Image default
KomentariSigurnost hrane

Svjetski dan sigurnosti hrane

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da svakoga dana od zdravstveno neipravne hrane oboli prosječno 1.600.000 ljudi, dok 340 djece mlađe od 5 godina umire zbog bolesti koje se mogu spriječiti, a prenose se hranom. Ove bolesti globalno svake godine pogađaju jednoga od deset stanovnika, no u EU situacija je ipak puno bolja, zahvaljujući pravilima i standardima kao dijelu sustava sigurnosti hrane. Unatoč svim, pa i subjektivnim kritikama, on postoji i funkcionira, no možda najznačajnije mišljenje većine je da recidiviste u prekršajnim i prijevarnim radnjama nedovoljno sankcionira, pružajući im uvijek novu priliku za generiranje novih opasnosti za potrošače. Mnogi godinama ukazuju na taj apsurd, pa se može zaključiti da nam je regulativa licemjerna ili ju ne primjenjujemo dovoljno savjesno.

O sigurnosti hrane se u javnosti govori onda kada sustav prepozna i upozori na opasnost ili rizik, a to je posljednjih godina vidljivije nego nekada kada je ona javnosti bila interesantna samo u vrijeme najvećih kriza i afera. No, razlozi za to su i druge prirode.
Interesantno je da javnost godinama dobiva informacije upravo iz sustava sigurnosti hrane, a onda kritizira njegove kreatore da ne rade svoj posao.

Svjetski dan sigurnosti hrane prilika je da se skrene pozornost na važnost ovog sustava i sve njegove savjesne i odgovorne dionike zahvaljujući čemu u svom okruženju imamo puno povoljniju situaciju po pitanju sigurnosti hrane nego što je to u mnogim drugim dijelovima svijeta. Treba podsjetiti i na činjenicu da su biološki rizici za sigurnost hrane i danas najznačajniji rizici, a veterinari u tome imaju nezamjenjivu ulogu.

Hrana životinjskog podrijetla i sada čini veći dio naše prehrane što znači da za proizvodnju zdravstveno ispravne i sigurne hrane primarno moramo sustavno osigurati i zdravlje životinja. Kako je sve s tim u vezi u odgovornosti veterinara koji u proizvodnji, preradi i distribuciji svakodnevno rade na zaštiti zdravlja potrošača, i ovom prilikom zahvaljujemo svima njima na savjesnom i stručnom obavljanju posla kojim posredno čuvaju naše zdravlje, što je zapravo glavna zadaća i temeljni smisao rada veterinara općenito.

Više o ovogodišnjem Svjetskom danu sigurnosti hrane pogledajte na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Radionica: Post-Budapest road-map implementacija za klimatske promjene i zdravlje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više