IzdvojenoVeterinarski fakultet u ZagrebuZnanost i znanstveni radovi

Projekt Veterinarskog fakulteta “VetMedZg” prihvaćen na “ERA Chairs” natječaju

fp7“Upgrading the research performance in molecular medicine at the Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb”.

Europska komisija objavila je krajem 2012. godine u sklopu FP7 programa, potprogram Kapaciteti, pilot natječaj ERA Chairs, sa svrhom što bolje pripremljenosti istraživačkih institucija u tzv. konvergirajućim regijama za iskorištavanje sredstava iz budućeg višegodišnjeg okvira za financiranje znanosti.
Cilj ERA Chairs inicijative je podrška sveučilištima i drugim istraživačkim organizacijama koje imaju mogućnost poboljšanja svog rada, da značajno unaprijede svoje istraživačke i inovacijske sustave i politike pod vodstvom vrhunskog znanstvenika, kako bi postali uspješni sudionici u brojnim programima EU, i time potpuno se integrirali u Europski istraživački prostor.
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU VETERINARSKI FAKULTETNa tragu tog cilja, Europska komisija prepoznala je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao instituciju sa jakim istraživačkim kapacitetom, koja je spremna na provođenje strukturnih promjena, a sve u cilju razvoja kompetitivnog istraživačkog okružja i povoljnih uvjeta za vrhunske istraživače.

Na prvi “FP7-ERAChairs-Pilot Call-2013” dostavljeno je ukupno 111 prijedloga od kojih je 48 prijedloga prešlo evaluacijski prag. Europska komisija odlučila je finacirati jedan najbolji projekt iz svake države, ukupno 11 projekata iz 11 država (Belgija, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Poljska, Portugal, Srbija, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija). Iz Republike Hrvatske dva projekta su prošla evaluaciju, a Europska komisija odabrala je za financiranje projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom:
“Upgrading the research performance in molecular medicine at the Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb”.
Akronim projekta: VetMedZG
Koordinator na projektu je prof. dr. sc. Vladimir Mrljak s Klinike za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Ukupni proračun projekta iznosi € 2.378.334, a pri tome maksimalni mogući iznos financiranja je 2.4 milijuna eura. Ukupno trajanje projekta je 60 mjeseci.

Dodijeljivanjem projekta, Europska komisija potiče znanstvenu izvrsnost na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu omogućujući da na fakultet dođe vrhunski europski znanstvenik (ERA Chair voditelj), s dokazanim liderskim potencijalom. Zajedno sa ERA Chair voditeljem, na Veterinarski fakultet dolaze još 4 iskusna istraživača (iz različitih područja veterinarske medicine) koji će pomoći, potaknuti dodatno razvoj veterinarske molekularne medicine u različitim područjima – od postgenomskih tehnologija kao što su proteomika i metabolomika, preko komparativne analize tumora do istraživanja divljih životinja (wildlife research).

Osim financiranja osobnih dohodaka znanstvenika koji dolaze na fakultet, Europska komisija financira i nabavku opreme, radne sastanke, treninge, konferencije i izmjenu znanstvenika iz različitih zemalja. Tijekom 5 godina trajanja projekta, u okviru 7 radnih paketa, održat će se 8 radionica, 13 posjeta istraživača na Veterinarski fakultet, 24 posjete istraživača s Veterinarskog fakulteta u partnerske institucije zbog treninga, sudjelovanje na 10-tak konferencija gdje će biti prezentirani rezultati istraživanja. U projekt je uključeno 18 znanstvenika s Veterinarskog fakulteta, te njihovi asistenti.

ERA Chair inicijativa omogućiti će podizanje istraživačke učinkovitosti Veterinarskog fakulteta na razinu međunarodne prepoznatljivosti. ERA Chair voditelj i njegov tim iskusnih istraživača, zajedno sa znanstvenicima s Veterinarskog fakulteta, radit će slijedećih 5 godina u Hrvatskoj, pomažući provođenje strukturnih reformi, kroz povećanje sinergije između znanstvenih i inovativnih programa, odnosno Obzora 2020 i kohezijskih fondova. Upravo bi kohezijski fondovi trebali pomoći Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u izgradnji istraživačkih i inovativnih kapaciteta, temeljenih na pametnoj specijalizaciji, te osigurati iskorak prema izvrsnosti, i posljedično uspješnu participaciju u Obzoru 2020.


Preuzeto sa stranica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


Vezani sadržaji

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – prva obavijest

Urednik

Četvrta stipendistica doktorskog studija Veterinarske znanosti: Mihaela Vranješ, dr. med. vet.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više