Fizikalna terapijaFIZIOVETKućni ljubimciPopularni članci i video

Termoterapija / krioterapija

Lea Kreszinger, dr.vet.med., Veterinarska ambulanta FIZIOVET

POVRŠINSKO DJELOVANJE TOPLINE ILI HLADNOĆE NA ORGANIZAM U SVRHU TERAPIJE AKUTNIH I KRONIČNIH STANJA.

Termoterapija

INDIKACIJE:
– kronični artritis
– spondiloza
– napetost mišića
– zagrijavanje i pripremanje mišića, ligamenata i tetiva za vježbu
– prethodi masaži i lokalnoj elektrostimulaciji

DJELOVANJE:
– povećava protok krvi
– povećava brzinu provodljivosti živčanih impulsa
– djeluje na relaksaciju muskulature
– smanjuje bolnost
– povećava rastezljivost tkiva

Krioterapija

INDIKACIJE:
– artritis i tendinitis
– trauma
– postoperativno – smanjenje boli i upale
– akutni artritis

DJELOVANJE:
– smanjeni protok krvi, vazokonstrikcija
– smanjuje spazam muskulature
– smanjuje brzinu provođenja impulsa
– smanjuje bolnost
– smanjuje upalu i stvaranje edema

KRIOTUR – UREĐAJ ZA KONTROLIRANO I CILJANO DUBINSKO HLAĐENJE TKIVA
Ovim smo uređajem u mogućnosti ponuditi vrlo učinkovit način liječenja brojnih ortopedeskih oboljenja i popratnih simptoma. Kontrolirano, točkasto hlađenje točno određenog dijela tkiva daje vrlo brzo vidljive rezultate liječenja hlađenjem. Neposredno nakon operacija kod kojih očekujemo pojačan edem tkiva i postoperacijsku bol, a posebno nakon zahvata na i oko zglobova Krioturom postižemo maksimalni učinak krioterapije. Pacijent se oporavlja znatno brže, a bol i nelagoda nakon operacije se svodi na minimum. Potreba za lijekovima protiv bolova se znatno smanjuje, ponekad i uklanja.

Kako djeluje?
Ovaj uređaj rashlađuje posebno sastavljenu tekućinu na točno zadanu vrijednost temperature (do -30), i sustavom cijevi prenosi na posebno konstruiranu sondu koja se prislanja na oboljelo tkivo. Sonda je u stanju ciljano i dubinski rashladiti točno određenu zonu tkiva koju želimo terapirati.

Što postižemo Krioturom?
– uklanjamo edem (oteklinu) tkiva
– uklanjamo bol (analgetski) učinak
– suzbijamo difuzno krvarenje
– poboljšavamo krvnu i limfnu cirkulaciju oboljelog područja
– povećavamo opseg pokretljivosti zglobova
– poboljšavamo i ubrzavamo rehabilitaciju

Dolaskom u našu ambulantu možete saznati detaljnije da li, kada i kako koristiti ovaj način liječenja za Vašeg ljubimca te s punim povjerenjem u naš stručni tim isprobati učinke Kriotura.
Hlađenje tkiva (Krioterapija) nerijetko je od ključnog značenja unutar početnog zbrinjavanja ozljeda lokomotornog sustava, kao i tijekom kasnije rehabilitacije. Najčešće indikacije za primjenu hlađenja su ozljede ligamenata, zglobova, mišića, kao i nakon operacija na i oko zglobova. U prvim satima nakon ozljeđivanja učinak hlađenja je iznimno velik. Krioterapija ima izraziti analgetski učinak pa uklanjanjem boli smanjujemo potrebu korištenja nerijetko opasnih lijekova za suzbijanje boli (analgetika). Ova prednost osobito je važna u starijih pacijenata, kao i pacijenata sa oslabljenom funkcijom bubrega ili osjetljivim probavnim traktom. Hlađenjem postižemo veći raspon pokreta u početku razgibavanja. Nadalje, smanjujemo mišićni zamor, povećavamo protok krvi te smanjujemo edem i upalu tkiva.
Učinci hlađenja, odnosno vrijeme potrebno za djelovanje variraju od slučaja do slučaja, a potrebno je uzeti u obzir debljinu tkiva na mjestu djelovanja. Npr. ako debljina tkiva na mjestu nanošenja iznosi 1 cm, potrebno je 10 minuta da se podležeći mišić rashladi na 2 cm dubine, dovoljno da poluči terapijski učinak. U području koje ima 2 cm potkožnog tkiva za isti učinak potrebno je vrijeme od 20-30 minuta.
Kriokinetska terapija označava kombinirano korištenje hlađenja tkiva I izvođenja terapijskih vježbi, doprinosi bržem uspostavljanju funkcije zglobova. U kasnijoj fazi liječenja ozljede korisna je i naizmjenična primjena leda i toplih kupki. Nesteroidni protuupalni lijekovi sa svojim blagim protuupalnim i analgetičkim učinkom imaju manju ulogu u liječenju pa nakon 7 dana nisu više korisni u terapiji.
Prioriteti faze rehabilitacije su postizanje normalnog opsega pokreta i vraćanje snage što je prije moguće. Rano započeto razgibavanje je u brojnim studijama pokazalo da skraćuje vrijeme do vraćanje potpune funkcije zgloba, a ujedno doprinosi i smanjenju boli.
U kasnoj fazi rehabilitacije korisno je uvesti vježbe propriocepcije. Propriocepcija podrazumijeva osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru. Često se zanemaruje kod ozljeda skočnog zgloba. Ako se ozljeda ponavlja na neodgovarajući način može biti uzrok kasnijih ponovnih ozljeda uslijed poremećaja osjećaja za ravnotežu. Što je ozljeda bila opsežnija to je i gubitak propriocepcije veći. Zato je potrebno provoditi sljedeće vježbe:
– trčanje u obliku osmice
– stajanje na 2 ili 3 noge
– balansiranje na lopti

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više