23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaIzdvojeno

Prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge

Ovisno o epidemiološkoj situaciji u narednom vremenu ćemo modificirati Naredbu i Rješenje. Kontinuirano zaprimamo informacije i procjenjujemo rizik te ćemo eventualno odrediti izuzeća za ona gospodarstva koja u potpunosti udovoljavaju biosigurnosim mjerama i čiji promet neće povećati epidemiološki rizik.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 30. lipnja 2023. godine)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


Održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjanom Karačić u petak 30. lipnja 2023. godine u Županji sudjelovala na prvoj sjednici Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu analiza dosad poduzetih mjera i procjena rizika u odnosu na epidemiološko stanje kao i poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti vezanih za borbu protiv širenja afričke svinjske kuge.

Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Vukovarsko-srijemske županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge na lokalnoj razini.

Na osam gospodarstava na kojima je utvrđena pojava afričke svinjske kuge eutanazirano je ukupno 236 svinja, a prema posljednjim informacijama sumnja se na pojavu bolesti na još 6 gospodarstava. Na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge i Rješenje o određivanju zona ograničenja koja se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, a u koordinaciji s DIRH-om i ovlaštenim veterinarima nastavljamo činiti sve kako bismo spriječili širenje i što prije suzbili ovu bolest koja predstavlja prijetnju sektoru svinjogojstva. Posjednike i cjelokupnu zainteresiranu javnost ćemo i dalje pravovremeno izvještavati o epidemiološkom stanju i mjerama na snazi“, istaknula je ministrica Vučković danas u Županji nakon prve sjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge zahvalivši svim dionicima u borbi protiv afričke svinjske kuge.

Predmetna Naredba sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premještanje svinja, klanje svinja u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premještanje svježeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska županija) i druge.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji u narednom vremenu ćemo modificirati Naredbu i Rješenje. Kontinuirano zaprimamo informacije i procjenjujemo rizik te ćemo eventualno odrediti izuzeća za ona gospodarstva koja u potpunosti udovoljavaju biosigurnosim mjerama i čiji promet neće povećati epidemiološki rizik. Ministarstvo poljoprivrede je odredilo i dodatnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, osiguravši dodatna sredstva za dezinfekciju i zaštitu“, izjavila je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić.

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi kampanju podizanja svijesti o ASK pri čemu je educirano više od 1500 lovaca, veterinara, veterinarskih inspektora i držatelja svinja. Ministarstvo poljoprivrede također izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja i time smanjio rizik te je broj objekata najniže kategorije sigurnosti smanjen za 25 %. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo preko 30.000 uzoraka od uginulih domaćih svinja i 17.000 uzoraka od odstrijeljenih divljih svinja.

Današnjem sastanku nazočili su i državni tajnik Mladen Pavić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Ante Zovak, načelnik Općine Gunja Anto Gutić, predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza i predstavnici sektora stočarstva.

U priopćenju Ministarstva nije navedeno da je ovom sastanku nazočio i dr. sc. Anđelko Gašpar kao predstavnik Hrvatske veterinarske komore.

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

Gdje je nestala kuga?

Urednik

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Urednik

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više