1Mr.sc. Milan Husnjak, dr.med.vet., 2Emina Burek, dipl. ing. agr., 3Prof. dr.sc. Ozren Smolec, dr. med.vet.
1Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, milan.husnjak@mps.hr
2OPG Burek, Mostari, Dubrava,
3Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Izlaganje sa skupa: 15. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Sažetak
Utvrđivanjem pojavnosti bolesti i patologije papaka na farmama mliječnih goveda dovelo bi do smanjenja gospodarske štete, te boljih uvjeta za dobrobit životinja. Također, educiranjem gospodarstvenika, te svih koji sudjeluju u proizvodnji na farmama mliječnih goveda, o bolestima papaka i korekciji papaka moguće je postići veću mliječnost goveda. Iskustvo i zapažanje stručnjaka iz drugih zemalja pokazuje da rješenje ove problematike leži u dobroj edukaciji svih koji sudjeluju u proizvodnji na farmama mliječnih goveda, te u eliminiranju čimbenika rizika, što bi rezultiralo smanjenjem štete kao posljedice bolesti i patologije papaka (Lucić, 2016).
Izborom bikova čije kćeri imaju manje problema sa deformacijama i bolestima papaka dugoročno se poboljšava zdravlje papaka, a rizik od pojave šepavosti značajno se smanjuje.
Uvod
Na temelju opsežne dostupne literature u EU izračunate su razine i vrste šteta koje uzrokuje šepavost na mliječnim farmama, Guggenbichler (2016) navodi kako je ukupna šteta radi šepavosti na tipičnoj britanskoj mliječnoj farmi sa 112 krava Holstein pasmine, u iznosu od 9454,6 eura godišnje. Prema dostupnim podacima na farmama u Hrvatskoj šepavost je prisutna kod 30-60 % krava. Godišnja šteta po svakoj šepavoj kravi je oko 3000 kuna. Fokusiranje zainteresiranih aktera na provedbu raznih mjera za smanjenje šteta koje šepavosti nanose mliječnoj proizvodnji u Hrvatskoj, moguće je značajno u roku 2-3 godine, poboljšati zdravstveno stanje papaka mliječnih krava u stadima.
U niz izvora i projekata (5,6,7,8,9) navodi se kako korištenje rezultata mnogobrojnih EU projekata na temu šepavosti mliječnih krava, koji u velikoj mjeri implementiraju digitalne tehnologije budućnosti, može također doprinijeti učinkovitosti nacionalih projekata i programa za postizanje prihvatljive učestalosti šepavosti na mliječnim farmama u Hrvatskoj. Korištenje rezultata EU projekta koji potiču implementaciju digitalnih tehnologija u poljoprivredi, a provode se i u Hrvatskoj (9, 10, 11), može ubrzati prihvaćanje ovih tehnologija i na našim malim i srednjim mliječnim farmama.
Cilj mjera prevencije je da na mliječnim farmama postignemo prevalenciju šepavosti do 2% (broj svih slučajeva šepavosti u stadu u jednoj godini). Kada se prevalenca prepoznatljivih lokomotornih poteškoća u stadu mliječnih krava približi 10%, to ukazuje da su postojeći sustavi za smještaj i upravljanje neadekvatni (16).
Šepave krave su slabije plodne
Šepave krave doje manje
Šepave krave idu prije na prisilno klanje
Nasljednost rizika od šepavosti
Šepavost krava uzrok je ogromnih ekonomskih šteta
Struktura financijskih gubitaka zbog šepavosti miječnih krava je slijedeća. Manja plodnost – 36%, ranije izlučenje – 24%, smanjena mliječnost – 24%, troškovi lijekova – 10%, povećani opseg rada – 2%, te veterinarske usluge – 1% (4- Willshire und Bell 2009). Prema podacima iz jednog nacionalnog projketa u Austriji, gubici zbog šepavosti iznose 130-600 eura po kravi godišnje, ovisno o stupnju i trajanju šepavosti. Kod prosječnog financijskog gubitka od 450 eura po kravim, gubitak za farmu od 50 krava je 7500 eura odnosno 56200 kuna (1). U ovom slučaju je 16 krava, od njih 50 u stadu, godišnje šepavo odnosno učestalost šepavosti je 32% (1).
Prema jednom istraživanju u Hrvatskoj (14) u periodu od rujna 2009. do kolovoza 2010. izvršeno je obrezivanje papaka kod 9659 krava na 250 farmi. Sve bolesne promjene na papcima su dokumentirane prema tada aktualnom jedinstvenom dijagnostičkom ključu (DLG, 2004.), koji je usklađen sa internacionalnom terminologijom. Kod 5704 krava (60%) su na papcima utvrđene bolesne promjene. Najučestalija dijagnoza je laminitis – 44,61%, slijede dermatitis digitalis (mortelaro) – 10,75% te čir tabana – 10,35%. S obzirom da se kod većine krava radilo o težem stupnju promjena, procjenili smo da ekonomski gubitak, radi smanjene mliječnosti i plodnosti, te ranijih izlučenja na tim farmama, štete zbog bolesti papaka procijenjeme su na 2600 kuna po kravi godišnje.
Prema jednom ranijem istraživanju u Hrvatskoj (1) na 206 krava, utvrđena je hromost u 34% krava, pri čemu je zabilježeno 206 dijagnoza na jednom ili više ekstremitetu. Imajući u vidu trajanje hromosti kao i različite patologije, te potrebito vrijeme liječenja i karence za mlijeko, u prosjeku u tih krava je smanjena proizvodnja za 20%. To po kravi znači ako je prosječna proizvodnja bila oko 6000 kg da je samo direktni gubitak 1200 kg mlijeka po kravi odnosno 3120 kuna u jednoj laktaciji.
To su samo direktni troškovi. No nužno je imati na umu da je kod tih životinja bila smanjena plodnost, učestalo neplansko izlučivanje odnosno kratki proizvodni vijek – u prosjeku 2 laktacije. Nadalje, posljedice su i povećan broj upala vimena te nezanemarujuće smanjenje kakvoće mlijeka, tj. povećan broj somatskih stanica i lošija mikrobiološka vrijednost, a što se neposredno reflektira na klasu mlijeka i njegovu tržnu vrijednost.
Prevencija
Neki od ključnih uzroka šepavosti su greške u hranidbi, prvenstveno neuravnoteženost obroka, kao i drugi čimbenici koji remete ravnotežu hranjivih tvari u organizmu (uvjeti držanja, stres, hormonalni status, bolesti, genetika) mogu sudjelovati u etiologiji hromosti. Stajsko držanje, tvrde površine, nedostatak ili slaba upotreba stelje, nehigijena, kratka ležišta i sl., pridonose pojavi bolesti lokomotornog sustava. Sve vrste stresa (psihološki, fizički, nutritivni, stres uzrokovan bolesnim stanjima) kao i hormonalne promjene povezane s porodom i fazama laktacijskog ciklusa, te različita bolesna stanja (mastitis, metritis, zarazne bolesti, metaboličke bolesti) mogu dovesti do šepavosti, iako šepavost može biti i simptom puno kompleksnijih zdravstvenih poremećaja (13). Gore nabrojene uzroke može se označiti kao nespecifične uzroke šepavosti koji utječu i na pojavu drugih bolesti.
Zaključak
Literatura [… prikaži]