Drugi medijiHrvatska veterinarska komoraIzdvojenoKućni ljubimci

Reagiranje Hrvatske veterinarske komore na izjave dr. sc. Tomislava Bedekovića, dr. med. vet. u emisiji ‘Labirint’ HRT4, 2.11.2021.

Hrvatska veterinarska komora u nastavku iznosi kratko reagiranje na izjavu dr. sc. Tomislava Bedekovića, dr. med. vet. na temu cijepljenja protiv bjesnoće u emisiji ‘Labirint’ emitiranoj 2.11.2021. godine, a kojom dotični izjavljuje, citiramo: ‘Mi smo cijepili znači od perioda te 2016. znači do 2020. pse svake godine i izbijali nepotrebno građanima novac iz njihovih džepova. To je sve zajedno oko 5.000.000 €. Mi smo zadnji slučaj bjesnoće imali 2014. Dvije godine nakon toga stekli su se uvjeti da se zemlja proglasi slobodnom od bjesnoće i da se cijepljenje uvede svake dvije ili tri godine. Zašto to nije napravljeno? Nego su oni htjeli znači, i od strane Veterinarske komore, oni su htjeli i dalje da cijepe. Zašto da cijepe, svake godine? Zato jer je to izravna dobit, mislim da se radi oko 5.000.000 €…’

Kolega Tomislav Bedeković iznio je netočne tvrdnje vezane za cijepljenje pasa protiv bjesnoće i stjecanja statusa države slobodne od bjesnoće, a koje štete ugledu i radu veterinarske struke u Republici Hrvatskoj.

Republika Hrvatska, u skladu provedbenom Uredbom Komisije EU, dana 16. travnja 2021. godine, stekla je status države slobodne od bjesnoće, te prije navedenog datuma, uzimajući u obzir nepovoljnu epizootiološku situaciju u zemljama okruženja, nije mogla propisati drugačiji model cijepljenja, već su se svi psi cijepili jednom godišnje s ciljem održavanja visoke razine imuniteta cjelokupne populacije pasa.

Dobivanjem statusa države slobodne od bjesnoće stekli su se uvjeti da se psi mogu cijepiti u skladu s uputama proizvođača vakcina te je ministrica nadležna za poljoprivredu donijela Naredbu o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, prema kojoj se psi cijepe u skladu s uputom proizvođača vakcina.

Cijepljenje pasa, ali i drugih domaćih životinja protiv bjesnoće jedna je u nizu mjera koje se provode u svrhu eradikacije bjesnoće kao izuzetno opasne zoonoze od koje i danas u svijetu umire više od 150 ljudi dnevno.

PREDSJEDNIK HVK
Ivan Zemljak, univ.mag.med.vet.

Reagiranje Hrvatske veterinarske komore objavljeno je na HRT4 u emisiji “Labirint” 23.11.2021. godine. (v. ovdje)

Vezano (bjesnoća):

Vezani sadržaji

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Početak proljetne akcije oralne vakcinacije lisica

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više