23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaIzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneZoonoze i Jedno zdravlje

Ptičja gripa u uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji

Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio 7 lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko-moslavačke županije te je dana 17. studenoga 2021. u svih sedam lešina labudova utvrđen pozitivan rezultat na virus influence ptica, podtipa H5N1.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 18. studenoga 2021. godine)mps


Potvrđena ptičja gripa kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji


Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio 7 lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko-moslavačke županije te je dana 17. studenoga 2021. u svih sedam lešina labudova utvrđen pozitivan rezultat na virus influence ptica, podtipa H5N1. U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica.

Napominjemo da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1. S obzirom na navedeno na području RH su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i  obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.
 
Preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu su sljedeće:

  1. korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta,
  2. zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući,
  3. zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama,
  4. dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji,
  5. držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena.

Vezani naslovi:Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

Makrorabdioza ptica – dobro poznata bolest novog naziva

Urednik

PANEL: Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više