Dobrobit, zaštita i zbrinjavanjePregledni radUzgoj

Tehnologije preciznog stočarstva u praćenju dobrobiti životinja: pregledni rad

NIELSEN, B. L.: Tehnologije preciznog stočarstva u praćenju dobrobiti životinja: pregledni rad. Vet. arhiv 92, 251-257, 2022.

Prenešeno iz časopisa VETERINARSKI ARHIVotvori članak ↗
SAŽETAK

VETERINARSKI ARHIV 92 (3), 251-257, 2022 ↗


Precizno stočarstvo uključuje primjenu tehnologija koje stočarima pomažu pri praćenju i upravljanju njihovim životinjama i farmom. Tim se tehnologijama mogu unaprijediti ne samo zdravlje i dobrobit životinja nego i proizvodnja. Automatizirani načini mjerenja koji pokazuju dobrobit životinje mogu se odnositi na njezin okoliš, ponašanje i fiziologiju, kao i na njezin položaj s obzirom na značajke okoliša. Cilj je mjerenjem osigurati dobivanje ponašajnih i fizioloških promjena koje nas zanimaju. Drugi aspekti koje treba uzeti u obzir jesu prostor i vrijeme, s obzirom na promjenjive uvjete okoliša i promjene vezane uz životinju do kojih s vremenom dolazi. Za automatizirano mjerenje ponašanja mogu se upotrijebiti različiti tipovi opreme koji se mogu postaviti na životinju, koji su na neki način povezani sa životinjom ili mogu biti udaljeni od nje. Premda je najzahtjevnija, kombinacija ovih metoda obično je i najučinkovitija. Izvodivost osim toga ovisi i o vrsnim razlikama. Male farme obično si ne mogu priuštiti opremu kao što to mogu velike te je potrebno uložiti više napora u pronalaženje tehnologijskih rješenja kojima će se moći koristiti male farme. Njihova primjena za učinkovito praćenje dobrobiti životinja zahtijeva dostupnu i sigurnu opremu kojom se lako rukuje i kojom se pravodobno dobivaju odgovarajući podaci upotrebljivi za različite aspekte dobrobiti zivotinja unutar stadu.


Ključne riječi: precizno stočarstvo; tehnologija; dobrobit životinja; zdravlje životinja; praćenje

Full text (eng.) ↗

veterinarski-arhiv

Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Debatni klub Veterina nastavlja Welfare education project

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Noć muzeja 2024. “Muzeji i nova publika”

Urednik

Dobrobit kućnih ljubimaca – hrvatsko pravo u svjetlu europskih i međunarodnih pravila i standarda

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više