Izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
Program se sastoji od više modula koji se odnose na dodijeljene poslove nadležnog tijela odnosno akreditirane postupke. Zajedničke teme koje se obrađuju u okviru specifičnih modula su zakonodavni okvir, rizici sigurnosti hrane kroz prehrambeni lanac od primarne proizvodnje do prerade (Jedno poljoprivredno-prehrambeno zdravlje; One Agri-Food Health), preduvjetni programi i HACCP sustav, uzorkovanja i sljedivost, osnove procesne tehnologije potrebne za provođenje veterinarskih pregleda i kontrola u specifičnim objektima, te prikaz primjera nesukladnosti u objektima. Dodatni moduli obrađuju ante mortem i post mortem pregled, dobrobit pri klanju te certificiranje. Zamišljeno je da se praktični dio tečajeva u dijelu ante mortem i post mortem pregleda te veterinarskih pregleda i kontrola u preradi mesa, mlijeka i ribe provodi u više objekata koji su odabrani prema regionalnoj zastupljenosti. Praktični dio edukacije provodili bi ovlašteni veterinari kontrolnih tijela u odabranim objektima. To je posljednjih mjeseci neostvarivo zbog poznatih epidemioloških (ne)prilika.
Program se unatoč svemu nastavlja i dalje održavanjem teorijskog dijela tečajeva pa je 18. rujna 2020. organiziran modul 4 – Veterinarski pregledi i kontrole u objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – Meso i mesni proizvodi u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta. Prisustvovalo je 15 doktora veterinarske medicine, a predavači su bili Frane Rupčić, dr. med. vet. (Državni inspektorat), Mirela Juras, dr. med. vet. (VS Vrbovec), prof. dr. sc. Lidija Kozačinski, prof. dr. sc. Željka Cvrtila te izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec, voditelj tečaja.