Sigurnost hraneSimpozijSkupovi

Simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA”

Četvrti po redu simpozij SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici održan je u četvrtak, 9. ožujka 2023. s početkom u 11 sati u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta (Gradska vijećnica) u Velikoj Gorici.
Moderatori simpozija bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i akademik Željko Cvetnić.

Akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU
Akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU

Glavni tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar pozdravio je sudionike simpozija ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i kroz nekoliko uvodnih rečenica ih uputio u neke od temeljnih informacija o Akademiji. Akademik Željko Cvetnić kao voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici podsjetio je u pozdravnoj riječi da je ovaj niz simpozija osmišljen prije nekoliko godina te da je zaživio upravo onako kako je i osmišljen, pa i danas ima svoj zacrtani smjer i tijek.

Akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci.

Prvi simpozij “Sigurnost i kvaliteta hrane – jučer, danas i sutra” u nizu godišnjih simpozija ove vrste u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici održan je 2019. godine.

Uz goste iz splitskog, riječkog i vinkovačkog Zavoda Hrvatskog veterinarskog instituta, kao i iz njegove zagrebačke središnjice, među sudionicima simpozija prevladavale su studentice i studenti prve godine diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uvodnu riječ sudionicima kao članica organizacijskog odbora simpozija uputila je prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, inače voditeljica navedenog studija. Tom prilikom je u nekoliko rečenica upoznala sudionike s glavnim motivima i temama prethodnih simpozija, podsjetivši da je dosadašnji niz prekinut 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. Istaknula je želju organizatora da se o temama sigurnosti i kvalitete hrane (o čemu inače svi sve znaju), “ipak progovori na akademski način, sa znanstvenim osnovama, ali opet drugačiji. Želja nam je bila da to bude prvenstveno za studente diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane”. To su oni ljudi koji se s tim temama susreću po prvi puta na ovaj drugačiji način i koji trebaju biti promicatelji znanja na tom području.”

Tanja Bogdanović, Dubravka Škevin, Nikolina Samardžić, Marina Mikulić
Predavači: dr. sc. Tanja Bogdanović, prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Nikolina Samardžić, mag. techn. aliment., dr. sc. Marina Mikulić.

Na simpoziju su održana sljedeća izlaganja:

  • Patvorenje hrane i zaštita potrošača
    Prof. dr. sc. Dubravka Škevin
    Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Mikroplastika u hrani – izazovan kontaminant ere antropocena
    Dr. sc. Tanja Bogdanović
    Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split
  • Bakterije roda Campylobacter u hrani
    Dr. sc. Marina Mikulić
    Hrvatski veterinarski institut Zagreb
  • Implementacija HACCP sustava u objektu u kojem se uslužuju proizvodi ribarstva
    Nikolina Samardžić, mag. techn. aliment.
    Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu





Za razliku od ranijih godina, ove godine na simpoziju među sudionicima nije bilo veterinarskih inspektora iz Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Državnog inspektorata RH.

U raspravi nakon održanih predavanja, bilo je govora o daljnjim istraživanjima u detekciji nanoplastike obzirom na utjecaj nanoplastike iz majčinog mlijeka na zdravlje novorođenčadi (spomenuto je 26 pozitivnih nalaza od 34 uzetih uzoraka tijekom jedne studije) kao i druge štetne utjecaje mikroplastike na zdravlje ljudi i životinja, o učestalosti patvorenja djevičanskog maslinovog ulja te opravdanosti i neopravdanosti višegodišnjih kampanja protiv konzumacije svinjske masti.

rasprava - Dubravka Škevin


Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Potpisan sporazum o suradnji Hrvatskog veterinarskog instituta i javne ustanove Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više