O sigurnosti hrane se u javnosti govori onda kada sustav prepozna i upozori na opasnost ili rizik, a to je posljednjih godina vidljivije nego nekada kada je ona javnosti bila interesantna samo u vrijeme najvećih kriza i afera. No, razlozi za to su i druge prirode.
Interesantno je da javnost godinama dobiva informacije upravo iz sustava sigurnosti hrane, a onda kritizira njegove kreatore da ne rade svoj posao.
Svjetski dan sigurnosti hrane prilika je da se skrene pozornost na važnost ovog sustava i sve njegove savjesne i odgovorne dionike zahvaljujući čemu u svom okruženju imamo puno povoljniju situaciju po pitanju sigurnosti hrane nego što je to u mnogim drugim dijelovima svijeta. Treba podsjetiti i na činjenicu da su biološki rizici za sigurnost hrane i danas najznačajniji rizici, a veterinari u tome imaju nezamjenjivu ulogu.
Hrana životinjskog podrijetla i sada čini veći dio naše prehrane što znači da za proizvodnju zdravstveno ispravne i sigurne hrane primarno moramo sustavno osigurati i zdravlje životinja. Kako je sve s tim u vezi u odgovornosti veterinara koji u proizvodnji, preradi i distribuciji svakodnevno rade na zaštiti zdravlja potrošača, i ovom prilikom zahvaljujemo svima njima na savjesnom i stručnom obavljanju posla kojim posredno čuvaju naše zdravlje, što je zapravo glavna zadaća i temeljni smisao rada veterinara općenito.
Više o ovogodišnjem Svjetskom danu sigurnosti hrane pogledajte na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.