IzdvojenoIzlaganje sa skupaSigurnost hraneVeterinarsko javno zdravstvoZoonoze i Jedno zdravlje

Salmonella je odavno svuda oko nas

Uz kampilobakteriozu, čiji se broj svake godine povećava, od drugih bakterijskih zoonoza porijeklom od peradi najznačajnija je salmoneloza, čija se pojavnost iz godine u godinu smanjuje i u ljudi i u peradi.

tribina-amz-estella-prukner-radovcic

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) je znanstvenim radom obilježila svoju 55-tu godišnjicu tijekom čitave 2016. godine, a prof. dr. sc. Estella Prukner-Radovčić, redovita članica AMZH, održala je u okviru tribine 29.11.2016. u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora za članove AMZH predavanje na temu “Najučestalije bakterijske zoonoze porijeklom od peradi”.

Iz ovog predavanja izdvajamo nekoliko važnijih informacija vrlo korisnih za pravilnu procjenu razloga nedavnih povlačenja određenih proizvoda mesa peradi sa tržišta EU.

izdvojeno
Od 1415 humanih vrsta patogena njih čak 61% se smatra zoonotskim.
Prof. dr. sc. Estella Prukner-RadovčićVeterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. Estella Prukner-Radovčić
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Uz kampilobakteriozu čiji se broj svake godine povećava, najznačajnija je salmoneloza čija se pojavnost iz godine u godinu smanjuje i u ljudi i u peradi, no zadnjih dana je u pozornosti javnosti. Prema izvješću Radne grupe za zoonoze (osnovana od Hrvatske agencije za hranu), u 2014. godini u Hrvatskoj je bilo 1494 slučaja salmoneloze u ljudi, a nažalost jedna osoba je umrla.

Pretraga jata peradi su bile također opsežne, pretražena su jata kokoši kao i purana, i to proizvodna i rasplodna jata. Rasplodna i zbog toga što u peradarstvu imamo dvije salmonele koje su zoonotski čimbenici, to su Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium koje se vertikalno prenose s roditelja na potomstvo. Provedeno je više od 6000 bakterioloških testova i izdvojeno je 166 bakterija roda Salmonella – najučestalije su bile Mbandaka, Infantis, Enteritidis, Typhimurim i Senftenberg.

Peradari rade razliku između pojedinih serotipova salmonela, obzirom na epizooziološki i preventivni značaj, ali i gospodarski značaj.

  • 1. Primarno razlikujemo specifične salmonele za perad – S. Gallinarum i S. Pullorum – za koje možemo reći da smo ih uspjeli eradicirati u Europi i to striktnim provođenjem mjera. Kadgod bi se ta salmonela pojavila mi smo neškodljivo uklanjali jato jer su to salmonele koje izazivaju veliki morbiditet i mortalitet peradi i zaista velike gospodarske štete. Na svu sreću te dvije salmonele se ne prenose na čovjeka iako su u peradarstvu vrlo značajne.
  • 2. Na drugom mjestu su u peradi dobro prilagođene Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium. Nakon 1986. godine kada je u UK izbila epidemija sa S. Enteritidis u jajima, tek tada smo se počeli brinuti oko te salmonele i malo se tih osamdesetih godina znalo o njezinim zoonotskim potencijalima. Tek kad je buknulo u Engleskoj počelo se rasvjetljavati što i kako. U međuvremenu se Salmonella Enteritidis vrlo dobro prilagodila peradi, počela se transovarijelno prenositi na potomstvo, a nakon nje smo ustanovili da je to i Salmonella Typhimurium koja i intracelularno dobro preživljava, a u peradarstvu pravi velike probleme zbog toga što kliničkih znakova također gotovo uopće nema, osim eventualno kod mlade peradi i peradi koja je izložena stresu i kojoj je imunitet narušen ili slično. No, u pravilu, pogotovo kod odraslih životinja može apsolutno proći bez bilo kakvih vidljivih kliničkih simptoma, ali može se ugraditi u jajčanu masu i naravno naći se i u mesu peradi.
  • 3. Treće su sve ostale salmonelne infekcije i o tome je bilo govora posljednjih dana. Pitanje je: da li trebamo na sve salmonele jednako gledati? Stajalište da ne trebamo možemo argumentirati činjenicom da sve druge salmonele nisu ni toliko otporne na temperaturu kao što je to primjerice Salmonella Enteritidis, niti se vertikalno prenose te ju zapravo dobrom higijenskom praksom u našim kuhinjama i termičkom obradom, koja je uobičajena u Hrvatskoj kad se priređuje piletina, uglavnom možemo eliminirati iz mesa.
Patogenost salmonele ovisi o adherenciji, invazivnosti i intracelularnom preživljavanju, a ta se svojstva od soja do soja razlikuju.

Information_48x48Salmonela ulazi u organizam i kroz probavni i kroz dišni sustav, a da li će perad oboljeti uvelike ovisi o tome koliko je bakterija unešeno u organizam. Inkubacija traje različito dugo, međutim smatramo da je to najčešće pet dana. Najosjetljiviji su mladi organizmi, a vrlo rijetko bolest nastupa poslije četvrtog tjedna starosti. Vertikalni prijenos je nama najopasniji. Klinička slika bi mogla biti septikemija, u odraslih je to najčešće bakterijemija pa se zbog toga može transovarijelno prenijeti i ugraditi u jajnu masu, može eventualno doći i do proljeva, a smanjuje se i nesivost odraslih kokoši.

EFSA - EUROPEAN FOOD SAFE AGENCY
Što se aktualne situacije tiče, 28.10.2016. EFSA (European Food Safety Authority) je objavila da se Salmonella Enteritidis pojavila u većem broju zemalja pa ističu da je od 1.5. do 12.10.2016. bilo čak 112 potvrđenih slučajeva u ljudi, a u Hrvatskoj smo nažalost doživjeli i to da je jedno dijete umrlo zaraženo sa salmonelom iz jaja i to uvezenih iz Poljske, što se ipak zaustavilo i na sreću više takvih incidencija nema. No, nakon jaja sve skupa se ‘prebacilo’ na meso peradi, a prva objava je bila 16.11.2016. kad je pronađena Salmonella Enteritidis i zaista (i u skladu sa zakonom) to je meso maknuto sa tržišta i neškodljivo uklonjeno, iako priča ide i dalje i nadamo se da neće dugo trajati.

No, u prilog tome da je Poljska možda zaista donekle odgovorna za salmonelu enteritidis je izvješće EFSA-e u kojemu je na neki način poentirano da je u Poljskoj, od svih zemalja u Europi, najčešće zabilježena Salmonella Enteritidis iako su i neke druge zemlje poprilično blizu, primjerice Nizozemska koja ima gotovo 2% incidencije. Takva je situacija i u jata u uzgoju.

Salmonella Infantis


Ovih se dana govori i o salmoneli infantis. Hrvatska agencija za hranu (HAH) je dala priopćenje, a mnoge peradarske organizacije se bune zbog toga jer su samo Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium navedene u Zakonu, a sada je povučeno i neškodljivo uklonjeno i meso u kojemu je pronađena Salmonella Infantis koja u propisima nije navedena. I prije se događalo da neke druge salmonele budu detektirane, ali takvo meso bi tada išlo u preradu odnosno na termičku obradu i bilo upotrijebljeno u neku drugu svrhu, a ne bi išlo izravno u kafileriju na spaljivanje.

Hrvatska agencija za hranuHrvatska agencija za hranu je prošle godine napravila istraživanje na temelju kojeg je dana preporuka da bi se i o ovoj salmoneli trebalo voditi brigu. Pretraženo je 347 uzoraka, a 10 % bilo je pozitivnih na salmonelu infantis, također je i iz uvoza bilo dosta pozitivnih slučajeva. EFSA - EUROPEAN FOOD SAFE AGENCYIz EFSA-inih izvješća vidljivo je da gotovo svaka zemlja ima pozitivne nalaze na salmonelu infantis, ali ne samo iz Europe jer i Amerika i Japan imaju mnogo pozitivnih izvješća o salmoneli infantis. Ona je nađena i u svježem i u smrznutom mesu.

Treba reći da Salmonella Infantis nije ništa novo. Ona je još nekako ’94. godine bila iznenađenje za, primjerice, Fince koji jako rijetko imaju salmonele, ali oni nisu uspjeli dokazati da infekcija u ljudi potječe od peradi. Oni su to još davno primjenom koncepta kompetitivne ekskluzije (Nurmi, 1973.) uspjeli suzbiti tako da se skandinavske zemlje i inače smatraju zemljama koje najrjeđe imaju salmonelu.

U Njemačkoj je 2004. godine objavljeno da je u bolnicama u pokrajini Baden Württemberg najčešća hospitalna infekcija upravo sa salmonelom infantis, a ujedno se govori i da su pekarski proizvodi najčešće bili zaraženi tom salmonelom.
EFSA 2006. godine objavljuje kako je govedina u kojoj se nalazi Salmonella infantis veliki problem, a ove salmonele zaista ima svugdje oko nas. U prosincu prošle godine Food Safety News iz Kanade objavljuje da je također Salmonella Infantis u porastu, međutim tim člankom umiruju građane i obavještavaju ih o niskoj opasnosti od zaraze ukoliko se poštuju sve higijenske mjere u kuhinji.
U Sloveniji nemaju nikakvih mjera vezanih uz salmonelu infantis. S njom imaju problema na farmama iz kojih ih je izuzetno teško iskorijeniti jer se ova bakterija vrlo često nalazi u okolišu. Ima je svugdje – u zemlji, vodi i biljkama. U Sloveniji se po zakonu suzbijaju isključivo Salmonella Enteritidis i Typhimurium.

Ustvari, zaključak je da salmonele infantis ima vrlo često u okolišu.
Zamjetna je rezistencija te salmonele, ali nasreću nije dokazan transovarijelni prijenos.

U peradarstvu se Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium od ’90-tih godina intenzivno cijepe. Salmonella Enteritidis pripada serogrupi D, Salmonella Typhimurium grupi B, a Salmonella Infantis je serogrupa C. Vakcinirajući perad protiv salmonele enteritidis koja pripada grupi D nekako se i druge salmonele iz te skupine uspiju suzbiti jer su sličnog serološkog tipa, tako da smo možda jednostavno otvorili šansu za salmonele skupine C da se češće pojavljuju. U zadnje vrijeme se govori o pojavi salmonele Kentucky, a mi smo 2014. godine zabilježili da je u peradarstvu u Hrvatskoj najčešća Mbandaka, česta je Livinston, Virchow, Hadar, a to su sve salmonele skupine C kao što je i Salmonella Infantis.

Ako se već bojimo mesa koje je zaraženo salmonelom onda se ne trebamo bojati samo mesa peradi. Incidencija u svinjskom mesu vidljiva je iz podataka koje je EFSA zabilježila, no ima je naravno i u goveđem mesu, mesu purana i u drugih životinja jer je salmonela svugdje oko nas.

Vezani sadržaji

Antimikrobna rezistencija u veterinarskoj medicini

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

Bakterijske zoonoze u pasa

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više