IzdvojenoSigurnost hrane

Svjetski dan zdravlja 2015.: Koliko je sigurna Vaša hrana?

Svjetski dan zdravlja 7. travnja

v. Zoonoze i ‘jedno zdravlje’

HAHPreuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu


Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine. Odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.
Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao institucija koja obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u RH, sudjeluje u različitim aktivnostima koje su predviđene ovogodišnjim programom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. HAH će kroz brošuru Sigurnost hrane u mom domu dati savjete građanima kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.
Središnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Hrvatskoj započelo je sa „Zdravim doručkom“ koji je održan od 09,00 do 10,00 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, a nastavljeno skupom u 12,00 sati, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, dvorana A. Tom su prilikom predstavnici institucija iz sustava sigurnosti hrane u RH iznijeli stavove i izazove iz svog djelokruga, što je poslužilo kao temelj za raspravu o odgovornostima pojedinih dionika, s posebnim osvrtom na ulogu akademske zajednice u sigurnosti hrane.
Više informacija o Svjetskom danu zdravlja pročitajte na:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/en/
WHO u edukativnim materijalima 5 ključeva za sigurniju hranu objašnjava osnovne principe kojih bi se svi trebali pridržavati kako bi spriječili bolesti porijeklom iz hrane:
5-kljuceva-za-sigurniju-hranu-600
5-keys-to-safer-food
Kako EFSA obilježava Svjetski dan zdravlja pogledajte na:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150401.htm

Preuzeto sa stranica Hrvatske agencije za hranu (http://www.hah.hr/svjetski-dan-zdravlja-2015-koliko-je-sigurna-vasa-hrana/)


Vezani sadržaji

7. Hrvatski veterinarski kongres

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više