Bolesti domaćih životinjaSigurnost hrane

Ptičja gripa i sigurnost hrane

Preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


HAHOd lipnja 2016. godine, u zemljama Europe i Azije, uključujući i Hrvatsku, pojavio se je virus influence podtipa H5N8, koji uzrokuje bolest divljih ptica i domaće peradi.
Do danas nema epidemioloških dokaza da se ptičja gripa može prenijeti na ljude konzumacijom hrane, osobito peradi i jaja. Slučajevi oboljenja kod ljudi koji su se zarazili virusom ptičje gripe posljedica su izravnog kontaktu sa zaraženim živim ili mrtvim pticama.perad

Je li sigurno jesti meso peradi?


  • Da.
    Do danas, nema epidemioloških podataka koji ukazuju na to da se bolest može prenijeti na ljude kroz probavni trakt, pravilno pripremljenim mesom peradi (čak i ako su kontaminirani virusom prije kuhanja). Normalna temperatura kuhanja, od 70 °C i više, inaktivirati će virus, a time i konzumacija temeljito termički obrađenog mesa peradi ne predstavlja rizik od infekcije. Temeljita termička obrada podrazumijeva da meso dosegne najmanje 70 °C u svim svojim dijelovima. Treba poštivati i dobru higijensku praksu rukovanja sirovim mesom peradi. Ruke, posuđe i površine treba temeljito očistiti nakon kontakta sa sirovim peradarskim proizvodima. Također treba adekvatno razdvojiti sirovu hranu od kuhane ili gotove hrane, u svim fazama pripreme.

Jesu li jaja sigurna za jesti?


  • Da.
    Potrošači, ugostitelji i proizvođači hrane trebaju koristiti i konzumirati jaja kao i uobičajeno, poštivajući dobru higijensku praksu. Pri tome treba koristiti sapun i toplu vodu za pranje ruku nakon rukovanja sirovim jajima te, toplu vodu i deterdžent za čišćenje površina i pribora koji su došli u dodir sa sirovim jajima. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da jaja ptica zaraženih područja treba kuhati dok i žumanjak i bjelanjak postanu čvrsti.
    Kao i kod mesa peradi, nema dokaza da se virus ptičje gripe prenosi na ljude konzumiranjem pravilno termički obrađenih jaja.

5 pravila preporučene dobre higijenske prakse koje treba slijediti:


  • Operite ruke sapunom i toplom vodom nakon rukovanja sirovim mesom peradi ili jajima.
  • Očistite deterdžentom i toplom vodom posuđe i površine koji su bili u dodiru s mesom peradi i/ili jajima.
  • Odvojite sirovo meso peradi i/ ili jaja od hrane koja će se konzumirati sirova ili bez naknadne termičke obrade, kako bi izbjegli križnu kontaminaciju.
  • Koristite odvojene daščice za rezanje, noževe i pribor za gotovu hranu i sirovo meso peradi i/ili jaja (osim ako ih niste temeljito očistili između korištenja deterdžentom i toplom vodom).
  • Pohranite sirovo meso peradi u zatvorenim posudama na donjoj polici hladnjaka kako bi se spriječilo kapanje na gotovu hranu.

Preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (http://www.hah.hr/pticja-gripa-i-sigurnost-hrane/)


Vezani sadržaji

Zaštitite svoju perad od influence ptica

Urednik

Na području Grada Zagreba potvrđen podtip H5N1 ptičje gripe

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Influenca ptica potvrđena u tovnih purana

Urednik

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Ptičja influenca u divljih kanida – prijetnja javnom zdravlju i zdravlju životinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više