IzdvojenoKućni ljubimciParazitiVETERINA BRANIMIRVideoZoonoze i Jedno zdravlje

Thelazia callipaeda – očni crv

Branimir Rebselj, univ.mag.med.vet.
Specijalistička veterinarska praksa VETERINA BRANIMIR

Iz ambulante …


Veterina BranimirDana 27. prosinca 2013. godine u veterinarsku ambulantu “Veterina Branimir” zaprimljena je kastrirana kuja križane pasmine, krem boje, starosti 1 godinu i 4 mjeseca. Kuja je došla zbog povremenog povraćanja te iscjetka iz rodnice. Kliničkim pregledom uočena je epifora (pojačano suzenje), te izrazito zažarene konjunktive na oba oka. VIDEOPregledom konjunktiva i treće očne vjeđe uočeni su crvoliki paraziti bijele boje koji se rasprostiru od treće očne vjeđe prema rožnici, te ju prekrivaju. Uzimanjem uzorka parazita utvrđeno je da je riječ o Thelazia callipaeda.

Thelazia callipaeda je uzročnik telazioze u pasa, mačaka, lisica, žečeva i ljudi u kojih dovodi do nastanka konjunktivitisa, boli i prekomjernog suzenja. Sam parazit parazitira u oku pod trećom očnom vjeđom. Ženke parazita u prvoj fazi otpuštaju larve koje muhe kao međudomaćin prenose na konačnog domaćina. Terapija se sastoji od mehaničkog uklanjanja samih parazita u lokalnoj ili potpunoj anesteziji, te aplikaciji odgovarajućih antiparazitika. Nakon što se uklone sami uzročnici potrebno je liječiti konjunktivitis kojeg su uzrokovale telazije.

​Opisana terapija primjenjena je kod naše pacijentice, te je napravljena kontrola 2., 5. i 9. dan prilikom čega nije utvrđena prisutnost telazije. Pošto je riječ o parazitu koji nije specifičan za ovo geografsko područje, no zbog pojave u susjednim zemljama, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti kod nas. Ovo je prvi slučaj telazioze zabilježen u Hrvatskoj, ali na žalost ne i posljednji. Osim što je prvi slučaj u Hrvatskoj, imali smo potrebe podijeliti ga s Vama i iz razloga što je riječ o zoonozi tj. posredovanjem muhe može prijeći i na čovjeka.

Izvor: https://www.veterinabranimir.hr/thelazia-callipaeda

Vezani sadržaji

Svjetski dan zoonoza

Urednik

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više