Zoonoze i Jedno zdravlje

Sirovo ili kuhano?

Naravno da ovdje mislimo na hranu, a odgovor na ovo pitanje najčešće ovisi o pojedinačnom ukusu. Za razliku od nas, naši ljubimci o tome ne mogu odlučivati samostalno, a ukoliko im damo da biraju – u najvećem broju slučajeva uvijek biraju upravo sirovo i svježe.

Svakako da su osobine organizma predodređene njegovim genima i da one u svojoj pojavnosti u istoj mjeri ovise i o okolini odnosno životnim uvjetima koji u njoj vladaju. Sve to se odnosi i na prehrambene potrebe i navike, kako ljudi tako i životinja. Dobro bi bilo ovdje zastati i ponoviti ove dvije riječi: ‘potrebe’ i ‘navike’ jer i naši ljubimci imaju svoje prehrambene potrebe koje su zapisane u genima, a naravno i navike koje su rezultat života na kojeg vi imate vrlo velik utjecaj.

Svima koji poznaju mačke dobro je poznato da su im sirova pileća jetrica prava poslastica koju rijetko odbijaju. Ipak, iz zdravstvenih razloga ne samo da im ne dajemo sirovu jetricu nego im u pravilu na dajemo ništa sirovo. Neprokuhana hrana životinjskog podrijetla prevelik je zdravstveni rizik ne samo za njih nego i za nas. Možda nekada davno ovakva izjava ne bi imala smisla, no danas možemo reći da su toplinski dovoljno obrađene namirnice – izuzev biljaka – osnovni preduvjet prehrane koja ne ugrožava zdravlje ljudi, ali i domaćih mesojeda.

Život na ovoj našoj planeti postoji u brojnim oblicima u svakom njezinom dijeliću i samo o našem znanju i iskustvu ovisi da li ćemo ga prepoznati ili ne. U usporedbi s prošlošću, danas imamo bogato iskustvo i naslijeđe znanja iz tisuća godina ljudskog postojanja, pa lako možemo izbjeći brojne biološke opasnosti iz hrane o kojima naši preci nisu znali baš ništa i zbog toga vrlo često patili.

Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

16. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više