23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.

IzdvojenoIzobrazbaStudentiVeterinarski fakultet u Zagrebu

Stota generacija studenata zagrebačkog Veterinarskog fakulteta

U susret 100. godišnjici Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

stota-generacija studenata veterine

Nenad Turk Vi ste stota generacija studenata veterinarske medicine i bit ćete stota generacija doktora veterinarske medicine koji će na kraju studija s diplomom izaći iz ove naše institucije, kazao je nakon pozdrava studentima prve godine dekan fakulteta, prof. dr. sc. Nenad Turk.

Možda većini nove generacije trenutno to ne izgleda ni po čemu značajno, no moguće je da će se imena stote generacije studenata Veterinarskog fakulteta u analima spominjati i ne samo u kontekstu povijesne priče o stogodišnjici fakulteta koja se upravo piše. Možda će neka od tih imena pronaći svoj put i kroz neke druge povijesne kriterije koje će budućnost postaviti, no sigurno je da je 23.09.2019. sa studijem veterinarske medicine u Zagrebu krenula stota generacija studenata. Povijesna je barem za fakultet i njegove nastavnike jer oni će cijelu ovu studijsku priču ne samo dijeliti s njom nego i iznijeti generaciju do diplome, svjesni činjenice da će se na nju možda gledati i nekim novim kriterijima. stota generacija studenata veterine
Ovim je danom za studente prve godine započelo uistinu novo poglavlje u njihovom životu, ali i životu njihovih bližnjih; poglavlje koje nije lagano jer studij veterinarske medicine je naporan, zahtjevan i dug. U tom smislu, dekan prof. dr. sc. Nenad Turk studentima se obratio riječima: “Sigurno je da ćete na tom putu prolaziti kroz brojne izazove, neki će možda i posustati na tom putu, što je normalno i događa se u svakoj generaciji, no ja se nadam da će većina ipak doći do kraja i s veseljem baciti svoju kapicu u zrak na promociji za šest do sedam godina i da ćete s ponosom nositi titulu alumnija Veterinarskoga fakulteta.”

Konstataciju da je nakon studija danas u Hrvatskoj vrlo teško doći do dugoročno zadovoljavajućeg radnoga mjesta olakšava činjenica da je zagrebački Veterinarski fakultet evaluiran od strane međunarodnih institucija (EAEVE) te je stečena diploma punovrijedna u čitavom svijetu. Stoga je pogrešno isključivo iščekivati slobodna radna mjesta jer nova se radna mjesta često može i generirati.

U isto su vrijeme krenula i prva predavanja studija na engleskom jeziku četvrtoj generaciji koja broji 26 studenata stranaca koji su pristigli s različitih strana svijeta i s različitim predznanjima temeljnih prirodnih znanosti.
Prodekan za međunarodnu suradnju i studij na engleskom jeziku zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, prof. dr. sc. Juraj Grizelj pred četvrtom generacijom studenata koji pohađaju studij na engleskom jeziku.
Studij na engleskom jeziku pokrenut je slijedom odluke Sveučilišta u Zagrebu donesene 8. prosinca 2015. godine, a nastava za prvu generaciju ak.god. 2016./2017., koja je brojala osam studenata, započela je 27. rujna 2016. godine.

U nekim medijskim napisima pomalo se tendenciozno naglašava činjenica da je u ovoj, stotoj akademskoj godini upisan manji broj studenata (135) od upisne kvote (149) koja nije mijenjana od 2012. godine. Među objektivnim razlozima za to stoji i vidljivo slabiji uspjeh srednjoškolaca na državnoj maturi, što je i jedna od službenih ocjena iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Spomenimo stoga da je za studij veterinarske medicine u ljeto 2019. godine bilo ukupno 327 prijava, ali je nakon testiranja psihomotorike pa državne mature, na prvom upisnom roku upisano tek 104 studenta, a nakon jesenjeg roka još njih 31. Kakogod gledali na ovaj objektivno manji broj, vjerojatno je bolje sačekati prve rezultate studija koji će biti vidljivi za nekoliko godina. Zato je sada svim upisanim studentima najbolje poželjeti – uspješan studij!

stota-generacija-studenata-veterine-zagreb

Vezani sadržaji

Call for applications for enrollment in University Specialist Study in English for the academic year 2024/2025, with lectures commencing in the winter semester

Urednik

Panel rasprava “Pritisak na veterinare – pitanje mentalnog zdravlja” i “Snaga žena u veterinarstvu – rastući broj doktorica veterinarske medicine”

Urednik

Debatni klub Veterina nastavlja Welfare education project

Urednik

Veterinarski dani 2023. u Osijeku

Urednik

Godišnja skupština Federation of Veterinarians of Europe (FVE) u Briselu

Urednik

Dan Fakulteta: 104.-obljetnica Veterinarskoga fakuteta Sveučilišta u Zagrebu, 10.11.2023.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više