IzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

Prestanak cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (008-02/17-01/19-48, 12. prosinca 2017. godine)mps


Odluka o prestanku cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože i isplata proizvođačima mlijeka


Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o prestanku cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože (BKK) koja stupa na snagu 1. siječnja. 2018. godine. Ove godine je do danas cijepljeno 418,778 goveda. Cijepljenje goveda može se provoditi najkasnije do 31. prosinca 2017. godine, a osam mjeseci od prestanka cijepljenja (pod uvjetom da ne bude potvrđenog slučaja bolesti), Hrvatska može zatražiti povratak statusa zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože. Hrvatska će to i učiniti radi olakšavanja prometa goveda i nesmetanog izvoza živih životinja i mesa.

Unatoč zabrani…
…Europska komisija je prošle godine donijela odluku o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože, uvaživši argumente dobivene kako od hrvatskih tako i od drugih europskih stručnjaka.
Za naknadu priznate štete zbog provođenja mjere cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože u 2016. godini utrošeno je 19 milijuna kuna (2 milijuna kuna više od predviđenog), a za 2017. godinu proizvođačima će biti isplaćeno 19,7 milijuna kuna.
Podsjećamo da je odlukom EK od 14.9.2016. godine Hrvatska dobila status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože kao “free zone with vaccination“ ↗ i jedina je država članica EU koja je cijepila svoja goveda protiv ove bolesti.

Vezani sadržaji

Odluka o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više