Međunarodna suradnjaStručno usavršavanjeSvijet

Seminar o biosigurnosti u akvakulturi: Razumijevanje antimikrobne rezistencije (AMR) u akvakulturi

poziv

13.-14. travnja 2021., u organizaciji FAO

Dr. sc. Snježana Zrnčić
Hrvatski veterinarski institut


FAO (Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu) je na 39. Konferenciji u srpnju 2015. godine usvojila Rezoluciju 4/2015 prepoznajući antimikrobnu rezistenciju (AMR) kao ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju i održivoj proizvodnji hrane. Zaključuju da učinkoviti odgovor treba uključiti sve sektore javne uprave i društva. Da bi potpomogao provođenje rezolucije, FAO je razvio Akcijski plan o AMR koji se odnosi na četiri glavna područja:

  1. Unaprijediti svjesnost o AMR i opasnostima koji iz nje proizlaze
  2. Razviti kapacitet za nadziranje i monitoring AMR i AMU (upotrebe antimikrobnih tvari) u proizvodnji hrane i poljoprivredi
  3. Jačati službene mjere sa ciljem ograničavanje AMU i AMR u proizvodnji hrane i poljoprivredi
  4. Promovirati dobre proizvođačke prakse u proizvodnji hrane i sistemima poljoprivredne proizvodnje te razboritu primjenu antimikrobnih tvari

Odjel za ribarstvo u okviru FAO je istakao AMR u akvakulturi kao kritičan problem. Razumljivo je da je primjena antimikrobnih tvari važna u provođenju učinkovitih mjera biosigurnosti Međutim, greške u liječenju mogu rezultirati značajnim gubicima u proizvodnji i posljedičnim socioekonomskim problemima u poljoprivredi i sigurnosti hrane.
U dokumentu „Kodeks odgovornog ribarstva (CCRF)“ FAO ističe potrebu zemalja članica da odgovorno i razborito koriste veterinarsko medicinske pripravke (VMP) u uzgoju akvatičnih životinja. Ističu, između ostalog, da odgovorna primjena VMP u akvakulturi zahtjeva suradnju svih sudionika i snažno djelovanje organa upravljanja, podizanje svjesnosti, primjenu dobrih proizvođačkih praksi, nadziranje i istraživanja uključivši monitoring AMR, praćenje AMU, procjenu rizika u različitim proizvodnjama i evaluaciju strategija za smanjenje AMR i zadržavanje učinkovitosti antimikrobnih lijekova.
FAO poduzima novu inicijativu pod nazivom Progresivno upravljanje u svrhu poboljšane biosigurnosti u akvakulturi (Progressive Management Pathway for Improving Aquaculture Biosecurity PMP/AB) koji se temelji na pomoći zemljama da organiziraju provođenje održivih mjera biosigurnosti i upravljanja zdravljem imajući pri tome problem AMR.

Tri su osnovna pitanja koja treba obraditi vezano za AMR u akvakulturi:

  • Koji su izvori AMR gena u akvakulturi i vodenom okolišu?
  • Što pobuđuje razvoj AMR u akvakulturi?
  • Kako se razvoj AMR u akvakulturi može smanjiti ili prevenirati?

Dvodnevni webinar organiziran u suradnji FAO i Norveške agencije za razvoj suradnje (Norwegian Agency for Cooperation Development, NORAD) u okviru projekta „GCP/GLO/979/NOR Improving Biosecurity Governance and Legal Framework for Efficient and Sustainable Aquaculture Production“ će pružiti nove poglede na ova pitanja i pridonijeti razumijevanju AMR u akvakulturi sudjelovanjem različitih eksperata koji će prenijeti svoja saznanja i iskustva.

U webinaru sudjeluju predavači iz cijelog svijeta, a Hrvatsku predstavlja dr.sc. Snježana Zrnčić iz Hrvatskog veterinarskog instituta, Laboratorija za patologiju riba. Sadržaj webinara moguće je pronaći na poveznici.

Pozivamo sve zainteresirane da se registriraju za webinar na sljedećim poveznicama:


Vezani sadržaji

Utvrđene dodatne aktivnosti s obzirom na pojavu slinavke i šapa u Republici Njemačkoj

Urednik

Potpisan sporazum HVI i Grada Križevci o zajedničkom ulaganju u izgradnju nove zgrade Zavoda

Urednik

Marinet – Umrežavanje u marikulturi: Primjena novih tehnologija za diversificiarnu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije

Urednik

U Veterinarskom zavodu Vinkovci otvoren novi laboratorij za dijagnostiku afričke svinjske kuge

Urednik

Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

Urednik

Antimikrobna rezistencija u humanoj medicini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više