Dvorana Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica
1. ožujka 2019.
Mi se nadamo da će sljedeći simpozij moći pratiti veći broj sudionika, jer je uz akademski pristup na znanstveni način (za razliku od senzacionalističkog pristupa na medijski način) prezentiran velik broj korisnih referentnih informacija o kvaliteti hrane, ali i interesantnih, pa i intrigantnih informacija o reziduama kao dijelu područja sigurnosti hrane. Naime, današnja kontrola hrane, samo po pitanju antibiotika i kontaminanata, zapravo se sastoji od kontrole 18 grupacija i spojeva, oko 500 supstanci. U programu državnog monitoringa rezidua godišnje se uzorkuje oko 2300 uzoraka, a u Hrvatskom veterinarskom institutu napravi se oko 5500 analiza, no danas samo jedna analiza pokriva oko 9 metoda. Zahvaljujući tome, sam broj analiza je smanjen, a istovremeno je dijapazon rezidua koji se u Hrvatskom veterinarskom institutu analizira na razini Nizozemske, Njemačke ili Italije. Dakle, takvu rutinsku kontrolu rezidua, zahvaljujući stručnosti i vrhunskoj tehnologiji ugrađenoj u najsuvremeniju laboratorijsku opremu, koriste svega nekoliko država Europske unije, a među njima i Hrvatska u Hrvatskom veterinarskom institutu.
- Kvaliteta hrane – činjenice i mitovi
prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Antibiotici u mesu i mesnim prerađevinama
dr. sc. Nina Bilandžić, znanstvena savjetnica, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb - Zdravstvena ispravnost hrane s mikrobiološkog aspekta
dr. sc. Vesna Jaki Tkalec, znanstvena suradnica, HVI – Veterinarski zavod Križevci - Budućnost ili sadašnjost – 3D printanje hrane
doc. dr. sc. Tomislava Vukušić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu