Sigurnost hraneTečajVeterinarski fakultet u ZagrebuVeterinarsko javno zdravstvo

Program trajne izobrazbe u području veterinarskih pregleda i kontrola u objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla

Izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec


U rujnu 2019. godine objavljen je katalog tečajeva Veterinarsko javno zdravstvo koji je izrađen u okviru Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Hrvatske veterinarske komore. Nevijo ZdolecTečajeve organizira Veterinarski fakultet u suradnji s brojnim kolegama iz Državnog inspektorata, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede te veterinarskih organizacija (kontrolnih tijela) uz potporu Hrvatske veterinarske komore. Naslovi i sadržaj tečajeva, po principu modula, organizirani su prema naslovima akreditiranih postupaka u cilju da se edukacija ovlaštenih veterinara kontrolnih tijela organizira prema sadržaju poslova dodijeljenih prema ugovoru o povjeravanju poslova.

Program se sastoji od više modula koji se odnose na dodijeljene poslove nadležnog tijela odnosno akreditirane postupke. Zajedničke teme koje se obrađuju u okviru specifičnih modula su zakonodavni okvir, rizici sigurnosti hrane kroz prehrambeni lanac od primarne proizvodnje do prerade (Jedno poljoprivredno-prehrambeno zdravlje; One Agri-Food Health), preduvjetni programi i HACCP sustav, uzorkovanja i sljedivost, osnove procesne tehnologije potrebne za provođenje veterinarskih pregleda i kontrola u specifičnim objektima, te prikaz primjera nesukladnosti u objektima. Dodatni moduli obrađuju ante mortem i post mortem pregled, dobrobit pri klanju te certificiranje. Zamišljeno je da se praktični dio tečajeva u dijelu ante mortem i post mortem pregleda te veterinarskih pregleda i kontrola u preradi mesa, mlijeka i ribe provodi u više objekata koji su odabrani prema regionalnoj zastupljenosti. Praktični dio edukacije provodili bi ovlašteni veterinari kontrolnih tijela u odabranim objektima. To je posljednjih mjeseci neostvarivo zbog poznatih epidemioloških (ne)prilika.

Program se unatoč svemu nastavlja i dalje održavanjem teorijskog dijela tečajeva pa je 18. rujna 2020. organiziran modul 4 – Veterinarski pregledi i kontrole u objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – Meso i mesni proizvodi u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta. Prisustvovalo je 15 doktora veterinarske medicine, a predavači su bili Frane Rupčić, dr. med. vet. (Državni inspektorat), Mirela Juras, dr. med. vet. (VS Vrbovec), prof. dr. sc. Lidija Kozačinski, prof. dr. sc. Željka Cvrtila te izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec, voditelj tečaja.

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Agroproteinka domaćin terenske nastave studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Urednik

Službeni/ovlašteni veterinari – demografska slika u RH i usporedba sa situacijom u EU

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više