Hranidba domaćih životinja

Radionica: “Dvije teme za svaku farmu: odgoj teladi i priprema silaže”

Adrijana Masar, Marko Musulin

Ivica Matanić, Alltech Hrvatska d.o.o.
Već tradicionalno, u organizaciji Alltech Hrvatska d.o.o., u utorak 28.04.2017. godine u Hotelu “Zovko” održan je jednodnevna stručna radionica pod nazivom „Dvije teme za svaku farmu: odgoj teladi i priprema silaže“. Radionici je prisustvovalo 40-tak sudionika iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, koji se bave uzgojem životinja, proizvodnjom hrane za životinje ili su na neki način svakodnevno uključeni u proizvodne procese.
Sudionike je pozdravio direktor Alltech Hrvatska Ivica Matanić, koji je istaknuo važnost investiranja u period suhostaja i rani rast teladi za kasniju maksimalnu prozvodnju mlijeka. Osvrnuo se i na predavanje g. Gordon Marleya, te izjavio da će ovo predavanje biti nešto drugačije nego prethodnih godina, jer će se razmatrati i utjecaj globalnog zagrijavanja na silažu.


Održana predavanja:

■ Postizanje optimalnih rezultata u razvoju podmlatka


Dr. Anna Catharina Berge DVM, MPVM, Berge Veterinary Consulting BVBA
U svom izlaganju Dr. Anna Catharina Berge na temu „Postizanje optimalnih rezultata u razvoju podmlatka“, istaknula je nekoliko ključnih stavki za uspjeh. Najbolja polica osiguranja u odgoju podmlatka je kolostrum tj. pravovremena konzumacija. Važno je da tele nakon teljenja u prvih dva sata popije 4 litre kolostruma s ciljem stjecanja pasivnog i razvoja aktivnog imuniteta. Prema istraživanju na dvije grupe teladi hranjenih sa 2 litre i 4 litre kolostruma, grupa koja je hranjena s 4 litre ima manji stupanj pojave bolesti a ujedno i manji su troškovi lječenja. Također i bolji porast je zapažen kod teladi hranjenih s 4 litre kolostruma, a sve to se reflektira i na kasniju proizvodnju kad životinja u laktaciji daje veću količinu mlijeka. Nužno je osigurati teladi dovoljno mlijeka za rast, mlijeko ili mliječna zamjenica moraju biti najbolje kvalitete. Rast mliječne žlijezde poboljšava se unosom nutrijenata prije odbića. Kod junica hranjenih većim volumenom mlijeka mliječne stanice povećavaju se 40%. Jako je važno prilikom odbića teladi ne dovoditi ih u bespotreban stres, ne seliti telad, ne mjenjati smjesu, zadržati isto vrijeme hranjenja i telad držati u istoj grupi bez promjena. Telad svakodnevno promatrati i voditi brigu o okolišnim čimbenicima, zimi držati na toplom a za vrijeme ljetnih mjeseci osigurati zaklon od sunca. Zaposlenici koji rade s životinjama moraju voljeti životinje.

■ Nova rješenja iz Alltecha


Petra Musa, Alltech Hrvatska d.o.o.
„Nova rješenja iz Alltecha“ predstavila je Petra Musa. Istraživanja pokazuju da metaboličke bolesti kao što su: zaostajanje posteljice, metritis, mliječna groznica, klinički mastitis, laminitis, dislokacija sirišta danas donose značajne troškove na europskim farmama. Alltech je predstavio novo rješenje Calving Care mineralni dodatak za mliječne krave u „close up“ periodu. Calving Care pospješuje učinkovitost metabolizma kalcija što rezultira smanjenjem mataboličkih poremećaja, smanjuje troškove liječenja metaboličkih bolesti i pomaže da postignemo bolje proizvodne rezultate nakon teljenja, podupire unos suhe tvari što dovodi do bržeg postizanja maksimalne proizvodnje mlijeka. Calving Care se dodaje u obrok 21 dan do teljenja, a najvažnije je da je ukusan i da ostvaruje dokazane i brze rezultate.

■ Globalno zatopljenje, konzerviranje i čuvanje voluminoze


Gordon Marley, Sil-All global product manager, Danstar Switzerland
Gordon Marley u svom izlaganju na temu „Globalno zatopljenje, konzerviranje i čuvanje voluminoze“ ističe da rast svjetske populacije iziskuje povećanu potražnju za mesom i mlijekom. Rastom populacije ljudi raste i broj životinja, a isto tako i potreba proizvodnje hrane za životinje. Također dolazi do klimatskih promjena odnosno porasta temperature. Temperatura tijekom siliranja igra važnu ulogu. Velika većina uobičajnih poželjnih bakterija siliranja uništava se porastom temperature iznad 40 °C. Sporiji pad pH uzrokuje stres i proizvodnju toksina, veći gubitak suhe tvari i utjecaj na proizvodnju. Mnogi inokulatni ne mogu podnesti visoke ljetne temperature. Sil All sadrži četiri vrste bakterija i četiri vrste enzima, posjeduje široki spektar termostabilnosti pojedinih komponenti sve do temperature od 55 °C. Osigurava brzi pad ph, maksimalno smanjuje gubitak suhe tvari silaže koji nastaje usred fermentacije. Maksimalno čuva protein silaže u izvornom obliku. Glavni naglasak u proizvodnji je na profitabilnosti, stoga treba znati da je učinkovita konverzija ključna za profitabilnost.
Alltech ...prirodnoOd 1980. godine, kada je dr. Pearse Lyons osnovao kompaniju, Alltech je izrastao u vodeću globalnu biotehnološku kompaniju čija je misija poboljšati zdravlje ljudi, životinja i biljaka kroz prirodnu hranidbu i znanstvene inovacije. Sve ovo sadržano je u osnovnom, ACE načelu tvrtke Alltech, koji podrazumijeva poslovanje koje osigurava korist za životinju (Animal), čovjeka, odnosno potrošača (Consumer) i okoliš (Environmet). S više od 4.700 zaposlenika u 128 zemalja, tvrtka je razvila snažnu regionalnu prisutnost u Europi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku, Africi i Aziji. 
Povezujemo se s farmerima i povezujemo farmere s našim tehnologijama. Osluškujemo potrebe naših potrošača na farmama i poljima, te im pružamo prilagođena rješenja temeljena na našim znanstvenim istraživanjima“ izjavio je nedavno Dr. P. Lyons, predsjednik Alltecha.

Vezani sadržaji

Pojava slinavke i šapa u Mađarskoj – poziv na oprez i primjenu biosigurnosnih mjera

Urednik

Uvid u mikotoksine: Alltechov pregled europske žetve za 2024.

Urednik

Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

Urednik

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više