2W3A0046_800_7HVK_SDuvnjak_shr
Izlaganje sa skupaVeterinarsko javno zdravstvoZoonoze i Jedno zdravlje

Salmoneloza u Republici Hrvatskoj kroz pristup ‘Jedno zdravlje’

Sanja Duvnjak¹, Maja Dopuđ¹, Irena Reil¹, Maja Zdelar-Tuk¹, Dora Tomašković², Lucija Hlebić², Lovran Peinović², Andrea Humski², Gordan Kompes³, Antonela Bagarić³, Luka Jurinović⁴, Biljana Ječmenica⁴, Viktor Mašović⁴, Sandra Šuto⁵, Silvio Špičić¹
¹Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, Zagreb, ²Hrvatski veterinarski institut, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Laboratorij za mikrobiologiju hrane, Savska cesta 143, Zagreb, ³Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju, Savska cesta 143, Zagreb, ⁴Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, Laboratorij za bakteriologiju, Heinzelova 55, Zagreb, ⁵Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Služba za kliničku mikrobiologiju, Odjel za infekcije dišnoga sustava te infekcije kože i mekoga tkiva, Mirogojska cesta 16, Zagreb

Izlaganje sa Međunarodnog znanstvenostručnog skupa

7. Hrvatski veterinarski kongres

SažetakAbstract


Izvor: Zbornik radova 7. Hrvatski veterinarski kongres, Srebreno, 2024.

Sažetak


Od svih bolesti prenosivih hranom posebna pozornost obraća se na Salmonella vrste, s obzirom da, osim što uzrokuju teške gastrointestinalne simptome, dovode i do smrti. Salmoneloza je druga najčešća prijavljivana zoonoza koja se prenosi hranom u Europskoj Uniji. Unatoč konstantnim naporima svjetskih organizacija koje ulažu velika sredstva u kontrolu i prevenciju salmoneloze, ista i dalje opstaje i bilježi porast incidencije.
Bakterije roda Salmonella izrazito su antigenski raznolike što je omogućeno na genetskoj razini promjenama u virulenciji plazmida, akumulacijom pseudogena i preslagivanjem kromosoma.
Mjesecima opstaju u ekstremnim uvjetima, a povećanom mortalitetu i gubicima gospodarskih resursa doprinosi i rastuća razina antimikrobne otpornosti koju posjeduju. Koncept One Health posebno je dobio na važnosti jer su mnogi čimbenici promijenili interakcije između ljudi, životinja, biljaka i našeg okoliša. Intenzivna putovanja i migracije značajno pridonose infekcijama ljudi diljem svijeta, a globalno zatopljenje i porast populacije rezultiraju intenziviranjem uzgoja kako bi se zadovoljile potrebe za hranom. Stoga stalno postoji potreba za poboljšanjem metoda detekcije i identifikacije koje su sposobne identificirati patogena brže, ali pouzdanije, u svim fazama unutar lanca prehrambene industrije te uzgoja životinja. Na temelju navedenog, smjer razvoja detekcije usmjeren je prema automatizaciji, uštedi troškova i vremena, te stvaranju mreža na globalnoj razini.

Ključne riječi: salmoneloza, javno zdravstvo, ’Jedno zdravlje’, Hrvatska, dijagnostika

SALMONELLOSIS IN THE REPUBLIC OF CROATIA THROUGH THE ONE HEALTH APPROACH


Sanja Duvnjak¹, Maja Dopuđ¹, Irena Reil¹, Maja Zdelar-Tuk¹, Dora Tomašković², Lucija Hlebić², Lovran Peinović², Andrea Humski², Gordan Kompes³, Antonela Bagarić³, Luka Jurinović⁴, Biljana Ječmenica⁴, Viktor Mašović⁴, Sandra Šuto⁵, Silvio Špičić¹


Of all foodborne diseases, special attention is paid to salmonellosis because, in addition to causing severe gastrointestinal symptoms, it can also lead to death. It is the second most commonly reported foodborne illness in the European Union. Despite significant efforts and financial investments by global organisations to control and prevent salmonellosis, its incidence continues to increase. Bacteria of the Salmonella genus are highly diverse at the antigen level, which is made possible through changes in plasmid virulence, accumulation of pseudogenes, and chromosome rearrangements. These bacteria can survive for months in extreme conditions, and their increasing antimicrobial resistance contributes to higher mortality and economic losses. The One Health concept has gained importance due to changes in interactions between humans, animals, plants, and the environment. Factors such as intensive travel, migration, global warming, and population growth contribute significantly to human infections worldwide, as well as higher demands in food production. As a result, there is a constant need to improve detection and identification methods that can reliably identify the pathogen faster at all stages within the food industry and animal husbandry chains. To address this, detection development is focused on automation, cost and time efficiency, and establishing global networks.

Key words: salmonellosis, public health, ’One Health’, Croatia, diagnostics

Vezani sadržaji

Nadziranje bolesti prenosivih vektorima – budućnost ili trenutni globalni imperativ

Urednik

Izazovi veterinarske medicine na području pčelarstva

Urednik

Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

Urednik

Antimikrobna rezistencija u humanoj medicini

Urednik

Alveolarna ehinokokoza u Hrvatskoj i dalje izvan kontrole

Urednik

Antimikrobna rezistencija u veterinarskoj medicini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više