Bela Njari¹, Lidija Kozačinski¹, Tomislav Mikuš²
1Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2Ured za dobrobit životinja, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

SažetakUvodPotreba trajne edukacijeZakonodavstvoStatus u EUStatus u RHUmjesto zaključkaLiteraturaAbstract
Izvor: Zbornik radova 6. HRVATSKI VETERINARSKI KONGRES
Sažetak
U zemljama EU obavezna je edukacija osoblja u klaoničkim objektima u području dobrobiti životinja u vrijeme usmrćivanja. Programi tečaja rukovode se propisanim temama koje tečaj mora sadržavati. U radu su opisani trendovi edukacije u području dobrobiti i načini na koji se provodi, te uloga i zadaci veterinarske službe.
Ključne riječi: dobrobit životinja pri usmrćivanju, edukacija, veterinarska služba
Uvod
Veterinarski fakultet u Zagrebu
Podizanjem svijesti o dobrobiti životinja, koja u nekim trenucima postaje sama sebi svrhom, postajemo svjesni i koliki je njen utjecaj na kvalitetu mesa, uzimajući pri tome u obzir sigurnost i senzorička svojstva mesa. Potrošači sve veću pažnju pridaju porijeklu hrane (VERBEKE 2005; ANON., 2007; MIJATOVIĆ i sur., 2012.) što dovodi i do spoznaje da ne samo postupci u dobrobiti sa životinjama na farmi, već i tijekom transporta i pri usmrćivanju imaju veliki utjecaj na standarde kvalitete i sigurnosti hrane (JAGO i sur., 2000.; PAVIČIĆ i OSTOVIĆ, 2013.; MEEHAN i sur., 2002.). Također ih zanima je li se sa životinjama postupalo u skladu s dobrobiti tijekom čitavog uzgoja (WARRISS i BROWN, 2000.) te zahtijevaju da se pri usmrćivanju koriste humane metode (APPLEBY i HUGHES, 1997.).
Sve do nedavno, različita su društva imala za cilj proizvesti dovoljnu količinu hrane, dok se danas okreću prema proizvodnji sigurne i kvalitetne hrane koja je dobivena od zdravih životinja, držanih u dobrobiti i u uvjetima koji ne narušavaju okoliš. Takvi novi uvjeti koji se nameću u proizvodnji hrane dobili su i zakonske okvire (Zakon o hrani, Zakon o zaštiti životinja, Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati farme…) koji su postavili pred proizvođače nove izazove. Odgovornost za sigurnu proizvodnju preuzeli su proizvođači koji moraju poboljšati sljedivost kroz cijeli lanac hrane, primijeniti postupke samokontrole (HACCP) u cilju smanjenja rizika u proizvodnji, uspostaviti mjere sigurnosti hrane u primarnoj proizvodnji (proizvodnja hrane za životinje, uzgoj životinja) i kroz cijeli prehrambeni lanac (od farme do stola), te biti certificirani i provjeravani od stane tijela uprave i nadležnih službi (SMULDERS i COLLINS, 2002.). Ujedno, da bi se zadržala proizvodnja farmskih životinja namijenjenih proizvodnji hrane, potrebno je misliti na nekoliko čimbenika kao što su: eradikacija zaraznih bolesti i zaštita od uvođenja emergentnih bolesti u uzgoje, kontrola endemičnih bolesti koje narušavaju dobrobit životinja, kontrola, smanjenje ili iskorjenjivanje zoonotskih noksi i kemijskih i fizikalnih rizika za ljudsko zdravlje, optimizacija uzgoja i brige o životinjama kako bi se osigurala njihova dobrobit (uključivo transport i omamljivanje prije klanja), te zaštita okoliša od utjecaja emisije plinova, nepravilnog rukovanja otpadom ili zagađenje podzemnih voda (BLAHA i KÖFER, 2009.).
Kako se uvijek nastoje odrediti nove strategije u cilju poboljšanja razine dobrobiti životinja, od iznimnog je značenja propisana obaveza zapošljavanja barem jednog službenika koji će brinuti o dobrobiti životinja u svako doba kada je klaonički objekt u radu. Jednako je važan i razvoj sustava nadzora onih koraka u proizvodnji kada je najkritičnija dobrobit životinja, a to je svakako proces klanja (KJAERNES, 2006.).
Potreba trajne edukacije
Zakonodavstvo
Status u EU
Iako za osoblje klaoničkih objekata postoji zakonski okvir koji točno opisuje način na koji se edukacija mora provoditi i znanja koja se moraju usvojiti, svaka zemlja EU ima svoj pristup. Navedeno je predmetom rasprave pri Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), koja je poduzela značajne korake u smislu okupljanja nacionalnih kontakt osoba koje će, između ostaloga, donijeti i određene odluke vezane uz edukaciju dobrobiti pri usmrćivanju. Jedan od zaključaka njihovog posljednjeg sastanka u svibnju ove godine je obaveza unificiranja načina edukacije (tečajeva), načina provedbe kontrole znanja (ispitivanja), te načina ispisivanja potvrdi (dvojezično, jedan jezik obavezno engleski).
U nekim zemljama EU edukacija je poboljšana zahvaljujući zajedničkim naporima službenih veterinara, mesne industrije i nevladinih udruga. Također, u upotrebi su vodiči koji su razvijeni tijekom treninga osoblja u klaoničkim objektima (u fazama omamljivanja i iskrvarenja), a navode postupke i dobru praksu humanog klanja.
Tečajevi su u nekim zemljama organizirani u suradnji s veterinarskim tijelima uprave.
Osim toga, postoje i moderniji pristupi edukaciji, pa kao primjer navodimo Švedsku u kojoj su kao rezultat suradnje Sveučilišta Poljoprivrednih znanosti, vlasnika klaoničkih objekata i nevladinih udruga razvijeni alati dostupni na mrežnim stranicama Sveučilišta.
Ovakav otvoreni edukacijski portal bit će preveden i na engleski jezik, a sadrži ilustracije, video zapise kao dodatak tekstu, ciljeve edukacije, interaktivan je i svakako predstavlja novi pristup edukaciji. U svemu je tome od izuzetne važnosti razmjena informacija i jednoobraznost u edukaciji. Tome će svakako pomoći i glavna stranica za dobrobit životinja pri klanju na EFSA-inim mrežnim stranicama (ANON., 2016.).
Status u RH
Ne manje značajna je činjenica relativno nedavnog (lipanj, 2013.) osnutka Odjela za dobrobit životinja pri Hrvatskom veterinarskom institutu, koji je imenovan stručnom podrškom Upravi za pitanja Uredbe 1099/2009, kao i Nacionalnom kontakt točkom za istu uredbu pri EFSA-i. Kroz djelatnosti Ureda svakako je potrebno istaknuti suradnju sa svim važnijim dionicima u području dobrobiti životinja, kao i sudjelovanje u edukacijama iz navedenog područja.
Umjesto zaključka
„Priroda je okrutna, mi ne moramo biti“ – TEMPLE GRANDIN.
Literatura [… prikaži]
Bela Njari, Lidija Kozačinski, Tomislav Mikuš
TRENDS IN EDUCATION IN THE FIELD OF ANIMAL WELFARE AT THE TIME OF SLAUGHTER AND THE ROLE AND TASKS OF VETERINARIANS
Abstract
T raining of staff in abattoirs across the EU, in the field of animal welfare at the time of slaughter is obligatory. Program courses are guided by the prescribed topics that training must contain. The paper describes the trends of education in the field of animal welfare and the modality in which is carried out, and the role and tasks of the veterinary services.
Key words: animal welfare at slaughter, education, veterinary services
- Ponašanje i dobrobit pasa
- Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju
- Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja
- Debatni klub Veterina nastavlja Welfare education project
- Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje