23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
IzdvojenoKomentariMeđunarodna suradnja

Svjetski dan veterinara

“Svjetski dan veterinara obilježava se svake godine posljednje subote u travnju kako bi se dalo priznanje radu veterinara diljem svijeta i njihovom doprinosu poboljšanju zdravlja i dobrobiti životinja te javnom zdravlju.” (WVA, https://worldvet.org/activities/world-veterinary-day/)

Nema nikakve sumnje da veterinari daju doprinos poboljšanju zdravlja i dobrobiti životinja, a isto tako i doprinos očuvanja javnog zdravlja. Osmoškolci, a i oni mlađi, na pitanje “Što rade veterinari?” odgovaraju sa “Liječe životinje”, a velika većina ostalih i danas odgovara istim riječima, premda su kompetencije, nadležnosti i odgovornosti veterinara prema društvu puno šire i kompleksnije.
Slično kao i kod liječenja ljudi, “Medicus curat, natura sanat“, izreka je koju ne bismo smjeli zaboraviti ni onda kada govorimo o liječenju životinja jer se od veterinara danas prilikom liječenja ponajprije kućnih ljubimaca sve češće očekuje puno više nego je objektivno za očekivati. No, osim liječenja, prevencija bolesti, primarno u životinja, pa posredno i u ljudi, nije ništa manje važna uloga veterinara koji kroz takve poslove doprinose očuvanju javnog zdravlja.
Tek se rijetki pojedinci nalaze u poziciji u kojoj moraju prepoznati potrebe i zaštititi interese čitavog društva za čije su zdravlje odgovorni i tek takve pozicije nužno traže poznavanje kompetencija veterinara bez kojih nema niti zdravih životinja niti proizvodnje sigurne hrane životinjskog podrijetla niti kvalitetnih cjelovitih rješenja u javnom zdravstvu.

Veterinari su jedina profesija kompetentna ne samo za zdravlje i dobrobit životinja nego i za nadzor i kontrolu njihovog utjecaja na javno zdravlje i Jedno zdravlje – koncepta čiji prirodni potencijal globalno već godinama propitkuje spremnost pojedinih zdravstvenih sustava na mogućnost da i formalno postane sastavnica svih suvremenih modela globalnog upravljanja zdravljem. U tom kontekstu, uloga veterinara u društvu ostat će ista, ali vjerojatno bitno prepoznatljivija nego je danas.

Neprepoznatost, a samim tim i nepriznatost vrijednosti i šireg društvenog značaja veterinara od strane društva čijim potrebama veterinari svakodnevno služe i o čijem zdravlju neizravno, ali profesionalno skrbe, niz je godina dodatna otežavajuća okolnost u inače stresnom poslu veterinara. Stres, tzv. burn-out i razni drugi zdravstveni problemi veterinara posljednjih godina su u globalnom porastu; dodatno su uvećani u pandemijskom periodu, a svaki veterinar i u Hrvatskoj sve je to osjetio i na vlastitoj koži.
Javnosti s vremena na vrijeme treba reći da kao i njihovi pacijenti, tako i veterinari “trebaju odgovarajuće alate i podršku kako bi održali svoje osobno zdravlje i dobrobit. Zdrave životinje zahtijevaju zdrave zagovornike.” (WVA, 2022)

Svjetskoga dana veterinara rijetki se sjete, a još je manje onih koji će iskrenom čestitkom pohvaliti njihov rad i doprinos očuvanju zdravlja životinja i ljudi.

Svim doktoricama i doktorima veterinarske medicine koji savjesno, odgovorno i profesionalno odrađuju poslove veterinarske djelatnosti treba barem na Svjetski dan veterinara zahvaliti na profesionalnosti i opredjeljenosti čuvanju zdravlja životinja i ljudi, ali i na svim osobnim odricanjima zbog kojih zaslužuju i puno više nego jedno dodatno priznanje. Priznanje javnosti u postojećim okolnostima možda ipak ne treba očekivati, no objektivnu vrijednost i značaj rada veterinara i veterinarstva u civilizacijskim okvirima ionako će prosuđivati i sasvim sigurno pohvaliti nadolazeće generacije.

U tržišnim okolnostima u kojima zdravlje samo nominalno ima najvišu cijenu, rad veterinara, kao i drugih profesija koje se bave zdravljem, nije sukladno tome i vrednovan. No, društvo je zato odavno izmislilo krilaticu koja je jednima sve slabija utjeha, a drugima sve više način iskazivanja vlastite osobnosti – “biti veterinar nije samo profesija nego i poziv”.

U kojim god omjerima toga se našli, sretan vam Svjetski dan veterinara!

Vezani sadržaji

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Debatni klub Veterina nastavlja Welfare education project

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Godišnja bruto plaća veterinara u Europi 48.000 eura

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više