Izvor: Hrčak :: Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=183314)
MESO: prvi hrvatski časopis o mesu, Vol.XVI No.2 Svibanj 2014.
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
dr.sc. Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
doc.dr.sc. Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
dr.sc. Nina Perši ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
prof.dr.sc. Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
dr.sc. Bigita Hengl, Andrea Gross-Bošković dipl.ing. ; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
Martina Jurković dipl.ing.; ; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
prof.dr.sc. Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Franje Kuhača 20, Osijek, HrvatskaSažetak
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kontaminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjerojatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiranjem pancete 0,8% populacije bilo izloženo okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je definirana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo (prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.
Ključne riječi:
okratoksin A; mesni proizvodi; izloženost; Tolerable Weekly Intake; ELISA