23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaUprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

Radionica na temu afričke svinjske kuge

(…) do sada usmrćeno oko 12 tisuća svinja,(…)

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 29. kolovoz 2023. godine)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


Održana još jedna u nizu radionica na temu afričke svinjske kuge


Još jedna u nizu radionica na temu afričke svinjske kuge održana je u utorak 29. kolovoza 2023. godine u Vinkovcima. Na radionici su sudjelovale ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić, načelnica sektora za zdravlje i dobrobit životinja Uprave za veterinarstvo Ljupka Maltar sa suradnicima i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
 
Radionica je bila namijenjena prvenstveno uzgajivačima svinja, klaoničarima, prerađivačima mesa i svima onima koji su pogođeni mjerama suzbijanja i kontrole afričke svinjske kuge.
 
Teme radionice bile su afrička svinjska kuga i biosigurnost, uvjeti u objektima za klanje svinja, rasijecanje i preradu mesa svinja te uvjeti za promet i označavanje mesa/proizvoda od mesa svinja nakon pojave afričke svinjske kuge kao i potpore uzgajivačima svinja s objekata u zonama ograničenja.
 
Ministarstvo poljoprivrede poduzima intenzivne mjere vezane za samo suzbijanje bolesti kod potvrđenih slučajeva na gospodarstvima, ali isto tako i proaktivne mjere, popis gospodarstava, životinja i klanja životinja; sve ono što je preduvjet za zaustavljanje i usporavanje virusa“, kazala je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i predsjednica Nacionalnog stožera za suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić, navodeći kako je popis gospodarstava u završnoj fazi, kao i rekategorizacija gospodarstava koja nisu u višoj kategoriji 3 ili 4, dok će svinje na gospodarstvima koja ne udovoljavaju biosigurnosnim mjerama biti uklonjene.
 
Također je dodala kako je do sada usmrćeno oko 12 tisuća svinja, te da službe na svaku prijavu sumnje promptno izlaze na teren i odmah djeluju. Sva gospodarstva na kojima je potvrđena bolest ili postoji klinička slika ili epidemiološka povezanost s bolesnim gospodarstvom preventivno se usmrćuje kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

Gdje je nestala kuga?

Urednik

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Urednik

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više