se sudionicima sjednice obratio predsjednik Hrvatskoga sabora, gospodin Gordan Jandroković, ministrica poljoprivrede, gospođa Marija Vučković, glavni pregovarač za poglavlje Poljoprivreda, gospodin Miroslav Božić i predstavnica Društva agrarnih novinara Hrvatske, gospođa Leticija Hrenković, nakon čega je otvorena rasprava. Među pozvanim sudionicima na sjednici bio je i Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore koji je tijekom rasprave sudionike ukratko uputio u poziciju i zadaće veterinara na hrvatskim ruralnim područjima, ali je iskazao i zabrinutost za osiguranje zdravlja i dobrobiti životinja u ruralnim područjima kroz osiguravanje veterinarske usluge našim farmerima, a samim tim i zabrinutost za uspješan nastavak osiguravanja proizvodnje sigurne i zdrave hrane.

Izvor: https://youtu.be/qEeeBaN1Zzs.


Slušajući sve ovo napomenuto, zastupnica Vrhovac je spomenula veterinarstvo, poglavlje 12 pregovora koje je bilo izrazito teško, sigurnost hrane i zdravlje životinja, treba reći da je kod nas tržište uvjetovalo i razvoj veterinarske struke. Tih devedesetih godina dok je trajao domovinski rat, 2500 praktičara uglavnom za farmske životinje radilo u Hrvatskoj, danas imamo oko 1600 praktičara veterinara od koji se većina bavi kućnim ljubimcima. Imamo područja na kojima više uopće nema veterinarske usluge, na žalost, a posljedica je upravo ove situacije na selu i posljedica je to događaja u ruralnim sredinama gdje su polagano se zatvarale farme, nestajala goveda, nestajale ovce, koze,… napomenut ću samo evo ovo područje Dalmacije, pa i Istočnu Slavoniju. Danas se sve bazira na sigurnosti hrane, na zdravlju životinja, na dobrobiti, veterina se nalazi u Ministarstvu poljoprivrede, ali je zdravstvena djelatnost prvenstveno i bazira se na tome da osigura sigurnu hranu i zdrave životinje i da bude osigurana njihova dobrobit i svojim radom je u biti veterina, doktori veterinarske medicine su osigurali da je danas zemlja slobodna i od bjesnoće i od bedrenice, da nemamo više toliku pojavu tuberkuloze, da nemamo trihinelozu u tom obujmu, slobodni smo od bruceloze, no prijeti nam stalno nešto novo – influenca ptica kao zoonoza, a sad zadnjih par tjedana evo afrička svinjska kuga – čekamo, čekamo i evo je. Pitanje je na koji način u budućnosti osigurati zdravlje tih životinja na područjima gdje je praktički teško osigurat uopće veterinarsku zaštitu životinja i treba reći da još se to sad na neki način i može održati, ali pitanje u budućnosti da li će na takvim područjima biti moguće održati zdravlje i osigurati sigurnu hranu i osigurat zdrave životinje koje će kasnije ići na tržište. Evo, ono zadnje, da ne duljim samo ću reći, dok je i posljednje te staje sa životinjama bit će potrebno veterinara i ja se nadam da će naše resorno Ministarstvo naći načina da osigura tu uslugu našim farmerima.”


(Izvor: https://youtu.be/qEeeBaN1Zzs)

Zaštita zdravlja životinja i osiguranje proizvodnje zdrave i sigurne hrane svakako i danas globalno spadaju među temeljne zadaće veterinarske struke. Međutim, ona kroz svoje udruge nigdje, pa niti u Hrvatskoj, nije zadužena osigurati provedbu veterinarske djelatnosti kroz sustav kojega države organiziraju kroz različite forme. Republika Hrvatska u području velike prakse i veterinarskog javnog zdravstva trenutno ima problem nedostatka veterinara u ruralnim područjima gotovo u istoj mjeri i opsegu kakvog imaju veće i razvijenije zemlje EU, a taj problem kao i drugdje postaje sve izraženiji. Tako se u skladu sa pravilima tržišta i tržišne utakmice trend odlaska sve malobrojnijih hrvatskih veterinara velike prakse nastavlja.

Vezano:

Vezani sadržaji

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više