Moderatori simpozija bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i akademik Željko Cvetnić.
Prvi simpozij “Sigurnost i kvaliteta hrane – jučer, danas i sutra” u nizu godišnjih simpozija ove vrste u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici održan je 2019. godine.
Uz goste iz splitskog, riječkog i vinkovačkog Zavoda Hrvatskog veterinarskog instituta, kao i iz njegove zagrebačke središnjice, među sudionicima simpozija prevladavale su studentice i studenti prve godine diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane” Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Uvodnu riječ sudionicima kao članica organizacijskog odbora simpozija uputila je prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, inače voditeljica navedenog studija. Tom prilikom je u nekoliko rečenica upoznala sudionike s glavnim motivima i temama prethodnih simpozija, podsjetivši da je dosadašnji niz prekinut 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. Istaknula je želju organizatora da se o temama sigurnosti i kvalitete hrane (o čemu inače svi sve znaju), “ipak progovori na akademski način, sa znanstvenim osnovama, ali opet drugačiji. Želja nam je bila da to bude prvenstveno za studente diplomskog studija “Upravljanje sigurnošću hrane”. To su oni ljudi koji se s tim temama susreću po prvi puta na ovaj drugačiji način i koji trebaju biti promicatelji znanja na tom području.”
Na simpoziju su održana sljedeća izlaganja:
- Patvorenje hrane i zaštita potrošača
Prof. dr. sc. Dubravka Škevin
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Mikroplastika u hrani – izazovan kontaminant ere antropocena
Dr. sc. Tanja Bogdanović
Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split - Bakterije roda Campylobacter u hrani
Dr. sc. Marina Mikulić
Hrvatski veterinarski institut Zagreb - Implementacija HACCP sustava u objektu u kojem se uslužuju proizvodi ribarstva
Nikolina Samardžić, mag. techn. aliment.
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
U raspravi nakon održanih predavanja, bilo je govora o daljnjim istraživanjima u detekciji nanoplastike obzirom na utjecaj nanoplastike iz majčinog mlijeka na zdravlje novorođenčadi (spomenuto je 26 pozitivnih nalaza od 34 uzetih uzoraka tijekom jedne studije) kao i druge štetne utjecaje mikroplastike na zdravlje ljudi i životinja, o učestalosti patvorenja djevičanskog maslinovog ulja te opravdanosti i neopravdanosti višegodišnjih kampanja protiv konzumacije svinjske masti.