Divlje životinje i divljačUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneZakonodavstvo

Stavljanje mesa odstrijeljene divljači na tržište

Sanja Zanetti
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Ministarstvo poljoprivrede

uprava-webS obzirom na upite koje zaprimamo u odnosu primjenu Pravilnika o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata (Narodne novine, br. 84/15) od 06. kolovoza 2015. godine i novosti koje je donio valjalo bi nešto reći i o stavljanju mesa divljači (odstrijeljene) na tržište.

Prije stupanja na snagu citiranog Pravilnika, meso odstrijeljene divljači moglo se stavljati na tržište isključivo ako je potjecalo iz objekta odobrenog od nadležnog tijela (Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede) za obradu i rasijecanje divljači i ako je bilo označeno oznakom zdravstvene ispravnosti. Odobravanju podliježu objekti za obradu i rasijecanje divljači, koji ispunjavaju uvjete propisane Uredbom (EC) 852/2004 i 853/2004, a meso divljači mogu stavljati na tržite Europske unije i trećih zemalja. Odobravanje je postupak koji uključuje prethodni pregled udovoljavanja objekta propisanim uvjetima prije izdavanja odobrenja za obavljanje navedenih djelatnosti.

Navedenim Pravilnikom dozvoljeno je i korištenje tzv. sabirališta divljači. To su objekti u kojima se odstrijeljena divljač skladišti i/ili obrađuje, a koji moraju ispunjavati odredbe Uredbe (EC) 852/2004 te članka 23. Pravilnika o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata te moraju biti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Registriranje ne zahtijeva prethodni pregled objekta, već se njegovo udovoljavanje propisanim uvjetima utvrđuje tijekom prve službene kontrole od strane veterinarske inspekcije.

Iz registriranih sabirališta dozvoljeno je stavljanje na tržište mesa odstrijeljene divljači koje je namijenjeno krajnjem potrošaču ili za lokalne maloprodajne objekte koji opskrbljuju krajnjeg potrošača kao i ugostiteljske objekte na području Republike Hrvatske u količini od najviše 30% godišnjeg propisa izlučenja prema važećoj lovnogospodarskoj osnovi lovišta. Prije stavljanja mesa divljači na tržište na opisani način mora biti obavljen post mortem pregled. Meso se ne označava oznakom zdravstvene ispravnosti, ali ga mora pratiti dokumentacija o sljedivosti čiji je sadržaj propisan člankom 23. Pravilnika.

Obrasci zahtjeva za registraciju i odobravanje kao i uputa za podnošenje zahtjeva dostupni su na sljedećoj stranici: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=99.


    Vezani sadržaji

    Utvrđene dodatne aktivnosti s obzirom na pojavu slinavke i šapa u Republici Njemačkoj

    Urednik

    Održana radionica ‘Antimikrobna rezistencija i razborita primjena veterinarskih lijekova’

    Urednik

    Odluka o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

    Urednik

    Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

    Urednik

    Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

    Urednik

    U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

    Urednik

    Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više