23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Zoonoze i Jedno zdravlje

Tri desetljeća okoliša i zdravlja

Dr. sc. Pavle Jeličić
Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju

U kasnim 1980.-tima, pokrenut je prvi ikada proces uklanjanja najznačajnijih ekoloških prijetnji ljudskom zdravlju u Europi. Ostvarenje ovog cilja potpomognuto je nizom ministarskih konferencija koje se održavaju svakih 5 godina i kojima koordinira WHO/Europa.

Konferencije su jedinstvene, jer okupljaju različite sektore kako bi oblikovale europske politike i akcije za okoliš i zdravlje. Ovim konferencijama je Europski proces za okoliš i zdravlje (EHP) osigurao dogovor o prioritetima unutar agende za okoliš i zdravlje koja se razvija, a kojima se treba baviti kroz aktivnosti na razini zemlje. EHP uzima različite nacionalne okolnosti među 53 države članice europske regije SZO u obzir te je u potpunosti usklađen s globalnim procesima kao što su Agenda za održivi razvoj 2030. i Pariški sporazum o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

Sedma ministarska konferencija o okolišu i zdravlju, održana u Budimpešti 5. i 7. srpnja 2023., bila je usredotočena na rješavanje zdravstvenih dimenzija trostruke ekološke krize klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti i onečišćenja okoliša. Prioritet u Budimpeštanskoj deklaraciji je stavljen na hitnoj, opsežnoj akciji u vezi sa zdravstvenim izazovima povezanim s klimatskim promjenama, zagađenjem okoliša, gubitkom bioraznolikosti i degradacijom zemljišta, zajedno s oporavkom od COVID-19 i u kontekstu istoga. Zemlje su se obvezale boriti se protiv onečišćenja; osiguravanje da svi imaju pristup sigurnoj vodi, sanitarnim uvjetima i higijeni; integraciji pitanja prirode i bioraznolikosti u politike te promicanju čistog, sigurnog i zdravog izgrađenog okoliša. Dodatne obveze usmjerene su na zdravstvene sustave. U svrhu jačanja provedbenih kapaciteta zemalja, Deklaracija se također usredotočuje na jačanje upravljanja, ulaganje u ljudske resurse i unapređenje znanja i alata za djelovanje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, naglašava potporu i osnaživanje organizacija mladih da svoje djelovanje učine relevantnijim u kreiranju i provedbi politika. Pokrenuto je novo oruđe u svrhu bržeg i učinkovitijeg preuzetih obveza postavljenih Budimpeštanskom deklaracijom, a to je EHP partnerstvo. EHP partnerstva okupljaju zemlje i partnere koji imaju zajednički interes u određenom tematskom području kako bi zajedno radili na zajedničkim projektima i aktivnostima.

Vezano (Jedno zdravlje):

Vezani sadržaji

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Epidemija antraksa u Parku prirode Lonjsko polje 2022. godine

Urednik

Godišnja skupština Federation of Veterinarians of Europe (FVE) u Briselu

Urednik

Radionica: Post-Budapest road-map implementacija za klimatske promjene i zdravlje

Urednik

Predstavljanje aktivnosti B-THENET centra u Hrvatskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više