Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (008-02/17-01/19-53, 20. prosinca 2017. godine)
Rezultati inspekcije zdravstvene ispravnosti mesa
V eterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla. To znači da inspekcija kontrolira hranu životinjskog podrijetla – od farmi i proizvodnje mesa preko prerade do maloprodaje. U 2017. godini veterinarska inspekcija uzorkovala je ukupno 5.018 uzorka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4% od ukupnog broja uzetih uzoraka.Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom te pojačane kontrole dobavljača.
Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost. Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi obavijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji.
Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40% slučajeva radilo o Salmonelli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu.
“ Naše inspekcije su stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum – proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.“
Tablica 1. Rezultati inspekcije zdravstvene ispravnosti mesa
- 17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
- Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla
- Očekuju li nas prosvjedi veterinara?
- Nova regionalizacija RH u odnosu na ASK
- Agroproteinka: Jesenska BTSF terenska edukacija predstavnika nadležnih tijela EU
- Naknade za uginule i usmrćene svinje te naknada gubitka prihoda za uklonjene svinje
- Novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja
- Afrička svinjska kuga na 17 gospodarstava
- Potvrđena još tri slučaja afričke svinjske kuge
- Afrička svinjska kuga po prvi puta prijavljena u Hrvatskoj