Izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Sveučilište u Zagrebu, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, E-mail: akostelic@agr.hr
UvodHranidba – temelj preventive bolestiTrovanje bakromZarazne bolesti – rizik za cijelo stadoSmještajPreventivom protiv bolesti
Izvor: Zbornik radova – 21. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH, Sv. Martin na Muri, 2019. (https://www.hapih.hr/)
Uvod
Hranidba – temelj preventive bolesti
Ako se takve životinje zatim drže npr. u Dalmaciji, njihove hranidbene potrebe su nepromijenjene. Visoko mliječne koze neće iskoristiti svoj genetski potencijal za proizvodnju mlijeka na brstu, jer eto »to je koza«, i na malo kukuruza (šrota).
Pogreške u hranidbi dovode do pothranjenosti životinja i niske proizvodnosti, a uzrokuje i pad opće otpornosti organizma. Ona mora biti prilagođena pasmini, stadiju proizvodnje, kondiciji, količini i sastavu mlijeka.
Ovce i koze koje imaju genetski uvjetovanu visoku mliječnost, zahtjevnije su u kontekstu hranidbe u odnosu na brojne izvorne pasmine (ne sve). Uslijed nepravilne hranidbe javlja se rizik od pojave metaboličkih bolesti, u prvom redu ketoze i graviditetne toksemije. Također, uzgajivači zanemaruju važnost praćenja kondicije životinja tijekom cijelog tehnološkog ciklusa (laktacija, suhostaj). Jedan od glavnih razloga pojave metaboličkih bolesti je zanemarivanje kondicije životinja (stada) u zadnjoj trećini gravidnosti. Kondicija je uvjetovana količinom i sastavom obroka. U troškovima proizvodnje mlijeka hranidba iznosi od 50-70% (ukupnih troškova). Kako bi uštedjeli, uzgajivači sami rade krmne smjese i pritom zanemaruju važnost sastava i kvalitete. Jedna od pogrešaka prisutna na velikom broju farmi je korištenje sitno mljevenih smjesa. Takve smjese u buragu vrlo brzo fermentiraju što dovodi do naglog snižavanja pH. Posljedično tome ugibaju celulolitičke bakterije kojima je osnovi zadatak razgradnja voluminoznog dijela obroka. Kod takvog oblika koncentriranog obroka vrlo često dolazi do kisele indigestije, pogotovo njenog subkliničkog oblika. Zatim, fino usitnjena krmna smjesa se praši i ulazi u dišne putove pritom podražuje sluznicu što dovodi do upalnih procesa (gnojni iscjedak iz nosa). Danas se na tržištu nalazi čitav niz gotovih krmnih smjesa (peletiranih) koje su prilagođene, ne samo vrsti životinje i mliječnosti, nego i pojedinim stadijima proizvodnje. Svakako je na uzgajivaču da odluči što mu je najisplativije.
Trovanje bakrom
Zarazne bolesti – rizik za cijelo stado
Zarazni ektim se u Hrvatskoj češće javlja kod koza nego kod ovaca. Uginuća su rijetka međutim ako obole odrasle životinje pada konzumacija hrane, a tim i mliječnost. Sljedeća bolest je kazenozni limfadenitis ili popularno nazvana paratuberkuloza. Podjednako obolijevaju ovce i koze i kada jednom uđe u uzgoj teško se iskorjenjuje. Uzročnik je bakterija koji dovodi do upalnih procesa i stvaranja apscesa (gnoj) u površinskim limfnim čvorovima (Slika 2). Bolest se polako širi uzgojem i u iznimnim slučajevima može dovesti do uginuća ako su zahvaćeni unutarnji limfni čvorovi (Slika 3). Važno je naglasiti da pored zaraženog rasplodnjaka, uzročnika u uzgoj može unijeti šišač ovaca opremom (škare), što je zabilježeno i u Hrvatskoj.
Pogrešna hranidba, također, može stvoriti uvjete za izbijanje zaraznih bolesti. Primjer su enterotoksemija i listerioza. Brojni uzgajivači ne slušaju savjete veterinara i uporno koriste u hranidbi sjenažu sa (zatvorenih) farmi mliječnih krava što redovito završi pojavom listerioze. Sjenaža je odlično krmivo u hrandibi ovaca i koza pod uvjetom da je kvalitetno pripremljena. Listerioza je bolest koja redovito dovodi do uginuća (i pobačaja), a ono najvažnije, može biti smrtonosna, za zdravlje ljudi. Za enterotoksemiju zna većina uzgajivača ovaca i koza. Bolest ima više uzroka: prežderavanje smjesom (janjad, jarad), velikim količinama zelene trave (koze) i loše higijene smještaja.
Smještaj
Naročito je ugroženo zdravlje mliječnih ovaca i koza. Loša higijena poda je često uzrok pojave mastitisa, enterotoksemije, kokcidioze i zarazne šepavosti. U pojedinim stajama može dovesti i do infekcije dišnog sustava (prašina). Kako bi spriječili bolesti koje su često posljedica neodgovarajućeg smještaja uzgajivači moraju osigurati uvjete koji su prilagođeni vrsti, ali i namjeni životinja.
Preventivom protiv bolesti
Na kraju možemo zaključiti da je intenzivno ovčarstvo i kozarstvo vrlo zahtjevno ako se želi iskoristiti genetski potencijal ovaca i koza. Visoka mliječnost je uvjetovana brojnim čimbenicima od kojih su temelj odgovarajući smještaj, hranidba i zdravlje stada. Primjenom novih tehnologija uzgajivači mogu smanjiti troškove proizvodnje, povećati opću otpornost stada i time osigurati veću zaradu u proizvodnji mlijeka i mesa.