23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Hrvatski veterinarski institutMeđunarodna suradnjaZnanost i znanstveni radovi

Specijalizacija stranih znanstvenika na HVI

Izvor:
http://www.veinst.hr/aktualnosti/365-specijalizacija-znanstvenica-iz-poljske-u-laboratoriju-za-patologiju-riba-hvi-a


U okviru mobilnosti istraživača u Laboratoriju za patologiju riba Odjela za patologiju Hrvatskog veterinarskog instituta na stručnom i znanstvenom usavršavanju u razdoblju od 8. kolovoza do 5. studenoga ove godine boravile su dvije doktorice veterinarske medicine iz Olstyna u Poljskoj.
Dr. sc. Joanna Pajdak-Czaus je znanstveno-nastavna asistentica na Odjelu za epizootiologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Warmia i Mazury u Olsztynu. Njezin je boravak na HVI-u financiran iz Programa Regionalna inicijativa za izvrsnost Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Republike Poljske.
Dr. sc. Patrycja Schulz docentica je na Institutu za slatkovodno ribarstvo Stanisław Sakowicz.
Njezin je boravak financiran iz Programa za edukaciju i stručno usavršavanje Instituta Stanisław Sakowich.
Tijekom boravka u Laboratoriju za patologiju riba HVI-a doktorice veterinarske medicine stjecale su znanja iz laboratorijskih postupaka s naglaskom na dijagnostičke metode za otkrivanje bakterijskih i virusnih bolesti slatkovodnih riba. U području bakteriologije upoznale su se s pripremom podloga za izdvajanje bakterija, identifikaciju temeljem morfoloških, biokemijskih i molekularnih osobitosti bakterijskih izolata. U dijagnostici virusnih bolesti su stjecale vještine pripreme staničnih kultura za izdvajanje virusa, pripremu materijala za nasađivanje staničnih kultura, titraciju virusa, te imunoloških (imunoenzimskih testova) i molekularnih metoda dijagnostike (lančana reakcija polimerazom, lančana reakcija polimerazom uz reverznu transkripciju, lančana reakcija polimerazom u stvarnom vremenu itd).
Osim toga, upoznale su se s osnovnim principima uzgoja morske ribe u kavezima, uzgojem školjkaša te najvažnijim bolestima od kojih obolijevaju spomenute vrste akvatičnih životinja. U okviru marikulture, za njih novog područja, posjetile su uzgajalište morske ribe Marinex u Rogoznici te uzgajalište školjkaša u Marini kod Trogira, a provele su i nekoliko dana u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Neposredno prije završetka boravka na HVI-u 3. studenoga održale su predavanja kojima su približile područja svojih istraživanja zainteresiranim kolegama. Dr. sc. Joanna Pajdak-Czaus je održala predavanje „Akvakultura Poljske i glavne bolesti uzgajane ribe“ u kojem je vrlo analitično usporedila akvakulturu Poljske i Hrvatske, dok je dr. Patrycja Schulz održala vrlo interesantno predavanje pod naslovom „Bakteriofagi i njihova moguća primjena u akvakulturi“.
Znanstvenice su jako zadovoljne boravkom u Hrvatskoj, a kroz njihovo usavršavanje HVI je učvrstio suradnju s dvije srodne institucije u Poljskoj.v. fotografije…

Vezano:Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

Panel rasprava “Pritisak na veterinare – pitanje mentalnog zdravlja” i “Snaga žena u veterinarstvu – rastući broj doktorica veterinarske medicine”

Urednik

PANEL: Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više